Rușii răspândesc zvonuri că trupe de elită ucrainene plănuiesc să-l elimine de la putere pe președintele Zelenski

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 05:23
2684 citiri
Rușii răspândesc zvonuri că trupe de elită ucrainene plănuiesc să-l elimine de la putere pe președintele Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, inspecție pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului FOTO / Facebook Ashrut Abhinandan Jainn

Propagandiștii ruși răspândesc informații false că unitățile de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei discută despre un plan de înlăturare din funcție a președintelui Volodimir Zelenski.

Astfel de rapoarte sunt o continuare a operațiunii rusești „Maidan-3”, care are ca scop destabilizarea situației din Ucraina, a informat Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională SPRAVDI, citat de zn.ua.

„Deoarece armata se bucură de o mare încredere în rândul ucrainenilor (94% conform serviciului sociologic al Centrului Razumkov), serviciile speciale ruse încearcă să opună în mod artificial armata conducerii politice a statului pentru a folosi autoritatea militară împotriva președintelui”, a adăugat SPRAVDI.

Experții în dezinformare spun că manipulări și falsuri similare au fost făcute și despre fostul comandant șef al forțelor armate Valeri Zalujnîi. Rușii au încercat în repetate rânduri să-l discrediteze inventând povești despre o „revoltă militară”.

Propaganda rusă a vehiculat în mod activ mesajul că Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei ar fi precizat data exactă a răsturnării guvernului lui Volodimir Zelensk. GUR a precizat că nu au făcut astfel de declarații, iar dezinformările fac parte din campania sistematică a rușilor de discreditare a președintelui ucrainean.

Moscova a lansat „un plan de sabotaj, operaţiuni de informaţii şi provocări” pentru a „reduce sprijinul occidental” pentru Kiev, au transmis la sfârșitul lunii trecute mai multe servicii de informaţii ucrainene într-un comunicat.

Comitetul de Informații de pe lângă președintele ucrainean Volodimir Zelenski se așteaptă ca, în primăvară, să se încerce înlăturarea de la putere a șefului statului, a cărui legitimitate va fi pusă sub semnul întrebării.

„Operațiunea specială Maidan 3“ va atinge punctul culminant în perioada martie – mai 2024″ – se afirmă în declarația comitetului publicată pe canalul Telegram al Direcției Principale de Informații din subordinea Ministerului Apărării al Ucrainei.

Potrivit comisiei, vor exista „încercări de a incita conflicte, atât în ​​interiorul Ucrainei, cât și în alte părți ale lumii“, iar legitimitatea lui Zelenski după 20 mai poate fi pusă sub semnul întrebării.

Comitetul susține, de asemenea, că se intenționează „agitarea“ situației din Ucraina până în prima jumătate a lunii iunie, iar apoi provocarea unei înfrângeri militare Kievului, în estul țării.

„Principalele obiective ale inamicului sunt de a perturba mobilizarea ucraineană, de a răspândi dezinformarea despre incapacitatea Ucrainei de a câştiga, de a crea şi răspândi informaţii false despre «oboseala» Ucrainei în rândul partenerilor şi aliaţilor noştri”, au acuzat structurile citate. Confruntată de doi ani cu invazia rusă, Ucraina este îngrijorată de câteva luni de o reducere şi de întârzieri în livrările de ajutoare occidentale, pe fondul diviziunilor politice din Statele Unite – unde un nou sprijin rămâne blocat în Congres -, precum şi din cadrul Uniunii Europene.

Numele de cod al operațiunii Maidan 3, care vizează eliminarea conducerii Ucrainei, pare să fie o referire la revoluția istorică pro-europeană Maidan din 2014, în timpul căreia protestatarii l-au alungat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, susținut de Moscova.

Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au străpuns apărarea ucraineană, sâmbătă, 27 aprilie, în sectorul Kupiansk, în apropiere de Kislivka și au cucerit satul, informează Institutul american pentru Studierea...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #dezinformare, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina