Război Ucraina, ziua 80. Delegație a Senatului SUA la Kiev / Noi acuzații ale lui Lavrov la adresa Occidentului LIVE TEXT

Sambata, 14 Mai 2022, ora 08:22
18588 citiri
Război Ucraina, ziua 80. Delegație a Senatului SUA la Kiev / Noi acuzații ale lui Lavrov la adresa Occidentului LIVE TEXT
Bărbat din Irpin, în fața unui bloc atacat de trupele ruse FOTO / HEPTA

Este a 80-a zi a războiului din Ucraina. Șeful Serviciilor Secrete ucrainene susține că invazia Rusiei ar ajunge la un punct de cotitură în luna august. Kremlinul a pierdut 27.000 de soldaţi, dar și peste 3.000 de tancuri, blindate, drone şi elicoptere. Experți militari susțin că Putin ar putea anexa la Rusia teritorii din estul și sudul Ucrainei ”în următoarele luni”.

UPDATE 23.57 Imagini cu clădirile din centrul istoric al orașului Harkov, bombardate de trupele ruse, au fost publicate pe rețelele sociale.

UPDATE 22.10 O delegație a Senatului SUA, condusă de liderul minorității republicane din camera superioară a Congresului Mitchell McConnell, s-a întâlnit sâmbătă, 14 mai, cu președintele Zelenski.

UPDATE 21.35 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat dur sâmbătă, 14 mai, după ce ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că este responsabilă pentru criza alimentară.

UPDATE 20.49 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat din nou sâmbătă, 14 mai, acţiunile Occidentului cu privire la Ucraina, acuzându-l că duce un ”război hibrid total” împotriva țării sale și că a declanşat o ”explozie de rusofobie din epoca de piatră”.

UPDATE 19.21 Putin și-ar fi trimis reprezentanți în mai multe state vestice ca să discute despre încheierea războiului din Ucraina și un posibil acord asupra teritoriilor deja ocupate, susține consilierul președintelui Zelenski, Oleksii Arestovici.

UPDATE 19.04 Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat sâmbătă, 14 mai, că țara sa, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi din combinatul Azovstal.

UPDATE 18.55 Invadatorii numesc foste chelnerițe și bodyguarzi drept „lideri” în regiunea Herson, care este ocupată temporar de Rusia. Aceștia au însă deja planuri să fugă în Crimeea, din cauză că regiunea se află în pragul unei catastrofe umanitare.

UPDATE 18.20 Solistul trupei rock „Okean Elzy”, Sviatoslav Vakarciuk, le-a cântat angajaților centralei nucleare Cernobîl, în interiorul clădirii.

UPDATE 17.11 Voluntarii ruși care au mers să omoare ucraineni în regiunea Lugansk, din Ucraina, au descoperit brusc că au fost întâmpinați nu cu flori, ci cu bombardamente de artilerie și mortiere.

UPDATE 16.30 Rudele soldaților ucraineni blocați în uzina de oțel Azovstal a lui Mariupol îi cer președintelui Chinei Xi Jinping să salveze trupele încercuite, spunând că este ultimul lider mondial pe care Moscova l-ar asculta.

UPDATE 16.21 Șeful administrației militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat sâmbătă, 14 mai, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în Izium, precizând că inamicul a fost forțat să se retragă.

UPDATE 15.22 Miniştrii de Externe din G7, grupul celor mai industrializate economii ale lumii, cer continuarea presiunilor economice asupra Rusiei, prin izolarea pe plan internaţional, înarmarea Ucrainei şi sunt împotriva recunoaşterii frontierelor impuse prin forţă de ruşi.

UPDATE 14.06 Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că rușii s-au retras din zona orașului în direcția graniței cu Rusia.

UPDATE 13.27 Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a anunţat, sâmbătă, că ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.

UPDATE 12.46 Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko, anunță pe Telegram că ocupanții au făcut publice numerele de telefon și profilurile sociale ale famiilor militarilor care apără oțelăria Azovstal.

UPDATE 11.42 Germania are în vedere să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare sol-aer de rază medie IRIS-T SLM, susține o sursă de securitate.

UPDATE 10.25 Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat - camera inferioară a parlamentului Rusiei - a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, fără a preciza când a avut loc evenimentul.

UPDATE 10.22 Rusia ar fi abandonat să mai încercuiască Harkovul, al doilea mare oraș al Ucrainei, și a decis să se retragă, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului.

UPDATE 9.46 Un tren plin cu cadavre ale militarilor ruși morți în Ucraina a fost lăsat în urmă de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului, pe care nu au reușit să o cucerească, a declarat un colonel ucrainean pentru postul de televiziune Al-Jazeera.

UPDATE 8.10 Şeful serviciilor secrete ucrainene general-maiorul Kyrylo Budanov, a vorbit în exclusivitate pentru Sky News şi a estimat că războiul va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august şi se va termina până la sfârşitul anului. El a prezis corect inclusiv momentul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 7.55 Preşedintele rus Vladimir Putin este probabil să anexeze la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei „în următoarele luni”, potrivit lui Katherine Lawlor şi Mason Clark, analişti la Institutul pentru Studierea Războiului.

UPDATE 7.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie. El a susţinut că Rusia a pierdut 27.000 de soldaţi, mulţi dintre ei tineri recruţi, precum şi peste 3.000 de tancuri, vehicule blindate şi vehicule militare convenţionale, precum şi drone şi elicoptere.

Forțele ruse continuă atacurile în estul Ucrainei pentru a prelua controlul complet asupra regiunilor Donețk, Luhansk și Kherson.

Reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susțin că mare parte din acțiunile turpelor ruse se concentrează în direcțiile Slobo žansʹkomu și Donețk și că rămâne amenințarea cu lovituri de rachete a clădirilor militare și civile din Ucraina.

Nu au fost lupte în zona Harkov, militarii ruși concentrându-și eforturile pe retragerea din orașul Harkov, menținerea pozițiilor ocupate și a rutelor de aprovizionare.

Trupele ruse încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică în zonele așezărilor Komy šuvakh, Krasnogorivka, Novomykhaylivka, Konstantinivka și Victory.

La Mariupol continuă atacul asupra oțelăriei Azovstal.

Armata ucraineană a respins zece atacuri ale ocupanților și a distrus cinci tancuri, cinci sisteme de artilerie, șase unități de echipament blindate de luptă și șapte vehicule inamice au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât trei avioane Orlan-10 fără pilot.

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#razboi Ucraina, #Rusia, #armata rusa, #putin, #Zelenski, #NATO , #Razboi Ucraina