Reacția României după exploziile din Transnistria: ”MAE susține integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 19:19 2611 citiri
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Facebook / MAE

Ministerul român de Externe a transmis marți, 26 aprilie, că sprijină pe deplin apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Într-un comunicat, MAE a precizat că a luat notă cu preocupare de incidentele înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea întârziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări, arată un comunicat de presă al instituţiei, au transmis autoritățile de la București.

„Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, se mai arată în comunicat.

Sursa menţionată a adăugat că „pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene”.

Preşedintele Republicii Moldova a declarat marţi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că, din informaţiile pe care le deţin autorităţile de la Chişinău, exploziile produse începând de luni în Transnistria îşi au originea la forţe din interiorul regiunii transnistrene.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare şi a recomandat intensificarea verificărilor în apropierea zonei de securitate şi creşterea patrulării şi verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova şi la frontieră, a nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă al instituțiilor responsabile de siguranţa şi securitatea publică.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News