Cum i-ar putea scăpa Putin pe spioni și oligarhi de sancțiunile occidentale. Ordinul suspect al lui Lavrov

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 16:59 4750 citiri
Rusia este vizată de sancțiuni fără precedent impuse de Occident FOTO Pixabay

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat tipărirea rapidă a 174.000 de documente de pașapoarte diplomatice, informează Daily Mail.

Potrivit sursei citate, costul documentelor se ridică la 3,3 milioane de lire sterline.

Ministerul rus de Externe nu are însă mai mult de 15.000 de angajați și doar unul din trei ar trebui să se califice pentru statutul diplomatic. Acest lucru a născut speculații privind solicitarea lui Lavrov.

Potrivit publicației de opoziție SOTA, legile din Rusia prevăd ca angajații serviciului de securitate FSB, cel mai mare succesor al KGB-ului din era sovietică, se califică pentru pașapoarte diplomatice atunci când se află în misiuni în străinătate. La fel și ofițerii FSO, un serviciu de protecție care îi păzește pe Vladimir Putin și pe alți oficiali de rang înalt.

Parlamentarii, judecătorii și procurorii pot solicita, de asemenea, pașapoarte diplomatice, care pot ușura călătoriile și pot evita vizele în unele țări.

Soții și soțiile diplomaților se pot califica și ei, precum și mii de funcționari publici care lucrează pentru Putin.

Solicitarea lui Lavrov vine în contextul sancțiunilor fără precedent ale Occidentului, impuse în urma războiului din Ucraina. Sancțiunile vizează multe persoane din elita rusă, în cazul cărora opțiunile de călătorie s-au restrâns considerabil.

În aceste condiții, există suspiciunea că noile pașapoarte care au fost comandate vor fi folosite și spioni și oficiali ruși care vor să aibă acces în Occident.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News