Războiul din Ucraina, ziua 125. Rușii atacați cu HIMARS / Rogozin publică ”ținte” NATO / Când se va sfârși ofensiva în Ucraina / Rusia neagă că a atacat mall-ul plin cu oameni LIVE TEXT

Marti, 28 Iunie 2022, ora 21:25
12377 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 125. Rușii atacați cu HIMARS / Rogozin publică ”ținte” NATO / Când se va sfârși ofensiva în Ucraina / Rusia neagă că a atacat mall-ul plin cu oameni LIVE TEXT
Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă a lovit o mulţime FOTO bbc.com

Este a 125-a zi a războiului declanșat de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei. Continuă atrocitățile comise de armata rusă. Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă a lovit o mulţime care lua apă de la o cisternă.

UPDATE 20.55 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat doi comandanți ai armatei ruse responsabili pentru torturarea și uciderea civililor în regiunea Kiev. SBU a publicat detaliile în seara zilei de 28 iunie, pe Telegram.

UPDATE 19.05 Rușii au făcut ”cunoștință” cu primele rachete trase de ucraineni de pe sistemele HIMARS oferite de SUA. Militari ruși au recuperat bucăți din rachete, din zonele unde au avut loc atacuri, le-au făcut poze și le-au publicat pe rețelele de socializare.

UPDATE 18.51 Compania britanică Diage, cel mai mare producător mondial de alcool exclusivist, și-a anunțat retragerea din Federația Rusă. Compania produce băuturi precum Black Label, Captain Morgan, Baileys, Smirnoff și altele.

UPDATE 17.59 Platformele de gaz rusești din marea Neagră, distruse cu rachete de armata Ucrainei, ard în continuare, după o săptămână de la momentul atacului. Platformele au aparținut Ucrainei, dar au fost ocupate de Rusia în 2014, odată cu anexarea Crimeei.

UPDATE 17.45 Soțiile și mamele militarilor buriați care participă la războiul împotriva Ucrainei au înregistrat un mesaj video adresat șefului republicii. Tensiunea socială crește în Rusia din cauza războiului declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei.

UPDATE 17.24 Oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a spus marți, 28 iunie, într-o conferință de presă susținută la Moscova, că războiul declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina este ”o eroare colosală”, potrivit AFP.

UPDATE 17.04 Agenția spațială rusă, condusă de Dmitri Rogozin, a publicat imagini din satelit și coordonatele „țintelor inamice” ale Rusiei. Postarea a fost publicată pe Telegram în după-amiaza zilei de 28 iunie, cu ocazia deschiderii summitului NATO de la Madrid.

UPDATE 16.29 Trupele ucrainene vor încerca să ţină linia frontului pe poziţii avantajoase lor în faţa trupelor ruse în zona oraşului Lisiceansk, în încercarea de a câştiga astfel timp până când le vor sosi noi arme occidentale şi vor reuşi să ridice fortificaţii, a declarat marţi într-un interviu guvernatorul regiunii Lugansk

UPDATE 16.22 Momentul atacului de luni, 27 iunie, asupra mall-ului din orașul ucrainean Kremenciuk a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-un parc aflat în apropiere. În imagini se poate observa amploarea bombardamentului și disperarea oamenilor.

UPDATE 15.15 Muniția Ucrainei devine o problemă critică în lupta pentru Donbas: „Acesta este un război de artilerie acum”.

UPDATE 15.00 Liderii G7 au anunțat marți, 28 iunie, la finalul unui summit de trei zile, un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 14 miliarde de lire sterline (16,2 miliarde de euro).

UPDATE 14.12 La 125 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Kremlinul anunţă marţi când va încheia ofensiva. Potrivit oficialilor ruși, ofensiva în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene capitulează.

UPDATE 13.30 Rusia susține că a lansat rachete împotriva unui depozit de arme în oraşul ucrainean Kremenciuk, iar explozia ulterioară a muniţiei a declanşat un incendiu în centrul comercial vecin.

UPDATE 10.45 Crește la 18 numărul morților la mall-ul bombardat de ruși. Liderii G7 denunţă o ”crimă de război”.

UPDATE 8.26 Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia.

UPDATE 8.30 Tot mai multe țări oferă ajutor Ucrainei. Sebastien Lecornu, ministrul Apărării din Franța, a anunţat că țara sa va trimite în Ucraina cantităţi semnificative de transportoare blindate pentru trupe.

UPDATE 8.15 Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la "al treilea război mondial" a declarat luni, 27 iunie, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

UPDATE 08.05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat - conform bilanţului de până acum - cu 12 morţi şi 24 de răniţi, că "statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume".

UPDATE 7.40 Guvernul Rusiei a anunţat luni, 27 iunie, planuri de a investi 770 de miliarde de ruble (14,5 miliarde de dolari) în industria aviaţiei din ţară.

Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă provenită dintr-un lansator de rachete multiple rusesc (MLRS) a lovit o mulţime care lua apă de la o cisternă, a afirmat luni Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, citat de CNN.

"Azi la Lisiceansk, când populaţia civilă lua apă de la o cisternă, ruşii au tras spre o mulţime de oameni cu MLRS Hurricane", a spus Gaidai. "Opt locuitori din Lisiceansk au murit, 21 de oameni au fost duşi la spital şi cinci au rămas la Lisiceansk după ce au primit îngrijiri medicale. 16 cetăţeni au fost evacuaţi la spitale din alte regiuni", a adăugat el.

CNN nu a putut verifica independent afirmaţiile lui Gaidai, iar Guvernul rus nu a comentat incidentul. Rusia a negat continuu că a atacat civili, în pofida probelor covârşitoare care arată contrariul.

Presupusul atac a avut loc în timp ce forţele ruse din regiune îşi concentrează eforturile pentru a cuceri Lisiceansk, ultimul oraş rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk.

"Pe lângă asaltul auspra oraşului din diferite părţi, ei îl distrug cu artilerie, aeronave şi bombardamente constante", a mai spus Gaidai.

El a explicat că situaţia umanitară este disperată, cu "mulţi răniţi şi morţi deja".

"Nu am putut să aducem kituri umanitare două zile la rând pentru că drumul a fost bombardat intens", a afirmat el. "Am reuşit să aducem medicamentele pe care le-au cerut medicii (în avans), inclusiv anestezic, la spitale pentru că am înţeles că vor fi tot mai mulţi", a adăugat el.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk a mai spus că forţele ucrainene opun rezistenţă în zonă, adăugând că sunt însă depăşite numeric şi din punctul de vedere al armelor.

"Problema pentru armata ucraineană este aceeaşi. Ruşii au de câteva ori mai multă artilerie şi proiectile. Pare că există un număr nelimitat de proiectile", a explicat Gaidai. "Au tactici viclene, de a pârjoli pământul, ei distrug totul în cale. După câteva ore de bombardament, au loc tentative de asalt şi sunt respinşi. Din nou, urmează câteva ore de bombardamente şi apoi tentiva de asalt, şi aşa se repetă", a afirmat el.

"Oraşul e destul de complicat şi acum un număr mare de apărători ai noştri menţin apărarea, dar şi mai muşlţi ruşi au fost aduşi pentru a ua cu asalat Lisiceansk", a suţinut Gaidai.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #Lisiceank, #armata Putin, #Rusia, #crime razboi, #atac racheta , #Razboi Ucraina