Rubla rusească a atins un maxim al ultimilor doi ani, în paralel cu planul UE de a înăspri sancțiunile

Joi, 05 Mai 2022, ora 18:21
9617 citiri
Rubla rusească a atins un maxim al ultimilor doi ani, în paralel cu planul UE de a înăspri sancțiunile
Rubla s-a prăbușit în martie, după sancțiunile impuse de Occident FOTO Pixabay

Rubla rusească a atins miercuri, 4 mai, maximul ultimilor doi ani, în ziua în care UE a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina, informează Business Insider.

Un dolar american a ajuns echivalentul a 66,30 ruble, acesta fiind cel mai ridicat nivel al monedei ruse înregistrat din martie 2020, potrivit înregistrărilor Reuters.

La începutul lunii martie, în urma sancțiunilor impuse Rusiei, rubla a înregistrat o scădere dramatică.

Pentru a combate loviturile primite de sistemul financiar, Kremlinul a crescut dobânzile, a interzis vânzările de acţiuni către străini şi a impus plăţi pentru gaze în ruble. Centrala energetică a implementat, de asemenea, controale stricte şi a ordonat exportatorilor care câştigă valută străină să convertească 80% din câştigurile din străinătate în ruble, a raportat în aprilie Harry Robertson, jurnalist Insider, notează Adevărul.

”Eforturile Rusiei de a susţine rubla par să funcţioneze în ciuda sancţiunilor impuse de ţările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe şi paralizarea capacităţii naţiunii de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei”, se arată într-o analiză recentă a companiei de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets.

Cu toate acestea, sancțiunile impuse de Occident vor avea însă un efect devastator asupra economiei Rusiei, care, potrivit estimărilor, va înregistra cea mai severă contracție din ultimii 30 de ani. Luna trecută, autoritățile de la Kremlin anunțau că se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 8%-10% în 2022.

Potrivit Băncii Mondiale, economia Rusiei se va contracta cu 11,2% anul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#razboi Ucraina, #rubla ruseasca, #sanctiuni occidentale, #economia Rusiei , #Rusia
Comentarii