Reacția Chișinăului după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova: ”În acest moment nu există riscuri iminente”

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 20:26
6604 citiri
Reacția Chișinăului după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova: ”În acest moment nu există riscuri iminente”
Președintele Republicii Moldova a calificat exploziile din Transnistria drept ”provocări” FOTO Facebook / Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Ministerul de Externe al țării au reacționat joi, 28 aprilie, după ce autorităţile de la Sofia le-au recomandat cetățenilor bulgari să părăsească această țară și să evite călătoriile acolo.

Într-o notă publicată pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, autorităţile de la Sofia recomandă cetăţenilor bulgari să părăsească teritoriul Republicii Moldova şi să se abţină de la călătorii în această ţară.

Pe pagina web a ministerului scrie că ”având în vedere situaţia complicată, facem apel la compatrioţii noştri să se abţină de la orice călătorie în Republica Moldova. Recomandăm cetăţenilor bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să părăsească ţara”, potrivit Moldpres.

Anunţul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranţă al acestei ţări ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a ţării noastre, explică Ministerul de Externe moldovean.

Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunităţii atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naţionale distincte, subliniază MAE de la Chişinău.

Mesajul președintei Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri seara, la Jurnal TV, că, în prezent, nu există niciun risc iminent pentru escaladarea situaţiei din regiunea transnistreană.

”(...) Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puţin pentru cetăţenii de pe malul drept (al Nistrului). Aici putem să afirmăm cu mai multă certitudine că instituţiile noastre au acces şi pot asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor”, a afirmat ea, exprimându-şi speranţa ca şi în regiunea transnistreană ”să nu existe tentative care să pună în pericol viaţa cetăţenilor noştri”.

”Noi, evident, încercăm să descurajăm asemenea acţiuni care ar provoca insecuritate pentru cetăţenii noştri, suntem în legătură cu partenerii internaţionali, ne folosim relaţiile diplomatice pentru a semnaliza potenţiale riscuri, suntem vizitaţi în permanenţă. Toată lumea este îngrijorată. Evident că nu putem să controlăm toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem noi. Avem şi nişte planuri pentru asemenea situaţii, dar, repet, în acest moment nu există riscuri iminente pentru cetăţenii Republicii Moldova, cu certitudine mare spun asta, în special pe malul drept”, a subliniat Maia Sandu în aceeaşi declaraţie.

Republica Moldova îşi doreşte plecarea trupelor ruse de pe teritoriul ţării şi soluţionarea paşnică a conflictului din regiune, a mai spus ea.

Luni şi marţi au avut loc mai multe explozii în zona transnistreană, pe care Chişinăul le-a calificat drept provocări. Pretinsul minister de interne de la Tiraspol a anunţat că marţi seara peste Cobasna ar fi zburat mai multe drone lansate din Ucraina, iar miercuri dimineaţă ”s-au tras focuri de armă în direcţia localităţii Cobasna”, unde se află stocate circa 20 de mii de tone de muniţii şi echipamente militare ruseşti.

Chişinăul susţine că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii transnistrene, interesate de destabilizarea situaţiei din zonă pe fondul războiului din Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile...
#razboi Ucraina, #Republica Moldova, #maia sandu, #Bulgaria, #risc calatorii moldova , #Republica Moldova