Putin recurge la arma energetică împotriva Europei. Cum pot rezista europenii

Duminica, 01 Mai 2022, ora 21:30
8645 citiri
Putin recurge la arma energetică împotriva Europei. Cum pot rezista europenii
Gazprom a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria. FOTO / Twitter

Rusia a deschis un nou front în războiul său împotriva Ucrainei, hotărând să închidă gazul pentru două națiuni ale Uniunii Europene care susțin cu fermitate Kievul, o escaladare dramatică a unui conflict care devine din ce în ce o luptă mai amplă între Rusia și Vest.

La o zi după ce Statele Unite și alți aliați occidentali au promis să grăbească aprovizionarea militară către Ucraina, Kremlinul a crescut potul, folosind exportul său esențial ca pârghie.

Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Comisia Europeană a descris decizia de a opri livrările drept o tentativă de „șantaj” și a spus că coordonează un răspuns între statele membre UE.

Gazprom a informat miercuri că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. Compania a avertizat Polonia și Bulgaria, care sunt ambele țări de tranzit pentru gazul rusesc, că dacă vor folosi gazul care este destinat altor state, atunci compania va reduce fluxurile de tranzit.

Polonia este dependentă în proporție de 50% de gazul rusesc, dar Bulgaria este 100% dependentă. Pregătindu-se, însă, pentru o astfel de situație, statele europene dependente de gazul rusesc și-au crescut rezervele.

Compania poloneză de gaze PGNiG, de exemplu, spune că rezervele din țară sunt pline în proporție de 80%. Europa se află și ea la sfârșitul sezonului rece, așa că cererea va fi scăzută. Bulgaria primește de obicei 100% din gazul său din Rusia, iar Polonia este aproape la fel de dependentă, dar cele două țări nu folosesc atât de mult gaz în mixul lor energetic, în mare parte pentru că încă depind foarte mult de cărbune pentru generarea de energie.

Polonia a spus că are suficient gaz în depozite și că consumatorii nu vor avea probleme. Bulgaria și-a asigurat aprovizionarea pentru „cel puțin o lună”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reporterilor de la Sofia.

Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale "de către vecinii lor din Uniunea Europeană", după ce Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări, pe motiv că au refuzat plata în ruble, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene, într-o scurtă intervenţie în faţa presei, relatează AFP. Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ”plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre”.

Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, citat de Agerpres, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.

UE pregătește un răspuns coordonat

Uniunea Europeană pregătește un răspuns coordonat pentru în privința suspendării livrărilor de gaze rusești în unele țări europene, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Anunțul făcut de Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaze către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj. Acest lucru este nejustificat și inacceptabil.

Și arată încă o dată că nu se poate avea încredere în Rusia ca furnizor de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.

Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu ele în coordonare și solidaritate.

Chiar acum are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor. Suntem în curs de elaborare a răspunsului nostru coordonat la nivelul UE.

De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

Europenii pot avea încredere că suntem uniți și pe deplin solidari cu statele membre afectate în fața acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”.

Bulgarii nu garantează că tranzitul de gaze spre Serbia și Ungaria va continua

Gigantul energetic rus a anunțat miercuri dimineață că a oprit complet livrările către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble. Prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu aproape un sfert după anunțul Gazprom.

Întreruperea livrărilor de gaze către Bulgaria din cauza cererilor de modificare a schemei de plată reprezintă o încălcare gravă a unui contract în vigoare și echivalează cu un șantaj, a declarat miercuri premierul bulgar Kiril Petkov.

Acesta a spus că Bulgaria reexaminează în prezent toate contractele cu Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaze rusești către Serbia și Ungaria, deoarece "șantajul unilateral nu este acceptabil".

Petkov a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a asigurat că blocul celor 27 de membri va avea un răspuns comun, a spus el.

Prețurile au explodat

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a continentului și semnalează faptul că Moscova este dispusă să reducă și chiar să oprească importurile de energie dacă țările europene nu plătesc în ruble pentru combustibilii rusești, informează Bloomberg.

Cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Prețul gazelor în Europa crescuse deja cu până la 17% după ce Rusia a anunțat marți că a tăiat livrările de gaze spre Polonia.

Decizia Gazprom de a tăia gazul în două țări europene a fost o altă întorsătură întunecată a războiului, care a reînviat rupturile geopolitice ale Războiului Rece și a avut un impact imediat.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie cu sediul la Paris, a numit mișcarea o „înarmare a proviziilor de energie” într-un tweet.

„Mișcarea Gazprom de a opri complet livrările de gaz către Polonia este încă un semn al politizării Rusiei a acordurilor existente și nu va face decât să accelereze eforturile europene de a se îndepărta de aprovizionarea cu energie din Rusiei”, a scris el.

Atenția se mută acum pe Italia și Germania

Atenția se mută acum spre celelalte capitale europene, în special Berlin și Roma, care sunt mari importatoare de gaze rusești. Germania nu a oferit o reacție imediată, iar Italia a spus că monitorizează situația, potrivit Bloomberg.

Tranzitul de gaze spre Ungaria decurge conform planului și țara a făcut demersurile necesare pentru a face plata către Gazprom, a anunțat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare video pe rețelele sociale.

