Ajutorul acordat Ucrainei nu este caritate, ci o „afacere bună” pentru SUA, susține un reputat grup american de analiză

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 19:05
4912 citiri
Ajutorul acordat Ucrainei nu este caritate, ci o „afacere bună” pentru SUA, susține un reputat grup american de analiză
Soldat ucrainean lansând o rachetă Foto: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

În mai bine de doi ani de război pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul public puternic pentru ajutorul SUA pentru Kiev a început să slăbească.

Din cauza acestei schimbări, un număr mic de detractori puternici încearcă să influențeze opinia publică, susținând că ajutorul acordat Kievului nu este în interesul Statelor Unite. Aceste voci indică războaiele din Irak și Afganistan și consecințele tragice ale retragerii trupelor SUA și NATO din Afganistan pentru a demonstra că Statele Unite nu ar trebui să se implice într-un alt „război etern” și să se concentreze în schimb asupra graniței sale de sud.

Astfel de argumente se bazează pe ideea falsă că influența SUA în străinătate, fie că începe sau se termină, nu are consecințe perceptibile pentru majoritatea americanilor. Cu toate acestea, continuarea ajutorului acordat Ucrainei este esențială pentru ca Statele Unite să își mențină poziția de putere mondială indispensabilă și numeroasele beneficii pe care americanii le obțin din aceasta. Dacă Ucraina nu este susținută acum, ar putea începe o serie de eșecuri pentru Statele Unite, care vor dura zeci de ani pentru a le depăși, scrie Atlantic Council.

În primul rând, Ucraina nu este Afganistan. Armata americană nu luptă în Ucraina, în timp ce zeci de mii de trupe americane s-au aflat în Afganistan luptând cu insurgenții în țara săracă, muntoasă și fără ieșire la mare. În schimb, Ucraina se învecinează cu NATO și aspiră să adere la Uniunea Europeană. Țara are o populație educată (cu aproape 100% alfabetizare a adulților) și este conectată la economia globală ca unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din lume.

Deși mulți afgani au susținut în cele din urmă Statele Unite, acest lucru nu s-a materializat niciodată în coeziunea națională și politică deja văzută în rândul ucrainenilor care luptă pentru dreptul lor de a exista ca națiune democratică. Ucraina își apără teritoriul de invazia ostilă a Rusiei, un stat autoritar care sprijină dictatorii din Siria, Iran și Coreea de Nord.

În al doilea rând, în timp ce ostilitățile au stagnat în ultimele luni, toate războaiele, cu excepția celor mai scurte, au fost treptate. Adesea, unul dintre motivele unui impas este acela că ambele părți au epuizat suficiente trupe și echipamente proaspete de care au nevoie pentru a-și rearma și a-și antrena personalul înainte de a fi capabili să continue operațiuni la scară largă. În acest sens, perioada actuală de „impas” din Ucraina nu trebuie considerată ca o stare finală, ci ca o perioadă limitată pentru a se concentra pe rearmarea, reechiparea și, important, reevaluarea propriei teorii a victoriei. În acest sens, înlocuirea lui Valeri Zalujnîi de către președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la începutul acestui an cu Oleksandr Sîrski în funcția de comandant șef al forțelor armate arată nu atât o dovadă că Ucraina „tremură”, ci ca un pas prudent menit să creeze temelia unei noi abordări a victoriei.

Consecințele acestui război vor avea reverberații mult dincolo de granițele Europei

Consecințele acestui război vor avea reverberații mult dincolo de granițele Europei. Sprijinirea victoriei Ucrainei ar confirma superioritatea globală a Statelor Unite, pe care se cheltuiește aproximativ 5% din bugetul anual de apărare al Statelor, și fără pierderea de vieți americane. Conducerea globală continuă a Washingtonului va contribui la modelarea problemelor internaționale precum explorarea spațiului, inteligența artificială, contraterorismul și migrația globală în favoarea Statelor Unite. Rusia va fi învinsă militar de o bază industrială și de apărare americană restabilită, iar China își va reconsidera probabil atitudinea față de capacitatea și voința Statelor Unite de a-și afirma poziția în întreaga lume, inclusiv în problema Taiwanului.

