Rusia plasează submarine momeală în porturile Mării Negre pentru a-i păcăli pe ucraineni

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 21:17
5997 citiri
Rusia plasează submarine momeală în porturile Mării Negre pentru a-i păcăli pe ucraineni
Vedere din satelit FOTO / X Ministry of Defense

Rusia încearcă să evite noi pierderi în Marea Neagră. Moscova folosește drept momeală cele mai scumpe active ale sale pentru a zădărnici loviturile flotei de drone navale a Ucrainei, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații britanice.

În pofida avansurilor rusești de-a lungul liniei frontului care șerpuiește prin estul Ucrainei, Kievul s-a bucurat de succes în a ținti activele Rusiei în Marea Neagră și în jurul Peninsulei Crimeea. Moscova a preluat controlul asupra Crimeei în urmă cu zece ani, iar Kievul a promis să o recupereze.

O parte a acestui efort din partea Ucrainei a implicat lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune și mânuirea eficientă a dronelor navale produse în țară - o dezvoltare pe timp de război pe care Rusia nu a fost pregătită să o contracareze. De asemenea, Ucraina lansează în mod obișnuit lovituri cu drone aeropurtate în jurul Mării Negre.

Rusia își deghizează în prezent navele Flotei Mării Negre acoperindu-le cu vopsea neagră, "probabil pentru a face ca navele lor de război să pară mai mici și o țintă mai puțin atrăgătoare", a declarat miercuri guvernul britanic într-o evaluare. "Siluete de nave au fost, de asemenea, pictate pe marginea cheiurilor, probabil pentru a deruta operatorii ucraineni de drone", a declarat Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe rețelele de socializare.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a distribuit apoi o imagine din satelit care arată unul dintre submarinele din clasa Kilo ale Moscovei, cu o siluetă mai mică, momeală, desenată alături de el, la baza Novorossisk din Rusia.

Dronele navale ucrainene MAGURA V5 au fost creditate cu o serie de atacuri reușite asupra flotei rusești din Marea Neagră, dronele distrugând corveta Ivanoveț, dotată cu rachete, în februarie. Mai târziu, în aceeași lună, Ucraina a vizat nava de debarcare Caesar Kunikov și a țintit mai multe dintre navele de debarcare rusești rămase în atacuri separate. În această lună, Ucraina a postat imagini care par să arate drone MAGURA V5 lovind Serghei Kotov, una dintre cele patru nave de patrulare rusești din cadrul Proiectului 22160.

Ucraina publică frecvent imagini despre care spune că arată atacurile, adesea dramatice, ale dronelor navale asupra navelor rusești din jurul Crimeei.

Ministerul britanic al Apărării a evaluat marți, 19 martie, că Rusia și-a restrâns probabil cea mai mare parte a operațiunilor sale în estul Mării Negre.

Vopsitul și eforturile de disimulare a navelor Moscovei fac parte dintr-un efort mai amplu al Kremlinului de a-și proteja Flota din Marea Neagră de noi pierderi. În weekend, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, "a ordonat instalarea de arme de foc suplimentare, sisteme de puști mitralieră de calibru mare pentru a distruge dronele inamice", a declarat duminică Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Armele vor fi amplasate pe navele flotei din Marea Neagră, a relatat agenția de presă de stat rusă Tass.

Noua putere de foc va contribui la "creșterea capacității de supraviețuire a navelor și ambarcațiunilor", alături de noi programe de antrenament "atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, pentru a respinge atacurile teroriste inamice", a precizat duminică Moscova.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat în decembrie că Kremlinul a pierdut 20% din flota sa de la Marea Neagră în ultimele patru luni, adăugând: „Dominanța Rusiei în Marea Neagră este acum contestată”.

Rusia a adoptat o tactică similară cu aeronavele sale, plasând cauciucuri pe aripile acestora și folosind momeli, a adăugat miercuri guvernul britanic.

Dar, în ciuda acestor eforturi de a-și proteja bunurile aeriene și de suprafață, „aeronavele rusești sunt încă vulnerabile la distrugeri convenționale în timp ce sunt în aer, iar navele rusești sunt încă vulnerabile în timpul operațiunilor în Marea Neagră”, a spus Ministerul Apărării britanic în evaluarea sa. Tehnicile de momeală și încercările de a-și deghiza aeronavele și navele nu sunt susceptibile să „ducă la vreo reducere semnificativă a pierderilor”, a adăugat acesta.

Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au străpuns apărarea ucraineană, sâmbătă, 27 aprilie, în sectorul Kupiansk, în apropiere de Kislivka și au cucerit satul, informează Institutul american pentru Studierea...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #momeli, #nave, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina