Războiul din Ucraina, ziua 113. General rus demis pentru incompetență / Finalul întâlnirii de la Kiev / Reacția Kremlinului la vizita celor patru lideri europeni LIVE TEXT

Joi, 16 Iunie 2022, ora 18:44
10445 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 113. General rus demis pentru incompetență / Finalul întâlnirii de la Kiev / Reacția Kremlinului la vizita celor patru lideri europeni LIVE TEXT
Femei în fața unor blocuri distruse din Borodianka, estul Ucrainei FOTO / HEPTA

Sunt aproape patru luni de război în Ucraina. Trupele ruse ar fi încercat să atace regiunea Lugansk din nouă direcții. Zelenski a avut discuții cu importanți lideri europeni pentru aderarea țării sale la UE. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, și președintele Franței, Emmanuel Macron, sunt așteptați joi, 16 iunie, la Kiev.

UPDATE 23.15 Președintele kazah Kassym-Iomart Tokayev a declarat, pe 15 iunie, unui canal de televiziune rusesc, că Kazahstanul nu intenționează să încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

UPDATE 21.55 Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat joi, 16 iunie, prin purtătorul de cuvânt, la decizia Marii Britanii de a-l sancționa pe Patriarhul Kirill din cauza susținerii războiului din Ucraina, potrivit The Guardian.

UPDATE 21.13 Jens Stoltenberg a reiterat joi, 16 iunie, făcând referire la o declarație a Papei Francisc, că NATO este o aliață defensivă. Într-o conferință de presă, șeful NATO a fost întrebat ce părere are despre declarația Papei conform căruia războiul din Ucraina „a fost poate într-un fel provocat”.

UPDATE 20.03 Serviciul olandez de informații a anunțat joi, 16 iunie, că a prins un spion rus care a încercat să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra la Curtea Penală Internațională (CPI), instituție care are sediul la Haga, relatează Reuters.

UPDATE 19.33 Rețeaua de socializare Twitter a lansat un ultimatum șefului Roscosmos, Dmitri Rogozin, cerând ștergerea mesajului cu o declarație despre Ucraina. Pe canalul său Telegram, apropiatul lui Putin a spus că au fost aplicate restricții contului său și nu poate publica conținut nou.

UPDATE 18.55 Regatul Unit a anunțat joi, 16 iunie, că Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus pe lista sancțiunilor impuse după declanșarea războiului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 18.31 Unul dintre comandanții militanților pro-ruși din Donbas, Alexander Hodakovski, a recunoscut că populația locală din Donețk și Lugansk sprijină armata ucraineană și dă informații privind pozițiile rușilor, pe care ulterior formațiunile de artilerie ale Ucrainei le provoacă pierderi masive.

UPDATE 18.02 Mihail Nosulev, general locotenent al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost înlăturat din postul său de comandant adjunct al Districtului Militar de Est. În armata rusă, epurările continuă în rândul conducerii militare de vârf pe fundalul eșecurilor de pe frontul din Ucraina.

UPDATE 17.35 Întâlnirea dintre liderii Ucrainei, Germaniei, Franței, Italiei și României s-a încheiat, anunță șeful biroului prezidențial de la Kiev. "Ucraina are un sprijin ferm al coaliției internaționale", a scris Andrii Yermak pe canalul său de Telegram.

UPDATE 15.02 Kremlinul a transmis joi, 16 iunie, o primă reacție după vizita președintelui Franţei, Emmanuel Macron, României Klaus Iohannis, şi premierii Germaniei Olaf Scholz şi Italiei Mario Draghi din Ucraina.

UPDATE 14.47 Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis, premierii german Olaf Scholz şi talian Mario Draghi au fost primiţi joi, la palatul prezidenţial, la Kiev, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 12.26 Președintele Iohannis și cei trei lideri europeni - Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz, premierul Mario Draghi - se află la Irpin, oraș din apropierea Kievului puternic atacat de trupele ruse.

UPDATE 10.58 Președintele României Klaus Iohannis vizitează joi, 16 iunie, Kievul în aceeași zi în care trei lideri europeni au ajuns în capitala Ucrainei. Imagini cu liderul de la București au fost postate pe conturile sale de Twitter și Facebook.

UPDATE 10.34 Copiii născuți în regiunea Herson din Ucraina din 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă, potrivit unui oficial de la Moscova.

UPDATE 10.13 Armata rusă a lansat din elicoptere rachete asupra regiunii Sumî, în noaptea de miercuri spre joi. Cel mai afectat este orașul de graniță Gluhov, informează Unian, care citează informații furnizate de Comandamentul operațional „Sever”.

UPDATE 9.53 Armata rusă a lansat din elicoptere rachete asupra regiunii Sumî, în noaptea de miercuri spre joi. Cel mai afectat este orașul de graniță Gluhov, informează Unian, care citează informații furnizate de Comandamentul operațional „Sever”.

UPDATE 9.45 La câteva săptămâni după începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, de când a devenit evident că trupele Moscovei au fost oprite la marginea Kievului, a existat o credință în Occident că Ucraina avea să câștige în cele din urmă.

UPDATE 9.19 Sunt aproape patru luni de război în Ucraina. Iar un exercițiu dur de imaginație, o ipoteză care acum pare imposibilă, însă nu poate fi exclusă în totalitate, aduce îngrijorare în rândul oamenilor. Ce s-ar putea întâmpla cu România în cazul în care Rusia ar câștiga războiul din Ucraina?

UPDATE 8.32 Statele Unite au cerut miercuri Chinei să nu mai sprijine invazia rusă în Ucraina pentru a evita, astfel, să se plaseze "de partea greşită a istoriei", ca reacţie la convorbirea telefonică care a avut loc în aceeaşi zi între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin.

UPDATE 8.21 Companiile şi persoanele din Rusia recurg la entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale, a afirmat miercuri un grup de parlamentari ucraineni, care a îndemnat Statele Unite să ia măsuri în privinţa acestor acuzaţii.

UPDATE 8.10 Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi ar fi încercat să atace simultan în nouă direcţii, a declarat şeful armatei ucrainene, potrivit The Guardian.

UPDATE 7.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a avut discuţii importante cu lideri politici pentru susţinerea candidaturii Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

Raportul de joi dimineața, 16 iunie, al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #Rusia, #kiev, #Germania, #Franta, #Italia , #Razboi Ucraina