Războiul din Ucraina, ziua 91. Rușii scot tancurile sovietice în luptă / Decizia Rusiei în privința prizonierilor de la Mariupol / Zelenski mulțumit de poziția Chinei LIVE TEXT

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 08:26
14755 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 91. Rușii scot tancurile sovietice în luptă / Decizia Rusiei în privința prizonierilor de la Mariupol / Zelenski mulțumit de poziția Chinei LIVE TEXT
Soldat în Mariupol FOTO / Hepta

Este a 91-a zi a războiului din Ucraina. Trupele ruse au ocupat orașul Svitlodarsk din regiunea Donețk, unde bombardamentele continuă în mai multe zone. După trei luni de lupte, Zelenski spune furnizarea de arme grele Kievului este cea mai bună investiţie pentru menţinerea stabilităţii în lume. 20.000 de oameni au fost uciși în Mariupol. Un oficial SUA avertizează asupra impactului mondial legat de blocada impusă de Rusia în porturile ucrainene.

UPDATE 21.40 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a acuzat NATO miercuri, 25 mai, la Forumul Mondial Economic de la Davos, că ”nu face strict nimic” împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

UPDATE 20.37 Un videoclip în care a fost surprins momentul când un tren de marfă transporta vehicule militare rusești T-62, din perioada sovietică, circulă pe rețelele de socializare. Potrivit Obozrevatel, vehiculele ar fi fost scoase din depozitele din Crimeea și regiunea Rostov pentru a fi trimise separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

UPDATE 19.35 Forțele armate ale Ucrainei au făcut publice noi imagini cu pierderile înregistrate de armata rusă. Într-o postare pe Facebook, însoțită de fotografii, armata anunță că parașutiștii Nikalaev au distrus mai multe vehicule blindate.

UPDATE 18.55 Rusia a anunțat miercuri, 25 mai, reluarea activităților în portul din orașul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, la o lună după ce l-a cucerit, relatează AFP. Portul Mariupol, situat la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era înainte de invazia ordonată de Kremlin la 24 februarie cel de-al doilea cel mai important port al Ucrainei.

UPDATE 18.24 Armata ucraineană folosește biciclete electrice pentru a transporta arme antitanc de nouă generație și pentru deplasarea lunetiștilor pe câmpul de luptă. Încă de la începutul războiului, soldații au fost văzuți pe biciclete electrice, mai ales pe cele din marca ELEEK

UPDATE 17.44 Liderii autoproclamatei republici Donețk încearcă să înființeze un așa-zis tribunal internațional pentru a-i judeca pe luptătorii care au opus rezistență la Azovstal, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE 17.26 Preşedintele Vladimir Putin a semnat miercuri, 25 mai, un decret prin care se simplifică procedura de obţinere a cetăţeniei şi paşaportului rusesc de către rezidenţii din regiunile ucrainene ocupate de armata sa în urma războiului, respectiv Herson și Zaporojie, potrivit Reuters.

UPDATE 17.09 Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov, a avut o scurtă convorbire cu soția sa Katerina, căreia i-a spus că este bine. Mai multe alte familii de soldați ucraineni au primit apeluri, informează The Guardian.

UPDATE 15.59 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost inclus de faimoasa revistă TIME într-un top al celor mai influenți 100 de oameni din lume.

UPDATE 14.41 Ucraina este mulțumită de status quo-ul Chinei în războiul ruso-ucrainean. Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski miercuri, 25 mai, în cadrul secțiunii dedicate Ucrainei la Forumul Economic Mondial de la Davos.

UPDATE 14.18 Premierul slovac a transmis miercuri, 24 mai, de la Forumul Economic de la Davos, un avertisment dur privind situația în care s-ar afla țara sa dacă Rusia învinge Ucraina.

UPDATE 13.41 Generalul Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, explică într-o analiză greșelile făcute de armata Rusiei în Ucraina.

UPDATE 13.24 Administrația Biden interzice guvernului Rusiei să plătească deținătorii de obligațiuni prin intermediul băncilor americane, începând de miercuri, 25 mai, a anunțat Departamentul de Trezorerie.

UPDATE 13.14 Redactorul-șef al postului de televiziune Russia Today, Margarita Simonian, a declarat luni, 23 mai, într-o intervenție televizată, că dacă „Rusia nu va câștiga războiul din Ucraina se va termina rău pentru toată omenirea”.

UPDATE 12.49 Invazia Ucrainei de către Moscova, care a depășit pragul de 90 de zile, a reprezentat un dezastru pentru președintele Vladimir Putin, așa că acum el încearcă un plan de salvare a situației.

UPDATE 11.32 Directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că ar putea fi instalat un radar tip Podsolnukh pe litoralul Mării Negre pentru a detecta navele și aeronavele adversarului.

UPDATE 10.40 Analiștii militari și experții în securitate au analizat mai multe imagini realizate din satelit în ultimele zile în zona Insulei Șerpilor. Fotografiile indică o intensificare fără precedent a activităților armatei ruse, de la începutul invaziei Ucrainei până în prezent.

UPDATE 10.28 Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse, Kanamat Botashev, a fost doborât și ucis în Ucraina. Informația a fost confirmată de trei foști subalterni ai acestuia.

UPDATE 8.22 Aviația rusă a bombardat sever mai multe zone din Donbas. Rușii desfășoară o ofensivă amplă asupra orașului Severodonețk și par a efectua mai multe încercuiri punctuale, în locul ofensivei ce ar fi urmărit închiderea întregii regiuni, arată Biziday, care citează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

UPDATE 8.12 Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerţul maritim în porturile ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent declasificate, blocând o marfă critică de export pentru Ucraina şi riscând o criză alimentară globală.

UPDATE 8.04 Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat marţi că forţele ruse au ocupat oraşul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras.

UPDATE 7.59Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko, citat de CNN. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

UPDATE 7.50 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja. El anunţă că la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță în raportul de dimineață că Moscova apelează la aviație pentru a-și consolida pozițiile ocupate.

În regiunea Harkov au folosit artileria asupra infrastructurii civile din zona așezării Rubíène. Armata rusă conduce un atac în direcția așezării Severodonsk, în Donbas.

Forțele Krremlinului continuă bombardamentele în direcția Avdiivka, atacând pozițiile Forțelor de Apărare și infrastructura civilă în zonele așezărilor Avdiivka, Sands, Maryinka, Nuci și Novosilka.

”În ultimele 24 de ore, 9 atacuri ale invadatorilor ruși au fost interceptate în direcțiile Donețk și Luhansk, 3 tancuri au fost distruse, 8 sisteme de artilerie, 18 unități de echipamente blindate de luptă, un vehicul blindat special și o unitate pentru alții un spectacol de echipamente auto.

Unitățile de apărare aeriană au distrus șase Orlan-10 tip BPLA și un complex aviatic operațional și tactic fără pilot ZALA”, se mai arată în raportul Statului Major al Forțelor Unite ale Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#razboi Ucraina, #trupe ruse, #donetk, #Rusia , #Razboi Ucraina