O putere mondială l-a finanțat pe Putin cu 117 miliarde: Maximum istoric ce răstoarnă toate previziunile

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 18:55
11596 citiri
O putere mondială l-a finanțat pe Putin cu 117 miliarde: Maximum istoric ce răstoarnă toate previziunile
Schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins valori record în 2023 FOTO Pexels

După începerea invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 650 de zile, Occidentul a instituit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de finanțare a războiului. Însă acum în 2023, Rusia a primit numai puțin de 117 miliarde de dolari din China, pe urma exporturilor sale, ajutând enorm mașina de război a lui Putin. Schimburile comerciale ale Moscovei cu Beijingul au atins un maximum istoric.

Astfel, în primele 11 luni din 2023, volumul comerțului dintre Rusia și China a ajuns la o valoare record de 218,17 miliarde de dolari, potrivit datelor vamale ale Beijingului, potrivit MSN.

În 2019, China și Rusia au convenit să crească comerțul la 200 de miliarde de dolari până în 2024, de la 107 de miliarde de dolari în 2018. A doua economie ca mărime din lume a devenit o linie de salvare economică majoră pentru Rusia, care se află sub sancțiuni occidentale pe fondul războiului în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina.

Un expert britanic avertizează despre un posibil cataclism în Europa: ”Salvarea s-ar putea să nu mai vină”

Numai în noiembrie anul acesta, comerțul bilateral s-a ridicat la 21,5 miliarde de dolari, o creștere de 8,6% față de luna precedentă.

Exporturile din China către Rusia au crescut cu 50,2%, până la 100,33 miliarde dolari în ianuarie-noiembrie, în timp ce importurile din Rusia către țara asiatică au crescut cu 11,8%, până la 117,84 miliarde dolari.

”Lovitură de baros” pentru liderul de la Kremlin. Rușii au primit mesajul ce anunță sfârșitul lui Putin VIDEO

Livrările chinezilor către Rusia au urcat cu 34% la 10,3 miliarde de dolari în noiembrie față de anul precedent, dublând rata de creștere de 17% în octombrie, au arătat datele vamale.

Pe măsură ce Rusia a devenit un cumpărător major de mașini chinezești, China speră că Moscova va oferi sprijin politic întreprinderilor de automobile chineze să producă, să vândă și să opereze în Rusia, a declarat luna trecută ambasadorul Chinei în Rusia.

Importurile din Rusia au crescut cu 6%, până la 11,2 miliarde de dolari luna trecută, după ce au crescut cu 9% în octombrie. Rusia a devenit al cincilea partener comercial al Chinei (excluzând Hong Kong și Taiwan) în perioada de raportare, după SUA, UE, Coreea de Sud și Japonia.

Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO

Vorbind la o reuniune a comisiei interguvernamentale Rusia-China de luna trecută la Beijing, prim-vicepremierul rus Andrei Belousov a estimat că comerțul bilateral va crește la 300 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului.

În general, comerțul exterior al Chinei a atins 5,41 trilioane de dolari în primele 11 luni, în scădere cu 5,6% față de anul precedent. Exporturile au fost de 3,08 trilioane de dolari, în scădere cu 5,2 la sută, în timp ce importurile au fost de 2,33 trilioane de dolari, în scădere cu 6 la sută.

„Ajutate de încrederea politică reciprocă la nivel înalt, cele două țări au fost martorii unei creșteri explozive a comerțului bilateral, care a fost ajutat și de o serie de măsuri de facilitare a schimburilor”, a spus Zhang Hong, cercetător asociat la Institutul de studii internaționale de la Academia chineză de științe sociale.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #schimburi comerciale Rusia China, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #Putin razboi , #razboi