Resursa neexploatată care poate ajuta Europa să scape de gazele rusești. Planuri zădărnicite de un conflict vechi de zeci de ani

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 10:13
7793 citiri
Resursa neexploatată care poate ajuta Europa să scape de gazele rusești. Planuri zădărnicite de un conflict vechi de zeci de ani
Gazele naturale din Marea Mediterana raman neexploatate FOTO modern diplomacy

În căutarea frenetică a Europei de a pune capăt dependenței de energia rusă, există o resursă neexploatată: apele din jurul Ciprului.

Cu toate acestea, un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia – care își are rădăcinile în invazia Ciprului de către Turcia din 1974 – împiedică eforturile de a explora și extrage orice gaz natural aflat în Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se obțin profituri din bogățiile insulei, asigurând că beneficiile vor ajunge comunității cipriote turce. Ankara dorește, de asemenea, ca orice gaz din regiune să circule pe teritoriul său în drum spre Europa. Atena, între timp, sprijină planurile de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.

Luând în considerare faptul că expedierea rezervelor de gaze din Israel, Egipt și Liban sunt, de asemenea, implicate în aceste negocieri, rezultatul este blocajul.

Inițial, a existat speranța că unitatea împotriva războiului din Ucraina va convinge țările să lase deoparte orice nemulțumire în favoarea ajutorării UE să pună capăt plăților pentru energie care umplu cufărul de război al președintelui rus Vladimir Putin. În martie, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit chiar, alimentând anticipația că o relaxare a relațiilor ar putea fi la orizont.

Doar două luni mai târziu, Erdogan a întrerupt relațiile cu Mitsotakis, iar autoritățile elene și-au plasat forțele în alertă maximă, invocând amenințările turcești. Orice speranță de apropiere pare zdrobită.

Rezultatul este că, la 15 ani după ce Cipru și-a anunțat prima rundă de licențiere și la 11 ani după descoperirea primului zăcământ mare de gaze în largul insulei, Cipru a revenit la punctul zero. Gazele nu sunt exploatate și nu a fost luată nicio decizie cu privire la modul în care ar putea fi combinate cu alte rezerve din regiune și expediate în restul Europei.

În Cipru, nu este nicio surpriză că planurile optimiste s-au prăbușit.

„Ținând cont de trecutul recent și, în general, de experiența noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia și-a schimbat peste noapte atitudinea fie față de Grecia, fie față de Cipru”, a declarat Kornelios Korneliou, un înalt oficial al Ministerului Cipriot al Afacerilor Externe.

Ciprioții sunt acum îngrijorați de faptul că tensiunile în creștere vor descuraja companiile energetice de la continuarea investițiilor și explorării, împiedicând o expansiune a veniturilor din combustibili fosili considerată crucială pentru o țară care deja se clătina din cauza pierderii afacerilor considerabile pe care rușii le-au adus cândva în Cipru.

„Energia ar putea fi o platformă bună pentru reconciliere în regiuni încărcate din punct de vedere politic, precum Cipru și nu numai, dar, din păcate, a devenit încă un capitol din cartea conflictului”, a declarat Harry Tzimitras, directorul Centrului de Cercetare a Păcii din Oslo.

Conflictele vechi generează lupte moderne

Invazia Ciprului de către Turcia a împărțit insula într-un nord cipriot turc - un stat pe care doar Turcia îl recunoaște - și un sud cipriot grec, o țară a UE recunoscută pe scară largă la nivel internațional ca Republica Cipru.

De atunci, conflictul înghețat s-a desfășurat într-o serie de lupte desfășurate prin intermediari (proxy) asupra granițelor maritime și a resurselor naturale din jur, notează Politico.

Aceste certuri au devenit mai grele în ultimele decenii, când Cipru a început să permită companiilor să caute zăcăminte de gaze naturale în zona sa economică exclusivă; în 2011 a fost descoperit câmpul Afroditei. Turcia spune că Cipru trebuie să se abțină de la orice acțiune în aceste ape și și-a lansat propriile nave de explorare flancate de nave de război. În 2019, UE a lovit Turcia cu sancțiuni pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.

Așa că ani mai târziu, frenezia gazelor nu a mai apărut, în ciuda unei mulțimi de mari companii energetice care caută să profite de pe urma regiunii.

Există un efort comun între ExxonMobil și Qatar Energy pentru a extrage gaz din zonă. Iar un altul dintre Eni și Total urmează să înceapă în săptămânile următoare, potrivit Natasa Pilides, ministrul cipriot al energiei, comerțului și industriei.

