Ucrainenii ar fi doborât și una dintre „armele minune“ ale lui Putin. Racheta zbura pe o "traiectorie atipică"

Luni, 12 Februarie 2024, ora 23:49
5371 citiri
Ucrainenii ar fi doborât și una dintre „armele minune“ ale lui Putin. Racheta zbura pe o "traiectorie atipică"
Racheta hipersonică rusească Ziirkon/ FOTO:X

Printre resturile găsite în urma atacului rusesc cu rachete din 7 februarie asupra Ucrainei, se aflau ceea ce pare a fi rămășițele unei rachete hipersonice 3M22 Zirkon, prezentată de Putin pentru prima dată în 2018 cs una dintre "armele minune" ale Moscovei, scrie Kyiv Post.

3M22 nu a fost inclusă în defalcarea oficială a rachetelor doborâte în timpul atacului de miercuri, dată de Forțele Aeriene ucrainene, care au menționat doar Kh-555/101 și Kalibr, rachete de croazieră și dronele Shahed. Cu toate acestea, în cursul dimineții de 7 februarie, acestea avertizaseră cu privire la apropierea unei "rachete de mare viteză" spre Kiev.

Comentatorii militari sunt de părere că, întrucât epava a fost găsită lângă liniile de electricitate din cartierul Dniprovski din Kiev, aceasta era o țintă improbabilă pentru o rachetă de mai multe milioane de dolari, ceea ce face probabil ca aceasta să fi fost într-adevăr doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.

Canalul Telegram Monitorul a atras prima dată atenția asupra rachetei ca fiind "ceva diferit" și a spus că a fost lansată de la un lansator terestru din Crimeea ocupată.

Aceștia au descris racheta ca zburând pe o "traiectorie atipică", diferită, dar similară, cu cea observată anterior, când rachetele Onyx și Kinjal au fost lansate asupra Ucrainei.

În timp ce marcajele de pe epava rachetei indicau că aceasta provine într-adevăr de la una Zirkon, acestea par a fi scrise de mână, ceea ce, împreună cu faptul că nu a atins hiperviteză în timpul zborului, pune sub semnul întrebării identificarea acesteia. Este posibil ca acesta să fi fost un "prototip" și un alt exemplu de desfășurare de către Rusia a unui "eșantion de testare" pentru a vedea cum se va comporta.

Forțele armate ale Rusiei au testat Zirkon public pentru prima dată în decembrie 2022, după care Putin a anunțat că, începând cu luna ianuarie a anului următor, navele rusești, mai exact fregata Amiral Gorșkov și submarinul nuclear Severodvinsk, vor fi înarmate cu această armă.

Zirkon urma să înlocuiască rachetele anti-navă P-700 Granit și P-800 Oniks folosind lansatorul universal de rachete UKSK 3S14, într-o mișcare pe care Kremlinul a descris-o ca făcând "mai convingătoare" garanțiile de securitate internațională ale Moscovei.

De ce este mai periculoasă?

Se știe puțin despre rachetele Zirkon, în afară de puținele detalii pe care Rusia le-a lăsat să scape. Până în prezent, caracteristicile tactice și tehnice exacte ale produsului nu au fost comunicate oficial, iar specificațiile făcute publice se tot modifică.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost acceptată în serviciu în iunie 2022 și că producția de masă va începe imediat. La momentul respectiv, au menționat că va avea un focos de 300 de kilograme, o rază de acțiune de 400 de kilometri și o viteză de zbor de Mach 6 (Mach 5 fiind pragul de hiperviteză recunoscut de obicei).

Cu toate acestea, în timpul anunțului său din decembrie 2022, Putin a afirmat o rază de acțiune de 1.000 de kilometri la o viteză de Mach 9.

Având în vedere că niciuna dintre navele de război care se știe că poate folosi racheta nu are acces în Marea Neagră, din cauza constrângerilor impuse de Turcia, iar contul de Telegram Monitorul sugerează că racheta a fost lansată de pe uscat, din Peninsula Crimeea, și există întrebări cu privire la platforma folosită pentru lansarea rachetei Zirkon (dacă despre asta este vorba).

Cel mai probabil pare să fie sistemul de apărare de coastă K-300 Bastion, care fusese adaptat anterior pentru a lansa rachete anti-navă Oniks pentru atacuri asupra zonelor rezidențiale, a infrastructurii, a instalațiilor de depozitare și manipulare a cerealelor din Odesa.

Dacă epava recuperată la Kiev provine de la o rachetă Zirkon, aceasta ar sugera că este posibil să fie la fel de vulnerabilă la sistemele de apărare antiaeriană mai capabile ale Ucrainei, precum Patriot, precum a fost KH72 Kinjal.

Amenințarea mai mare este, totuși, pentru că, spre deosebire de "avertizarea timpurie" pe care o dă decolarea MIG-31K-urilor care transportă Kinjal-urile, un sistem terestru poate fi lansat fără o avertizare prealabilă.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#razboi Ucraina, #Rusia, #invazie, #atac, #kiev, #rachete hipersonice, #zirkon, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina