Soarta Ucrainei, la mâna șefului Camerei Reprezentanților a SUA. De ce se teme și ce jocuri politice face Mike Johnson

Vineri, 01 Martie 2024, ora 23:42
3760 citiri
Soarta Ucrainei, la mâna șefului Camerei Reprezentanților a SUA. De ce se teme și ce jocuri politice face Mike Johnson
Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Mike Johnson/ FOTO: CNN

Liderii Congresului și Casa Albă au convenit asupra unui acord de cheltuieli pe termen scurt care a salvat executivul american să rămână fără bani de la 1 martie. Acest lucru oferă timp pentru negocierea unui acord bugetar final, care pare, în sfârșit, a fi realizabil, scrie The Washington Post.

Dar, în această cameră a Congresului condusă de republicani, nimic nu este sigur până când toate voturile nu sunt oficial exprimate și numărate. Mai mult decât atât, evitarea unei închideri, oricât de importantă este, nu este nici măcar cel mai important punct de pe agenda Congresului. Un proiect de lege de credite suplimentare care include ajutor pentru Ucraina rămâne în suspans. A trecut de Senat cu un vot bipartizan de 70-29, dar președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson a refuzat până acum să-l supună la vot. Deși este vital pentru Ucraina, Europa și, da, Statele Unite, dreapta izolaționistă, sub influența fostului președinte Donald Trump, se opune.

Johnson s-ar putea să nu vrea să-l supere pe Trump, deoarece fostul președinte avansează spre a treia nominalizare consecutivă a partidului republican la președinție. Dar îngrijorarea sa și mai imediată ar putea fi potențiala reacție a republicanilor extremiști ai Camerei, care ar putea încerca să-l înlăture pe Johnson din funcția de lider dacă se bazează foarte mult pe voturile democraților pentru a trece pachetul de 95 de miliarde de dolari, care nu este doar pentru Ucraina, ci include miliarde de dolari ajutor militar pentru Israel și Taiwan, de asemenea.

Amenințarea plauzibilă după rebeliunea republicanilor care l-a îndepărtat pe Kevin McCarthy din aceeași funcție în octombrie.

Johnson trebuie să înfrunte o fracțiune determinată din rândurile republicanilor din Cameră sau să cedeze extremiștilor în efortul de a-și păstra funcția, indiferent dacă asta înseamnă trădarea Ucrainei.

Temerile lui Johnson

Există motive să credem, scrie WP, că în cazul lui Johnson calculul politic ar putea fi diferit. Johnson nu generează genul de ostilitate personală în rândul republicanilor ca McCarthy. Democrații l-ar fi putut salva pe McCarthy oferindu-i suficient sprijin pentru a învinge un vot de destituire, în loc să-l forțeze să se bazeze pe o majoritate extrem de restrânsă a republicanilor.

Liderul minorității democrate din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries (D-N.Y.) a sugerat deja că suficienți democrați vor interveni pentru a-i salva funcția lui Johnson dacă proiectul de lege privind ajutorul militar și umanitar străin va fi adoptat. Finanțarea guvernamentală și voturile pentru ajutorul Ucrainei vor fi probabil printre ultimele acțiuni majore pe care le întreprinde Camera.

Chiar dacă Johnson se confruntă cu mai puține riscuri decât McCarthy, este urgent să acționeze.

Ucraina se află într-o situație gravă. Rapoartele spun că proviziile critice de apărare antiaeriană s-ar putea epuiza în doar câteva săptămâni. Abandonarea forțelor armate curajoase ale Ucrainei, în care Statele Unite au investit deja atât de mult, ar distruge credibilitatea SUA și ar încuraja Rusia, China și alții să calculeze că hotărârea americană va scădea în fața agresiunii dacă pur și simplu așteaptă suficient de mult.

Pretextele lui Johnson

Johnson ar trebui să-l asculte pe liderul minorității din Senat, Mitch McConnell și pe mulți alți republicani care sunt de acord cu el că Statele Unite nu pot abdica de la responsabilitățile sale internaționale și că este timpul ca și Camera Reprezentanților să voteze ajutorul pentru Ucraina, conchide WP.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a subliniat, marţi, 27 februarie, după întâlnirea în Biroul Oval, la Casa Albă, cu preşedintele Joe Biden, că valul de imigranţi de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul rămâne „prioritar” faţă de ajutarea Ucrainei, relatează CNN.

Congresmenii „caută în mod activ” soluţii cu privire la un plan de ajutor al Ucrainei, blocat în Congres, însă „prioritatea ţării este frontiera noastră” cu Mexicul, a declarat speakerul Mike Johnson.

Preşedintele Senatului Chuck Schumer a catalogat o reuniune la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, vicepreşedinta Kamala Harris şi colegi lideri în Congres drept „una dintre cele mai intense” la care a luat parte vreodată, din cauza „urgenţei” situaţiei.

El a declarat că, împreună cu Joe Biden, Kamala Harris, liderul minorităţii democrate în Camera Reprezentanţilor Hakeem Jeffries şi liderul minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell au „subliniat cât de vital este acest lucru Statelor Unite”.

„Nu ne putem permite să aşteptăm o lună, două sau trei luni. Pentru că, după toate probabilităţile, vom pierde Războiul” din Ucraina împotriva Rusiei, declară Schumer.

Această reuniune face parte dintr-o serie de presiuni asupra preşedintelui Camerei Reprezentanţilor în vederea deblocării unui ajutor destinat Ucrainei.

El şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că Johnson încearcă să lege o anvelopă financiară destinată Ucrainei de lupta împotriva imigraţiei în sudul Americii şi a subliniat că democraţii „au un plan dur de securizare a frontierei”.

El a subliniat că Johnson „a încercat să încheie un acord cu privire la (imigraţia de la) frontieră timp de şase luni, dar nu a obţinut nici măcar un vot democrat”.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a declarat presei, la Casa Albă, că el crede că Congresul „trebuie să aibă grijă mai întâi de nevoile Americii”, şi anume să abordeze problema imigraţiei, şi apoi să abordeze ajutoare străine.

El a refuzat să supună la vot un proiect de lege adoptat de Senat care prevede finanţarea luptei împotriva imigraţiei şi ajutoare destinate Ucrainei şi Fâşiei Gaza.

Schumer a declarat că, în cadrul reuniunii, s-a discutat despre faptul că eşecul susţinerii Ucrainei poate conduce la o dezbinare a NATO şi la o pierdere a leadershipului american în Alianţa Nord-Atlantică.

„Liderii Coreei de Nord şi Iranului ar fi încurajaţi să creadă că Statele Unite sunt o ţară moale care şi-a pierdut calea şi vor profita de acest lucru”, a avertizat preşedintele Senatului.

Chuck Schumer a efectuat o vizită în Ucraina, la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu o delegaţie a Congresului american.

El a declarat că a fost „zguduit” de faptul că ucrainenii „luptă fără armament împotriva unui dictator brutal”.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #ajutor, #SUA, #condres, #republicani, #Mike Johnson , #Razboi Ucraina