Războiul din Ucraina accelerează un fenomen greu de crezut în 1945: Centrul de putere al Europei se mută

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 00:37
13625 citiri
Războiul din Ucraina accelerează un fenomen greu de crezut în 1945: Centrul de putere al Europei se mută
Războiul din Ucraina accelerează mutarea puterii Europei spre Est

Invazia Ucrainei de către Rusia ordonată de Vladimir Putin în urmă cu peste 11 luni a fost un șoc pentru ordinea europeană tradițională, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru NATO. Însă, războiul a accelerat un fenomen greu de anticipat în 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial: mutarea centrului de putere al Europei spre Est.

Liderii politici și experții au subliniat că influența țărilor din Europa Centrală și de Est a sporit, iar vocea acestora a contat mult mai mult în luarea deciziilor din UE și NATO. Iar declarația din august 2022 de la Praga a Cancelarului german, Olaf Scholz, este edificatoare privind acest proces în desfășurare: ”Centrul Europei se îndreaptă spre est”, potrivit unei analize din The New York Times.

Polonia și statele baltice au determinat argumentul moral pentru a sprijini Ucraina, umplând un vid de la la începutul războiului, când liderii tradiționali ai Europei, Franța și Germania, păreau paralizați. Dar războiul a adus și o nouă urgență și energie pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest și nu numai, cu oferte de candidatură din partea Ucrainei și Moldovei.

O țară neutră ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei îl înfruntă pe Putin. Schimbare față de Ucraina, după exporturi de arme către România

Presiunea vocală din Europa de Est și Centrală a fost crucială pentru deciziile din această săptămână, după luni de certuri și rezistență, de a da tancuri occidentale Ucrainei. Miercuri, Cancelarul german Scholz a anunțat că țara sa va furniza unele dintre tancurile sale Leopard 2 și va permite altor țări să le trimită pe ale lor.

La rândul său, președintele Statelor Unite, Joe Biden a spus că va trimite 31 de tancuri americane Abrams, ceea ce i-a oferit lui Scholz acoperirea politică pe care și-o dorea.

Războiul accelerează, de asemenea, ceea ce a sugerat Scholz: că și echilibrul de putere în Europa se deplasează, odată cu centrul său, departe de „Vechea Europă”, care și-a apreciat și cultivat legăturile cu Moscova, către membrii mai noi la est și nord, cu amintirile lor crude despre ocupația sovietică și reticența lor de a ceda părți din suveranitatea lor restabilită Bruxelles-ului.

„Scholz are dreptate”, a spus Timothy Garton Ash, istoric european la Saint Antony’s College, Oxford. „Vocile cetățenilor din Europa Centrală și de Est sunt ascultate mai mult și luate mai în serios în Consiliile Europei și există o mare agendă de extindere a estului pe masă”.

Țările din estul Europei vor NATO, nu armată proprie a UE

Polonia are o armată în expansiune rapidă - guvernul a declarat anul trecut că plănuiește să dubleze dimensiunea forțelor armate ale țării - și a comandat o cantitate mare de arme noi sofisticate, făcând-o un jucător mai important atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Polonia a fost un important lobbyist pentru a încerca să convingă un Berlin reticent să trimită tancuri germane în Ucraina și să autorizeze alte țări să facă acest lucru.

„Puterea s-a mutat spre est, iar Ucraina va consolida această tendință”, a declarat Jana Puglierin, directorul Consiliului European pentru Relații Externe de la Berlin, Germania. Se pot extrapola prea multe din războiul din Ucraina, a spus ea, „dar vedeți modelul clar în conducerea morală”.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Țările din Europa Centrală și de Est, a spus doamna Puglierin, se consideră „luptătorii pentru libertate din UE, apărând valorile sale, înfruntând dictatura.” Ei se simt îndreptățiți în avertismentele lor de lungă durată cu privire la neo-imperialismul Rusiei, la președintele acesteia, Vladimir Putin și la dependența Europei de energia rusă – spre deosebire de ceea ce văd ca naivitatea Europei de Vest cu privire la diplomație și comerțul cu Rusia.

Germania și Franța au trebuit, de asemenea, să se confrunte cu eșecul politicii lor tradiționale de securitate europeană cu Rusia, nu împotriva acesteia. De asemenea, războiul a făcut ca aspirația domnului Macron pentru o apărare europeană „autonomă” să pară goală, având în vedere rolul puternic sporit al NATO și al Statelor Unite în ultimul an.

„Țările din estul Europei nu sunt mari fani ai unei apărări proprii a UE – vor Statele Unite și NATO”, a spus doamna Puglierin. Alianța se bazează mai mult pe armele și conducerea americană decât era înainte de război și este de așteptat să se extindă în curând odată cu noua apartenență a Suediei și Finlandei.

Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#razboi Ucraina, #Europa de Est, #Europa Occidentala, #centrul puterii mondiale SUA, #Uniunea Europeana, #NATO , #Razboi Ucraina
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Ce are "tradiționalismul european" cu....