În Polonia, contractul companiei de gaz PHNiG presupune livrarea a 10,2 miliarde de metri cubi pe an, echivalentul a 50% din cerere sau 60% din importuri, iar țara nu are în acest moment capacitatea de a înlocui acest volum, potrivit Jefferies.

Cât gaz furnizează Rusia Europei?

În 2019, Rusia a reprezentat 41% din importurile de gaze naturale ale UE.

Dacă rezervele de gaze rusești către Europa s-ar epuiza, Italia și Germania ar fi deosebit de vulnerabile, deoarece importă cel mai mult gaz.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Regatului Unit, iar SUA nu importă deloc gaz rusesc.

Pe unde trimite gaz Rusia Europei

Rusia trimite gaz în Europa prin mai multe conducte principale. Gazul este colectat în centre regionale de stocare și apoi distribuit pe întreg continentul.

Depozitul de gaz al Poloniei este în prezent plin în proporție de 76%, dar cel al Bulgariei este de doar 17%.

„Aceasta nu este o problemă pe termen scurt, problema va fi iarna viitoare, deci este esențial să se refacă stocul”, spune analistul pe probleme energetice Simone Tagliapietra.

Care sunt alternativele la gazul rusesc?

Bulgaria caută să mărească cantitatea de gaz pe care o primește din Azerbaidjan, și să încheie acorduri cu Turcia și Grecia, notează BBC.

Polonia construiește o nouă conductă care o conectează la zăcămintele de gaze ale Norvegiei, care urmează să fie finalizată în octombrie 2022, și își intensifică aprovizionarea din vecina Lituania.

Europa ar putea apela la exportatorii de gaze precum Qatar, Algeria sau Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producției.

Analistul Ben McWilliams spune că „este mai greu să înlocuiești gazul, deoarece avem aceste conducte mari care duc gazul rusesc în Europa”.

SUA au fost de acord să livreze încă 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa până la sfârșitul acestui an.

Scopul este de a furniza 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar până cel puțin în 2030.

De asemenea, Europa ar putea intensifica utilizarea altor surse de energie, dar acest lucru nu este rapid sau ușor.

„Implementarea surselor regenerabile necesită timp, așa că, pe termen scurt, aceasta nu este o soluție”, spune Tagliapietra.

Schimbarea combustibilului, pe termen scurt

„Deci, pentru iarna viitoare – ceea ce poate face diferența este schimbarea combustibilului, cum ar fi deschiderea centralelor electrice pe cărbune, așa cum intenționează să facă Italia și Germania în caz de urgență”.

UE a propus un plan pentru a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși înainte de 2030 – inclusiv măsuri de diversificare a aprovizionării cu gaze și înlocuire a gazului în încălzire și producere de energie.

Ce sancțiuni sunt aplicate petrolului și gazelor rusești?

SUA au interzis total importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

Regatul Unit urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE reduce importurile de gaze cu două treimi.

Rusia a avertizat că interzicerea petrolului său ar duce la „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

Cât petrol exportă Rusia?

Rusia este al treilea producător mondial, după SUA și Arabia Saudită.

Din aproximativ cinci milioane de barili de țiței pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate au mers în Europa, înainte ca sancțiunile să fie anunțate.

Importurile rusești au reprezentat 8% din cererea totală de petrol din Regatul Unit și 3% din cererea SUA.

La începutul lunii aprilie, producția de petrol din Rusia a scăzut cu 700.000 de barili pe zi, potrivit AIE.

AIE spune că scăderea ar putea ajunge la 1,5 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lunii aprilie și la aproximativ trei milioane din mai.

Rusia ar putea încerca să găsească noi piețe pentru petrolul său în Asia sau în altă parte, dar dacă scăderea producției va continua, ar putea avea un impact în cele din urmă asupra economiei țării.

Care sunt sursele alternative la petrolul rusesc?

McWilliams spune că ar trebui să fie mai ușor să găsești furnizori alternativi pentru petrol decât pentru gaz.

Unii membri ai AIE au eliberat echivalentul a 120 de milioane de barili din stocurile de petrol - cea mai mare cantitate de stoc din istoria sa.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii, în efortul de a reduce costurile mari ale combustibilului.

De asemenea, SUA doresc ca Arabia Saudită să-și mărească producția de petrol și se uită la relaxarea sancțiunilor asupra petrolului din Venezuela.

Ce se va întâmpla cu facturile la încălzire și combustibil?

Consumatorii se vor confrunta cu o creștere a facturilor la energie și la combustibil ca urmare a acestui război.

Prețurile la încălzire - care sunt deja ridicate - probabil vor crește și mai mult dacă fluxul de gaz rusesc în Europa este restrâns.

„Cred că dacă ne aflăm într-o lume în care petrolul și gazele rusești nu vor mai curge în Europa, și atunci vom avea nevoie de măsuri de raționalizare”, spune McWilliams.

Europenii trebuie să fie pregătiți să reducă temperatura în locuințe cu un grad la iarnă, spun experții.

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi Ucraina, #Rusia, #invazie, #santaj, #gaz, #Bulgaria, #Polonia , #Rusia