Războiul din Ucraina, ziua 67. Bombardamente ruse în Lîman / Kievul cere mai multă implicare din partea Berlinului LIVE TEXT

Duminica, 01 Mai 2022, ora 08:01
13997 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 67. Bombardamente ruse în Lîman / Kievul cere mai multă implicare din partea Berlinului LIVE TEXT
Imagine din districtul Shevchenkivski al orașului Kiev FOTO / Hepta

Este a 67-a zi a războiului din Ucraina. Președintele Zelenski susține că trupele ucrainene au distrus aproape 1.000 de tancuri ruse, 2.500 de blindate și 200 de avioane. Încă un general rus, al zecelea, a murit în Ucraina. Kievul închide patru porturi. Secretarul SUA Antony Blinken a discutat cu ministrul ucrainean de Externe despre revenirea diplomaților americani la Ambasada din Kiev.

UPDATE 23.38 Patru civili au murit şi alte şapte persoane au fost rănite, duminică, în urma bombardamentelor de la Lîman, oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional.

UPDATE 22.23 Primele imagini cu civilii evacuați duminică, 1 mai, din oțelăria Azovstal, din Mariupol, au fost publicate pe rețelele sociale.

UPDATE 21.46 Berlinul trebuie ”să-şi asume un rol de prim plan în Europa, mai ales în chestiuni de politică estică”, a indicat ministrul ucrainean de Externe, precizând că acest lucru trebuie să fie valabil atât în ce priveşte livrările de arme către Ucraina, cât şi în privinţa sancţiunilor contra Rusiei sau acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina.

UPDATE 21.27 Un parlamentar britanic a fost foarte dezamăgit de faptul că nu a fost inclus pe lista demnitarilor sancționați de Rusia.

UPDATE 20.31 Rușii continuă să aibă pierderi mari de echipamente militare și în estul Ucrainei. Canalele media ucrainene prezintă ceea ce ar fi ”explozia catastrofică” a unui tanc rusesc pe frontul de est.

UPDATE 19.11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică evacuarea unui prim grup de 100 de civili din oţelăria Azovstal a oraşului Mariupol asediată de trupele ruse.

UPDATE 18.41 Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a avertizat duminică, în mesajul său de 1 mai, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume.

UPDATE 17.22 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 9.158 de cazuri de crime de război comise de ruşi.

UPDATE 16.47 Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie.

UPDATE 16.33 Copenhaga l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a da explicaţii, după ce spaţiul aerian al Danemarcei a fost încălcat de un avion rusesc de recunoaştere, a anunţat şeful diplomaţiei daneze.

UPDATE 15.53 Ministerul rus al Apărării a declarat - duminică - că aproape 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse.

UPDATE 15.04 Papa Francisc a afirmat, duminică, adresându-se credincioşilor strânşi în Piaţa Sf. Petru, că războiul din Ucraina este „un regres macabru al umanităţii”.

UPDATE 14.01 Rusia a declarat - duminică - că a atacat aeroportul din Odesa, în sudul Ucrainei, cu rachete de înaltă precizie pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi ţări europene.

UPDATE 13.31 Rusia ar trebui să răspundă simetric la îngheţarea activelor ruseşti de către unele "ţări neprietenoase", a scris duminică Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal), într-o postare pe reţelele de socializare.

UPDATE 13.21 Rusia a declarat că se aşteaptă ca fluxurile de mărfuri cu China să crească, iar comerţul cu această ţară să atingă 200 de miliarde de dolari până în 2024, în condiţiile în care Moscova se confruntă cu o izolare din ce în ce mai mare de Occident.

UPDATE 12.47 Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Nikolaev şi Krivoi Rog, arată un nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front.

UPDATE 11.56 Batalionul ”Libertate pentru Rusia”, compus din etnici ruși sau militari ai Kremlinului care au fost luați prizonieri în Ucraina și au întors armele împotriva Moscobei, anunță pe rețelele sociale că au ajuns în regiunea Donbas.

UPDATE 10.58 Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a propus sâmbătă Chinei să devină unul dintre garanții securității Ucrainei. Presa de stat din China a publicat două interviuri cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei.

UPDATE 9.55 Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, l-a vizitat pe preşedintele Zelenski la Kiev.

UPDATE 8.39 Un oficial militar ucrainean a avertizat, sâmbătă, că Rusia continuă să îşi consolideze forţele în estul regiunii Donbas şi îşi intensifică măsurile ofensive.

UPDATE 8.08 Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Membră NATO şi aliat al Ucrainei, Turcia încearcă încă de la începutul războiului să faciliteze medierea între Moscova şi Kiev.

UPDATE 7.52 În timpul asediului de două luni a oraşului-port ucrainean Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

UPDATE 7.46 Autoritățile ucrainene au dat ordinul dea fi închise porturile maritime Berdiansk, Mariupol, Skadovsk, Herson.

UPDATE 7.41 Autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea oraşului Izium din regiunea de nord-est a Harkovului, informează Kiev Post.

UPDATE 7.38 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie, informează The Guardian.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă”, a declarat Zelenski în discursul de sâmbătă seară.

Liderul de la Kiev a spus că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a lovi ţara”.

Lucrările de deminare continuă în zonele de nord, unde forţele ruse au fost alungate, a spus el, raportând că 69% din aşezările dezocupate au acum „autoguvernare locală cu drepturi depline”.

Ce a discutat liderul de la Kiev cu Emmanuel Macron și cu Boris Johnson

Ucraina este în discuţii cu partenerii privind creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, a spus el şi se aşteaptă la o decizie cu privire la restricţiile petroliere în curând.

„Dacă orice companie sau stat ajută Rusia să facă comerţ cu petrol, aceasta trebuie, de asemenea, să se confrunte cu sancţiuni”, a susținut liderul de la Kiev.

Zelenski a mai spus că a vorbit recent din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cu premierul britanic Boris Johnson despre evenimentele recente şi cu premierul elveţian Ignazio Cassis pentru a-i mulţumi pentru rolul de mediere pe care îl deţine ţara şi pentru a discuta despre reconstrucţie.

Un antreprenor ucrainean face brelocuri din epava unui bombardier

Un afacerist din Ucraina vinde în străinătate brelocuri pentru chei confecţionate din epava unui avion rusesc doborât de armata ucraineană, pentru a finanţa efortul de război, transmite Reuters.

Mulţi dintre prietenii mei îmi spun „1.000 de dolari – nimeni nu-ţi va da asta pentru această piesă de metal, e o nebunie”, a spus Iurii Visoven, fondatorul „Drones for Ukraine”.

„Dimineaţa, m-am trezit şi am văzut pe telefonul meu că s-au încasat deja 20-30.000 de dolari şi vedem acest flux constant de mesaje de la oameni care pun întrebări şi spun că vor să doneze mai mult, ne spun asta. Este o idee incredibilă”, a spus Iurii Visoven.

Aeronava era un bombardier tactic tactic Su-34 cu două locuri despre care armata ucraineană spune că l-a doborât deasupra oraşului Borodianka, la nord-vest de Kiev, la începutul lunii martie, când forţele ruse încercau să captureze şi să menţină zona.

Visoven, care lucrează în publicitate, confecţionează piese alungite de aproximativ 10 cm lungime ştanţate din fragmente de fuzelaj, apoi prelucrate, lustruite şi imprimate cu informaţii despre avion şi un „mulţumesc” cumpărătorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #armata rusa, #general rus ucis ucraina , #Razboi Ucraina