De asemenea, Cipru se așteaptă ca un consorțiu condus de Chevron să vină cu sugestii privind zăcământul Afrodita.

„Este necesar să se accelereze programele care privesc atât dezvoltarea hidrocarburilor în regiunea mediteraneană de est, cât și utilizarea gazelor naturale ca combustibil de tranziție în perioada până în 2050”, a declarat Pilides pentru POLITICO.

Operațiunile de foraj vor oferi o imagine mai bună a zăcămintelor submarine și vor deschide calea pentru discuții cu privire la modalitatea de expediere a oricărui gaz - crucial pentru a face proiectele viabile din punct de vedere economic.

O posibilă soluție ar putea fi conectarea câmpului Afrodita cu un terminal egiptean. O companie elenă tocmai a înaintat oficialilor ciprioți o propunere care să lege zăcămintele de gaze israeliene de Cipru printr-o conductă mică, în timp ce o uzină plutitoare de gaz natural lichefiat construită în apropierea insulei ar servi drept punct de distribuție pentru restul Europei.

Apoi există o propunere pentru o conductă alternativă, mai ieftină, care să traverseze Turcia. Ideea a fost reînviată după ce relațiile s-au încălzit între Turcia și Israel.

„De ce ar trebui să fie nevoie de o criză precum războiul din Ucraina sau un cutremur pentru a ne aminti că trebuie să ne rezolvăm problemele?” a spus Burak Özügergin, ambasadorul Turciei la Atena.

„În ceea ce privește energia în regiunea mediteraneană de est, există o dimensiune geopolitică, precum și o dimensiune economică, care împreună influențează fezabilitatea unui proiect energetic”, a adăugat Özügergin. El a argumentat că Turcia trebuie să fie implicată, spunând: „Nu suntem doar un centru aglomerat, ci și o piață uriașă”.

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a reiterat această poziție în ultimele săptămâni, spunând că Turcia ar fi singurul punct de distribuire pentru gazul israelian dacă va decide să exporte în Europa.

Pilides, ministrul cipriot al energiei, s-a plâns de faptul că impasul în curs dăunează nu numai Ciprului, ci și comunității internaționale.

„Ar fi foarte bine să includem o posibilă soluție la problema Ciprului în toată această discuție, astfel încât să existe o soluție care să profite de toate oportunitățile care există în regiune și să implice toată lumea”, a spus oficialul.

Pilides a adăugat: „Aceleași probleme care sunt ridicate despre EastMed vor apărea și în ceea ce privește o conductă din Israel până în Turcia, probleme geopolitice sau probleme tehnice economice”.

Politica în joc

Există un alt factor care planează asupra situației: alegerile.

Grecia, Turcia și Cipru vor organiza alegeri până în 2023 cel târziu - unul dintre motivele pentru care puțini se așteaptă la o detensionare semnificativă între Turcia sau Grecia.

„Campaniile electorale pot fi renumite pentru că prezintă oportunități de abuz”, a spus Özügergin.

„Poate că este cinicul din mine”, a adăugat el, „dar nu crezi că este puțin prea convenabil să ai ceva de spus în ceea ce privește << agresiunea turcească >> chiar în momentul în care trebuie să fie luate decizii importante făcute de terți cu privire la propria lor relație cu noi?”

Ciprioții dau vina pe Ankara, spunând că nu văd nicio dorință din partea Turciei de a se ocupa nici de problema energetică, nici de problema mai largă a discuțiilor cu cealaltă jumătate a insulei înainte de alegerile din 2023.

„Pericolul aici este să creăm noi situații de facto, fie în marea noastră, fie la sol, care cu siguranță vor distruge orice posibilitate de reluare a negocierilor pentru o soluție la problema Ciprului”, a declarat Korneliou, înalt oficial al ministerului cipriot de externe.

La începutul acestui an, ministrul de externe cipriot a prezentat o serie de măsuri de consolidare a încrederii în încercarea de a relua discuțiile de pace cu ciprioții turci, dar acestea nu au funcționat.

„Măsurile sunt încă pe masă”, a spus Pilides. „Sper cu adevărat că vor primi o evaluare serioasă din partea cipriotă turcă”.

Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#razboi Ucraina, #cipru, #Grecia, #Turcia, #Grecia turcia, #gaze naturale, #Marea Mediterana , #stiri externe