Europenii caută soluții pentru a ajuta Ucraina pe cont propriu dacă SUA nu deblochează ajutorul militar

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 04:00
4288 citiri
Europenii caută soluții pentru a ajuta Ucraina pe cont propriu dacă SUA nu deblochează ajutorul militar
Soldați ucraineni FOTO / Facebook Volodimir Zelenski

Secretarul american al Apărării încearcă să-i convingă pe aliații europeni că administrația Biden este angajată să sprijine Ucraina, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a înarma Kievul.

El se întâlnește în Germania cu partenerii din Grupul de contact pentru Ucraina, în prezența premierului de la Kiev.

Analiștii spun că Lloyd Austin se va confrunta cu aliați sceptici în timpul vizitei sale în Europa.

„Devine din ce în ce mai greu pentru liderii americani să călătorească în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt dedicate pe termen lung Ucrainei”, a declarat pentru Reuters Rachel Rizzo, cercetătoare la Centrul pentru Europa al Consiliului Atlanticului, cunoscutul think tank din Washington.

„Mesajul privind această susținere financiară, militară, economică pe termen lung contrazice realitatea a ceea ce se întâmplă pe Dealul Capitoliului”, adaugă Rizzo, cu referire la Congresul american.

Ucraina speră că din aprilie va primi suficiente muniţii pentru a putea opri înaintarea trupelor ruse, odată ce vor începe să sosească obuzele achiziţionate din state terţe.

Germania dă 500 de milioane de euro, Finanda 30 de milioane

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat deja în cadrul acestei reuniuni că ţara sa oferă Ucrainei încă un pachet de ajutor militar, de 500 de milioane de euro, care cuprinde, printre altele, 10.000 de obuze.

Finlanda va aloca 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de obuze pentru Ucraina în cadrul iniţiativei cehe, a anunțat ministrul finlandez al apărării Antti Hakkianen pe rețeaua de socializare X.

Până la sfârșitul lunii martie 2024, Uniunea Europeană intenționează să furnizeze Ucrainei aproape 500.000 de obuze din milionul de muniții de artilerie promise, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Peter Stano, ca răspuns la întrebarea în ce stadiu se află în prezent implementarea inițiativei UE.

Stano a adăugat că unul dintre obiectivele politice rămâne neschimbat - furnizarea de un milion de proiectile Ucrainei în acest an.

Însă oficialii americani spun că realitatea este că, fără susținerea SUA, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru a face față asaltului rusesc.

„Nu există un mod prin care aliații noștri să își combine cu adevărat forțele pentru a compensa lipsa sprijinului SUA”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării pentru Reuters.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţia a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm. Potrivit guvernului de la Praga, în urma contribuţiilor financiare puse la dispoziţie de mai multe state sunt asigurate deocamdată fonduri pentru achiziţia a circa 300.000 de obuze, iar livrarea acestora către Ucraina ar urma să înceapă cel târziu în iunie, un termen mai puţin optimist decât cel avansat de premierul ucrainean.

Kievul are nevoie urgentă de rachete

Acesta din urmă a insistat şi asupra „furnizării de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune pentru a tăia rutele logistice ruse în teritoriile ocupate”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor ţării sale de asemenea mai multe sisteme antiaeriene, subliniind că numai luna aceasta armata rusă a lansat asupra teritoriului ucrainean încă 130 de rachete, 320 de drone de atac şi circa 900 de bombe ghidate.

„Cerem mai multă protecţie, în mod precis un număr deplin realist de sisteme antiaeriene pe care partenerii noştri le deţin”, a scris Zelenski pe platforma X.

„Patriot şi alte sisteme trebuie să facă lucrul pentru care sunt concepute: să protejeze vieţi, nu să se depună praful pe ele în depozite”, a insistat preşedintele ucrainean, în ziua când la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania) statele care sprijină militar Ucraina în războiul cu Rusia se întâlnesc din nou pentru a vedea ce mai pot oferi pentru a ajuta armata ucraineană aflată în criză de efective şi muniţii să oprească înaintarea ruşilor, care avansează pe mai multe sectoare ale frontului în estul Ucrainei.

Delegaţia ucraineană a stabilit ca prioritate la această reuniune obţinerea mai multor rachete şi sisteme de apărare antiaeriană.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #arme, #munitii, #rachete, #Europa, #ajutor , #Razboi Ucraina