Războiul din Ucraina, ziua 90. Revoltă în marina rusă / Mărimea teritoriului ocupat de ruși / Spionajul ucrainean anticipează sfârșitul invaziei LIVE TEXT

Marti, 24 Mai 2022, ora 08:09
18856 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 90. Revoltă în marina rusă / Mărimea teritoriului ocupat de ruși / Spionajul ucrainean anticipează sfârșitul invaziei LIVE TEXT
Casă distrusă în urma atacurilor ruse FOTO / Міністерство оборони України Statul Major Al Forțelor Armate ale Ucrainei

S-au împlinit trei luni de la începutul războiului în Ucraina. Atacul rus continuă în Donbas. Kievul e pregătit ”chiar și mâine” pentru un schimb de prizonieri cu Moscova. Danemarca va furniza rachete Harpoon Ucrainei. Temându-se de o invazie, Suedia a dezvoltat în secret un bombardier. La scurt timp după invazia în Ucraina a avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Putin.

UPDATE 22.25 Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice pe măsură ce războiul continuă, potrivit noilor fotografii din satelit ale portului Sevastopol din Crimeea. Imaginile au surprins mai multe vase ruseşti care sunt încărcate cu cereale în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 21.05 Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat marți, 24 mai, că soarta țării ar putea fi decisă de bătăliile care se duc în estul Ucrainei, potrivit Reuters.

UPDATE 20.30 Invadatorii ruși au preluat controlul marți, 24 mai, asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut, regiunea ucraineană Donețk, potrivit șefului administrației civile-militare, Serghei Goșko. Acesta a precizat că invadatorii înarmați au agățat steagul rusesc pe clădirea administrativă.

UPDATE 19.11 Un sondaj publicat marţi, 24 mai, de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev arată că majoritatea ucrainenilor sunt împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, potrivit EFE.

UPDATE 18.31 Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a făcut public cazul unui fost militar rus care luptă împotriva armatei lui Putin, în Harkov. De la începutul războiului, autoritățile ucrainene monitorizează cetățenii ruși din țară care pot reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.

UPDATE 18.09 Marinarii implicați în războiul împotriva Ucrainei au decis să scrie în secret o scrisoare lui Putin și Șoigu, acuzând furturile din marina rusă. Marinarii ruși refuză să îndeplinească sarcini într-un război la scară largă împotriva Ucrainei, deoarece navele lor sunt în paragină.

UPDATE 17.58 Forbes a prezentat marți, 24 mai, un bilanț al războiului din Ucraina, în ziua în care s-au împlinit trei luni de la invazia Rusiei. Bilanțul cuprinde pierderile înregistrate armata lui Putin și de Ucraina și procentul teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina.

UPDATE 17.22 Comandamentul ucrainean al Forțelor pentru Operații Speciale (SSO) a făcut public un videoclip cu momentul în care un tanc al rușilor este distrus cu ajutorul unei drone kamikaze Switchblade. Potrivit Forțele Armatei Ucrainene, în momentul atacului, mai mulți soldați ruși ”beau cu calm alcool” pe tancul blindat.

UPDATE 16.39 Serviciul de Securitate al Ucrainei a dezvăluit o schemă prin care spionajul rusesc a folosit un joc pentru smartphone pentru a obține informații de la copii. Potrivit SBU, serviciile speciale ale Federației Ruse au folosit o aplicație în care participanții trebuie să caute așa-numitele „cutii” cu premii virtuale.

UPDATE 16.30 Henry Kissinger, veteranul expert în relații internaționale și fost secretar de stat al SUA, a spus în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, informează The Telegraph.

UPDATE 16.10 Peste 2 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în Ucraina de la începutul războiului, transmit polițiști de frontieră din această țară.

UPDATE 14.48 Astronautul german Matthias Maurer, care s-a întors pe Pământ de la Stația Spațială Internațională, a povestit cum se vede din spațiu războiul din Ucraina.

UPDATE 14.09 Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a acordat un interviu în care a vorbit despre stadiul conflictului ilegal declanșat de Rusia.

UPDATE 12.41 Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Mikhailo Fedorov, a declarat că Guvernul de la Kiev va coopera cu Microsoft în documentarea crimelor de război ale Rusiei.

UPDATE 11.44 O investigație a ziarului german Der Spiegel arată că cel puțin două grupări de neonaziști ruși luptă de partea lui Putin în Ucraina.

UPDATE 9.35 Rodrigo Duterte, președintele Filipinelor, care și-a declarat în repetate rânduri admirația față de Vladimir Putin, îl critică pe președintele rus pentru invazia Ucrainei.

UPDATE 8.05 Strategia de apărare a țărilor din Europa s-a schimbat radical odată cu războiul lui Putin din Ucraina, începută pe 24 februarie 2022. Unul dintre statele nordice, Suedia, s-a temut de o invazie a Moscovei de multă vreme și s-a gândit să construiască un bombardier care ar fi putut lovi Rusia, un proiect ținut secret.

UPDATE 8.03 Potrivit lui Kiril Budanov, șeful Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, tentativa de asasinat asupra lui Putin a fost organizată de reprezentanți ai Caucazului, iar presa rusă nu a dezvăluit incidentul.

UPDATE 7.59 Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.

UPDATE 7.52 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus, luni seara, că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia "chiar şi mâine" şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova.

UPDATE 7.45 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

Trupele ruse continuă ofensiva în zonele operaționale Donețk, Slobozhansk și Pídennobuzky. Cea mai mare activitate de luptă este observată în zona operațională Donețk, respectiv în vecinătatea Lysychansk și Severodonețk, arată Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportarea de dimineață.

Potrivit sursei citate, crește amenințarea atacurilor cu rachete asupra obiectelor din Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus.

Ocupanții au lansat un atac aerian asupra pozițiilor trupelor ucrainene în zona așezării Bilopillia, regiunea Sumi, și au desfășurat unități suplimentare de artilerie în partea de sud a orașului Izium.

În direcția Donețk, adversarul se concentrează pe desfășurarea unei operațiuni ofensive de înconjurare a podurilor Lisichansk și Severodonețk cu o ieșire ulterioară la granița administrativă a regiunii Luhansk.

În ultimele 24 de ore, 16 atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Luhansk, 8 tancuri distruse, 22 de unități de echipamente blindate de luptă și un vehicul inamic.

Unitățile de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor Terestre au distrus șase BPLA-uri, rachete cu aripi inamice și treizeci de vehicule blindate de luptă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#razboi Ucraina, #Rusia, #trupe, #trupe ruse, #atacuri, #bombardamente , #Razboi Ucraina