Rușii sunt dispuși să piardă avioane pentru a-și susține ofensiva. Pe ce mizează Ucraina pentru a compensa inferioritatea sa pe front

Joi, 07 Martie 2024, ora 00:21
2718 citiri
Rușii sunt dispuși să piardă avioane pentru a-și susține ofensiva. Pe ce mizează Ucraina pentru a compensa inferioritatea sa pe front
Rusia a pierdut cel putin 13 avioane militare în ultimele zile FOTO / X

Avioanele rusești continuă să efectueze un număr relativ mare de atacuri aeriene în Ucraina, în ciuda rapoartelor oficialilor ucraineni conform cărora forțele ucrainene au doborât mai multe bombardiere în ultimele săptămâni.

Publicația Forbes a scris pe 4 martie că avioanele rusești Su-34, însoțite de aeronave Su-35, efectuează o sută sau mai multe ieșiri pe zi pentru a bombarda poziții ucrainene la o distanță de 25 de mile (aproximativ 40 de kilometri).

Pe 5 martie, New York Times a informat că tacticile rusești se îndreptau spre intensificarea operațiunilor aeriene și că sprijinul aerian „mai agresiv” pentru trupele ruse de pe linia frontului a ajutat forțele ruse să facă progrese recente în estul Ucrainei.

Aceste rapoarte sugerează că Forțele Aeriene Ruse mențin un ritm ridicat al operațiunilor aeriene în Ucraina și ar putea fi dispusă să accepte riscuri pentru aeronave, deoarece comandanții ruși au decis că efectele pozitive ale unor astfel de operațiuni aeriene depășesc costurile asociate cu astfel de operațiuni.

Analiștii militari și-au amintit că forțele ruse au folosit bombe glisante pentru efect tactic în capturarea Avdiivka la mijlocul lunii februarie și probabil că încearcă să reproducă un astfel de efect pentru a sprijini operațiunile ofensive în desfășurare pe alte sectoare ale frontului.

Ucraina recurge tot mai mult la tactici de război asimetric

Ucraina recurge tot mai mult la tactici de război asimetric prin care loveşte nave şi avioane militare ruseşti, precum şi ţinte importante pentru logistica armatei ruse, cum ar fi rezervoare de petrol şi infrastructura feroviară, încercând astfel să compenseze superioritatea pe care o deţin pe frontul terestru trupele ruse, care înaintează pe mai multe sectoare ale frontului profitând de deficitul de muniţie de artilerie de care suferă Kievul din cauza furnizării cu întârziere a ajutorului militar occidental, relatează agenţia EFE.

Forţele aeriene ucrainene susţin că săptămâna trecută au doborât în fiecare zi câte un avion de luptă rusesc (majoritatea avioane de vânătoare-bombardament Sukhoi SU-34) şi în total 15 pe parcursul lunii februarie. Unii experţi cred că Ucraina a reuşit această performanţă după ce a desfăşurat aproape de linia frontului sisteme antiaeriene amplasate anterior mai în spate pentru a-şi proteja ariergarda şi a risca mai puţin distrugerea acestor sisteme. Pe de altă parte, aviaţia militară rusă şi-a intensificat operaţiunile, în special în asaltul asupra oraşului Avdiivka, expunându-se astfel mai mult riscurilor.

Un succes notabil al armatei ucrainene a fost luna trecută doborârea unui al doilea avion rusesc de avertizare timpurie A-50. Mai multe avioane de vânătoare ucrainene au fost doborâte anterior de cele ruseşti cu ajutorul asistenţei oferite de aparatele A-50, care pot urmări simultan 150 de ţinte pe o rază de 230 de kilometri.

Cele mai recente episoade ale acestui război asimetric au avut loc marţi, când o navă de patrulare rusă a fost distrusă cu drone navale în apropierea strâmtorii Kerci, potrivit serviciului de informaţii militar ucrainean GUR.

În aceeaşi zi Kievul a revendicat şi un atac cu dronă asupra unui rezervor de petrol în regiunea rusă Belgorod învecinată cu Ucraina. Astfel de atacuri ucrainene asupra infrastructurii petroliere ruseşti (rezervoare şi rafinării) au loc cu regularitate, fiind genul de atacuri în care drone cu cantităţi mici de explozivi au potenţialul de a produce daune semnificative şi în acelaşi timp să perturbe logistica armatei ruse.

O gară din regiunea rusă Kursk a fost de asemenea lovită marţi de drone ucrainene, după ce luni un pod feroviar din regiunea rusă Samara a fost avariat de o explozie.

Dar în pofida rezultatelor bune pe care le dau aceste tactici de război asimetric, ele nu opresc ofensiva terestră a armatei ruse, însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizând că soarta ţării sale depinde în mare măsură de noul ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari încă blocat în Congresul SUA.

"Anul acesta, dacă nu primim nimic, nu vom avea niciun succes", a spus Zelenski într-un interviu acordat postului CNN. El a avertizat de asemenea asupra riscului pierderii controlului asupra rutelor recuperate de Ucraina în Marea Neagră dacă SUA nu furnizează mai multe sisteme antiaeriene şi mai multe rachete antiaeriene, stocul de astfel de rachete de care dispune Kievul fiind diminuat de atacurile ruseşti cu drone şi rachete, la care se adaugă activitatea intensificată a antiaerienei ucrainene asupra avioanelor de luptă ruseşti în zona frontului.

În acest timp, armata rusă îşi continuă înaintarea la vest de fosta redută fortificată ucraineană din oraşul Avdiivka pe care l-a ocupat luna trecută şi nu a permis armatei ucrainene să-şi stabilească o linie defensivă la vest de acest oraş, a spus marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu la o o reuniune cu Statul Major al armatei ruse.

"După fuga militarilor ucraineni din bastionul Avdiivka, gruparea militară rusă nu le-a permis să se fixeze pe linia Petrovske-Lastocikine-Severne şi continuă să împingă inamicul spre vest", a susţinut Şoigu. După ce au ocupat Avdiivka, trupele ruse au păstrat iniţiativa în regiunea Doneţk şi au ocupat de asemenea o serie de sate la vest de acest oraş.

De partea sa, Ucraina a descris situaţia din acest sector al frontului drept "dinamică" şi "tensionată", susţinând la rândul ei că pe alocuri a reuşit să recupereze din teritoriul pierdut şi că situaţia se "stabilizează" pe frontul de la vest de Avdiivka.

Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au străpuns apărarea ucraineană, sâmbătă, 27 aprilie, în sectorul Kupiansk, în apropiere de Kislivka și au cucerit satul, informează Institutul american pentru Studierea...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #avioane, #razboi asimetric, #pierderi , #Razboi Ucraina