România donează Ucrainei 12 ambulanțe vechi. Arafat explică de ce nu a trimis mașini noi

Vineri, 04 Martie 2022, ora 13:09 5876 citiri
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a subliniat că ambulanțele vor fi verificate înainte ca acestea să ajungă în Ucraina FOTO Pixabay

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat vineri, 4 martie, că România donează Ucrainei 12 ambulanţe de transport şi urgenţă. El a precizat că ambulanţele nu sunt noi, pentru că toate ambulanţele noi sunt pe fonduri europene şi nu pot fi donate, însă se vor asigura că sunt perfect funcţionale şi echipate.

Raed Arafat a afirmat că o hotărâre adoptată de CNSU prevede o donaţie pentru Ucraina a 12 ambulanţe, de urgenţă şi de transport, din rezerva serviciilor de ambulanţă şi a serviciului de urgenţă şi descarcerare. ”Din păcate, nu putem da ambulanţe noi, pentru că toate sunt pe fonduri europene şi nu au trecut încă 5 ani, nu pot fi donate”, a spus secretarul de stat, precizând că se asigură că acestea sunt perfect operaţionale, cu toate echipamente în dotare. Şeful DSU a mai arătat că urmează să fie făcută o revizie completă a acestor ambulanţe, pentru a fi perfect funcţionale. Este o solicitare primită din partea Ucrainei, de a asigura astfel de ambulanţe pentru transportul de răniţi.

Arafat a mai precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă, el precizând că, din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. ”Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi adăpostul, care e gol, nu e pregătit, a mai arătat Arafat. El a mai spus că, în unele zone se pot rezolva rapid, dar, dacă s-au compartimentat în depozite, atunci trebuie ca aceste depozite să fie modificate şi redat spaţiului scopul iniţial.

”Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale. IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat că, ”din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri”.

”Vor trebui refăcute şi va trebui redată destinaţia lor, se ocupă IGSU”, a spus Arafat, adăugând că se vor intensifica controalele, pentru a vedea dacă se respectă regulile pentru care au fost create şi să rămână funcţionale, aşa cum era destinaţia iniţială.

Întrebat câte astfel de adăposturi nu mai respectă scopul iniţial, Raed Arafat a arătat că nu are acest număr.

”Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi are şi adăpostul, care e gol. E adevărat că nu e pregătit, cu pături. Trebuie să existe un minimum necesar, să fie depozitat acolo, şi curăţat, pentru că multe nu sunt curăţate pentru a ţine oamenii o perioadă în ele. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar trebuie să fim pregătiţi, din timp”, a spus el.

Raed Arafat a mai afirmat că, la acest moment, ”apelează la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui, arătând că aceasta este indicaţia şi asta face IGSU, controlează ca aceste adăposturi să fie goale.

Secretarul de stat a mai spus că deja s-a demarat controlul, şi în unele zone se pot rezolva rapid, dar, dacă s-au compartimentat în depozite, atunci trebuie ca aceste depozite să fie modificate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News