Dacă Statele Unite nu sprijină Ucraina, ar trebui de așteptat contrariul. O Rusia încurajată este probabil să-și extindă politica actuală de a semăna discordie globală. A invadat deja țări din Africa în speranța de a confisca materii prime, sprijină militanții aliați Iranului din Orientul Mijlociu care amenință transportul maritim global și desfășoară campanii de informații anti-americane și operațiuni ascunse în America Centrală și de Sud. Europa va începe să recurgă la o politică externă mai independentă și va încerca să reducă dependența de industria americană de apărare și de cooperarea militară. Unii ar putea vedea acest lucru ca fiind un lucru pozitiv, dar baza industrială de apărare a SUA se bazează atât pe vânzările militare americane, cât și pe vânzările către aliații NATO și alte țări. În plus, capacitatea Statelor Unite de a-și proteja interesele globale - aceleași interese care oferă americanilor un standard de viață extraordinar - va fi slăbită de țările care nu vor să coopereze cu un partener nesigur.

Este posibilă sprijinirea simultană a Ucrainei și protejarea granițelor SUA

Toate acestea duc înapoi în Ucraina. Unii susțin că Statele Unite ar trebui să-și protejeze mai întâi propriile granițe înainte de a sprijini Kievul. Dar presupunerea că aceste două probleme se exclud reciproc sau sunt legate este falsă. Este posibilă sprijinirea simultană a Ucrainei și protejarea granițelor SUA; unul nu îl exclude pe celălalt.

Unii spun că Europa ar trebui să plătească pentru sprijinirea Kievului, ceea ce face deja. Peste o duzină de țări europene cheltuiesc mai mult decât Statele Unite ca pondere din produsul lor intern brut, iar Uniunea Europeană, ca instituție, depășește Statele Unite în ceea ce privește pasivele totale.

Și, în cele din urmă, unii susțin că finanțarea Ucrainei elimină fonduri care ar trebui folosite pentru a consolida potențialul statelor din regiunea Indo-Pacific. În același timp, două fapte importante sunt ignorate: în primul rând, cea mai mare parte a finanțării „pentru Ucraina” merge, de fapt, pentru a sprijini baza industrială și de apărare a SUA. În al doilea rând, toate planurile Comandamentului Indo-Pacific american prevăd un anumit sprijin din partea aliaților europeni. Liderii și politicienii americani ar trebui să se întrebe cât de realist este acest calcul dacă nu îi susțin astăzi pe acești aliați.

Ajutorul acordat Ucrainei nu este caritate

Ajutorul acordat Ucrainei nu este caritate. Este o modalitate pentru Statele Unite de a se reafirma într-un moment în care influența sa scade. Aceasta este o oportunitate excelentă de a consolida sprijinul aliaților și partenerilor SUA - cel mai mare avantaj față de Rusia și China. Sprijinirea Ucrainei nu este doar un lucru bun, este și o afacere profitabilă. Din ianuarie 2022 până în ianuarie 2024, Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 46 de miliarde de dolari, potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Din 1941 până în 1945, Statele Unite au trimis o sumă echivalentă cu cele 831 de miliarde de dolari actuali aliaților care luptă împotriva regimurilor fasciste din Atlantic și Pacific, iar în cele din urmă au fost nevoite să sacrifice 416.000 de cetățeni americani. Ucraina poate câștiga în continuare fără implicarea directă a trupelor americane.

Pentru singura dată în șaptezeci și cinci de ani, țările NATO și-au folosit protocolul de apărare colectivă pentru a proteja Statele Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Și apoi aliații și-au trimis trupele la mii de kilometri distanță pentru a lupta împotriva militanților împreună cu SUA. Acum Europa este cea care are nevoie de ajutor din partea Statelor Unite. Rusia a invadat o țară europeană, iar aliații NATO o consideră cea mai mare amenințare la adresa securității europene de după nazism. Dacă SUA întoarce acum spatele Ucrainei, își vor abandona aliații într-un moment de nevoie. Acesta ar fi începutul unei înfrângeri americane care ar putea dura zeci de ani, dacă nu mai mult.

Este dificil de supraestimat beneficiile pe care economia SUA le primește în urma acordării de ajutor Ucrainei. Este și mai greu să nu le observi. Pentru că sprijinul Kievului are un efect foarte pozitiv asupra populației americane, producției industriale americane și asupra unor state întregi.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #Rusia, #invazie, #ajutor, #SUA , #Razboi Ucraina