Războiul din Ucraina modifică traficul global de armament

Autor: Christoph Hasselbach (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 11 Martie 2024, ora 17:39
1722 citiri

Rusia şi-a redus exportul de armament, Franţa şi l-a extins iar SUA îşi consolidează poziţia de lider. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Institutului pentru Studiul Păcii de la Stockholm.

Războiul din Ucraina are efecte clare asupra comerţului cu armament la nivel mondial, şi asta din mai multe privinţe. Institutul Internaţional pentru Studiul Păcii de la Stockholm (SIPRI) a comparat intervalul 2019-2023 cu cel anterior, între anii 2014-2018, şi a constatat o serie de modificări, în parte dramatice.

Astfel, volumul comerţului global cu armament a scăzut cu 3,3 la sută, comparativ cu 2014-2018, dar importurile europene de arme aproape că s-au dublat, cu precădere din pricina războiului din Ucraina. Cele mai multe livrări către Europa, mai precis 55 la sută, provin din SUA. Aceasta înseamnă cu 20 la sută mai multe livrări decât în intervalul 2014-2018, şi demonstrează că Europa a devenit şi mai dependentă de SUA.

SUA îşi consolidează poziţia de lider

Cu precădere din pricina creşterii exporturilor de armament în Europa, SUA au reuşit să-şi majoreze cu 17 la sută vânzările de arme la nivel global. Şi participarea SUA la comerţul global cu armament a crescut substanţial de la 34 la 42 de procente. La nivel mondial, SUA au vândut arme şi echipamente militare în 107 ţări ale lumii, mai multe decât în oricare interval de patru ani anterior. Astfel, SUA se află, de departe, în fruntea clasamentului.

"SUA şi-au consolidat rolul global de furnizor de armament, şi acesta este un aspect important al politicii lor externe", a scris Matthew George, expert al SIPRI, subliniind că asta se întâmplă într-un moment în care dominanţa economică şi geopolitică a SUA se confruntă cu concurenţă din partea unor ţări emergente.

În 2023 Ucraina a fost cel mai mare importator de arme la nivel global

Nu e de mirare că dintre statele europene tocmai Ucraina şi-a amplificat masiv importurile de arme. Dacă în intervalul 2014-2018 ţara nu ocupa la acest capitol o poziţie relevantă, şi fiindcă producea ea însăşi mult armament şi nu avea nevoie de importuri, în intervalul 2019-2023 (războiul rus de agresiune a început în februarie 2022), a devenit al patrulea importator la nivel global, după India, Arabia Saudită şi Qatar. Este vorba de o creştere cu aproximativ 6600 la sută.

Dacă se ia în considerare doar anul 2023, Ucraina a fost chiar cel mai mare importator de arme la nivel global. În context trebuie spus că termenul de importator este cumva derutant, fiindcă Ucrainei nu i s-au vândut în principal arme, ţara primind de la aliaţi mult armament şi echipament militar cadou.

Cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei au fost în intervalul 2019-2023 SUA, cu 39 la sută, urmate de Germania (14 la sută) şi Polonia (13 la sută).

Rusia şi-a redus exporturile de armament

Cei mai mari cinci exportatori de armament au fost, la fel ca şi în intervalul anterior, SUA, Franţa, Rusia, China şi Germania. Dar ordinea în clasament s-a modificat, comparativ cu intervalul 2014-2018, şi asta tot din cauza războiului din Ucraina.

Aceasta fiindcă Franţa a ajuns acum pe locul doi, înlocuind Rusia. În timp ce exporturile de armament ale Rusiei s-au diminuat cu 53 la sută, cele ale Franţei au crescut cu 47 la sută. Şi numărul ţărilor care cumpără armament din Rusia a scăzut de la 31, în 2019, la 12 în 2023, cele mai importante dintre ele fiind, de departe, India şi China.

Aceste două ţări sunt cele care şi în privinţa altor mărfuri, între care petrol şi gaze, nu au nicio reţinere să facă în continuare afaceri cu Rusia. Pieter Wezeman, unul din autorii raportului, a explicat pentru DW că "în alte cazuri, SUA şi statele europene au făcut presiuni la adresa potenţialilor cumpărători de armament din Rusia. Un exemplu este Egiptul, care avea de gând să cumpere avioane de luptă din Rusia. SUA au făcut presiuni să renunţe şi acum Cairo se adresează Franţei în chestiunea livrărilor de avioane militare".

Franţa are o strategie de independenţă

Ascensiunea Franţei între furnizorii de armament este explicată astfel de Wezeman: "Franţa urmăreşte o politică de suveranitate strategică, ceea ce înseamnă că vrea să folosească puterea militară oricând doreşte, fără a depinde de livrări de arme din alte ţări. În acest scop, are nevoie de o puternică industrie de armament. Dar pentru a putea-o întreţine, Franţa are nevoie de exporturi, fiindcă altminteri aceasta ar fi prea costisitoare".

Mai ales în ultimul deceniu, economia de export a Franţei a fost încununată de succes. Foarte bine se vinde la nivel global avionul de luptă Rafale, dar şi submarinele şi fregatele produse în şantierele navale din Franţa. Cel mai mare cumpărător al avioanelor Rafale a fost India, care joacă la două capete: ţara cumpără armament şi din Rusia, şi din ţări occidentale.

Africa importă mult mai puţin armament

În timp ce Europa aproape că şi-a dublat importurile de armament, cele ale ţărilor africane au scăzut la jumătate. În toate celelalte regiuni ale lumii nu s-au înregistrat schimbări semnificative. Reculul din Africa se datorează în principal faptului că importurile au scăzut în cele mai mari importatoare ale continentului, mai exact cu 77 la sută în Algeria şi cu 46 la sută în Maroc.

Cel mai important furnizor de arme pe pieţele africane este Rusia, urmată de SUA şi China. Prin asta Africa este un continent care cumpără în continuare o cantitate mare de arme din Rusia, şi în care Rusia îşi extinde influenţa militară.

Submarinele germane sunt la mare căutare

Germania ocupă în continuare locul cinci pe lista celor mai mari exportatori de arme. Principalii clienţi sunt ţările din Orientul Apropiat şi Mijlociu. Dar exporturile de armament s-au redus cu 14 la sută. Această diminuare este însă relativă, a subliniat Wezeman, fiindcă în intervalul 2014-2018 au existat comenzi importante, mai ales pentru submarine, care au adus Germaniei foarte mulţi bani.

Anul 2023 a fost foarte bun pentru industria germană de armament. "Aceasta are, desigur, legătură cu livrările de armament pentru Ucraina", a explicat Wezeman, "dar şi cu livrarea unor submarine către Singapore şi cu vânzarea unor fregate şi corvete în Israel şi Egipt".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#razboi Ucraina, #razboi, #armament, #trafic armament , #Razboi Ucraina