Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile

Marti, 26 Martie 2024, ora 23:58
3562 citiri
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Zelenski le aduce un omagiu soldaților musulmani care luptă în armata Ucrainei. FOTO: president-gov-uaB

Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și pentru a acorda premii soldaților.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, însoțit de militari ucraineni musulmani, de lideri ai Mejlis [cel mai înalt organism executiv-reprezentativ] al poporului tătar din Crimeea și de reprezentanți ai comunității musulmane, a participat la un iftar, masa de seară care marchează începutul postului în timpul lunii sfinte a Ramadanului.

Desfășurat la Administrația religioasă a musulmanilor din Crimeea, iftar-ul a continuat o tradiție inițiată de Zelenski în 2023, cu scopul de a încuraja unitatea în vremuri dificile, în special pe fondul războiului în curs.

Iftar-ul a fost organizat de Misiunea președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea și de Administrația religioasă a musulmanilor din Crimeea împreună cu comunitatea tătară din Crimeea din Kiev.

Exprimându-și recunoștința față de participanți, inclusiv față de cei care apără Ucraina, președintele a onorat luptătorii musulmani din cadrul Forțelor de Apărare și Securitate ale Ucrainei, acordând premii pentru vitejia și angajamentul lor față de suveranitatea țării.

Zelenski a recunoscut, de asemenea, eforturile de ajutorare a cetățenilor din teritoriile ocupate și a subliniat importanța cooperării globale pentru repatrierea celor afectați de război.

Liderul poporului tătar din Crimeea și-a exprimat convingerea că pedeapsa pentru tot răul făcut va reveni cu siguranță celor vinovați de acest război. În același timp, Mustafa Dzhemilev a mulțumit tuturor țărilor lumii care ajută astăzi la protejarea poporului ucrainean.

El și-a dorit ca luna sfântă a Ramadanului să devină un alt prilej de consolidare mai mare a întregului popor ucrainean pentru a învinge inamicul.

La iftar au participat și: Președintele Mejlisului Poporului Tătar din Crimeea, Refat Chubarov și alți membri ai Mejlisului, Reprezentantul Permanent al Președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea Tamila Tasheva, Mufti al Administrației Religioase a Musulmanilor din Republica Autonomă Crimeea Șeicul Ayder Rustamov, Mufti adjunct al Administrației Religioase a Musulmanilor din Ucraina „Ummah” Mamet Mamutov, Ombudsman șef al Republicii Türkiye Şeref Malkoç, Secretar General al GUAM Altai Efendiev, Ambasadorii Turciei, Turkmenistanului, Palestinei, Uzbekistanului, Egipt, Libia, Pakistan, Indonezia, Africa de Sud în Ucraina, reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Azerbaidjan, Algeria, Sudan, Qatar, Irak, Kârgâzstan acreditați în Ucraina, personalități culturale și publice.

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a subliniat că mii de musulmani luptă în rândurile forțelor armate ucrainene, iar acesta este al treilea Ramadan de la începutul invaziei pe scară largă, pe care îl petrec în tranșee, protejând viitorul țării.

Ministrul Apărării Rustem Umerov, el însuși de origine tătară din Crimeea, a subliniat rolul semnificativ pe care militarii musulmani îl joacă în protejarea viitorului Ucrainei, în special în timpul Ramadanului, pe care mulți îl cheltuiesc în prima linie.

Președintele Ucrainei a vizitat și expoziția „Coranele care au supraviețuit deportării”, care prezintă copii ale cărților publicate în Crimeea și nu numai. Cea mai veche ediție a Coranului prezentată a fost publicată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Unele dintre cărți au fost purtate de oameni în timpul deportării, iar mai târziu copiii lor le-au returnat în patria lor.

Șeful statului a urmărit și portretele militarilor – tătari din Crimeea și ucraineni care mărturisesc islamul și provin din Crimeea – cu poveștile familiilor lor și cu motivația de a lupta pentru integritatea teritorială a Ucrainei de astăzi.

În plus, expoziția prezintă portrete ale războinicilor musulmani de diferite naționalități care sunt cetățeni ai Ucrainei și luptă pe front.

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat marţi, 26 martie, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este un evreu "un pic special", ca răspuns la o întrebare despre probabilitatea de a face legătura între el şi Ucraina şi jihadiştii din gruparea jihadistă Stat Islamic care au revendicat responsabilitatea pentru atacul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova în care au fost ucişi 139 de oameni, informează AFP.

Rusia, care acuză autorităţile ucrainene de "nazism" pentru a-şi justifica invazia asupra Ucrainei, a dat de înţeles că Kievul ar putea fi implicat în cel mai letal atac de pe teritoriul Rusiei de la începutul anilor 2000 şi care a fost revendicat deja de Stat Islamic.

"Ei bine, acolo este un evreu un pic special. Un evreu care, în multe privinţe, dă dovadă de simpatie şi înclinaţie pentru spiritul naţionalist care pătrunde în liderii regimului de la Kiev", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Volodimir Zelenski, #iftar, #Ramadan, #musulmani , #Razboi Ucraina