România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Joi, 21 Martie 2024, ora 04:00
23003 citiri
România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO
Baza Mihail Kogălniceanu de la Constanța a intrat în vizorul lui Putin FOTO: IntelliNews

Războiul lui Putin din Ucraina a schimbat strategia de securitate a alianței nord-atlantice, care a făcut câțiva pași în vederea prevenirii escaladării conflictului spre Vest. Acum România a intrat în vizorul lui Putin, după anunțul că țara noastră va construi la Constanța ”cea mai mare bază militară NATO” din Europa.

Politicienii și diplomații ruși au reacționat cu amenințări la adresa României, care realizează cea mai mare bază militară NATO din Europa – un proiect de 2,5 miliarde de euro inițiat de România în 2019 și care se estimează că va dura 20 de ani pentru a fi finalizat, potrivit IntelliNews.

Extinderea bazei aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, Constanța, de pe litoralul Mării Negre, despre care au comentat oficialii ruși, ar trebui să consolideze flancul estic al NATO. Cu toate acestea, este important de remarcat calendarul pe termen lung al proiectului și faptul că acesta a fost inițiat cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Putin își pierde răbdarea, după umilința provocată de Ucraina: Ordin brusc dat lui Șoigu într-o zonă cheie

În cadrul unei serii de avertismente din partea oficialilor ruși din 18 și 19 martie, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov, a spus că proiectul reprezintă o „amenințare pentru București”.

Potrivit lui Klimov, cu cât baza militară „anti-rusă” este mai mare și „este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil ca aceasta să fie printre primele ținte ale loviturilor de răzbunare” ale Moscovei.

„Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur, dar clubul sinucigașului NATO trage civilii de rând în astfel de aventuri, care se pot termina foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt”, a spus senatorul într-o discuție relatată de presa rusă.

Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO

Dezvoltarea celei mai mari baze NATO din Europa — la Constanța, în România — este o continuare a „eroziunii” securității în regiunea Mării Negre, a spus Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor.

Baza de la Constanța va găzdui peste 10.000 de militari

În 2019, executivul României a aprobat un proiect de extindere a Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, folosită de forțele americane din 1999. Proiectul va fi finanțat de la bugetul național în mai multe etape dintre care prima a fost atribuită contractorilor în 2022, a început anul trecut și se va încheia în 2030.

Cu o capacitate planificată de 10.000 de militari, baza aeriană ar fi încă mai mică de o cincime din dimensiunea bazei Ramstein din Germania, dar va fi una dintre cele mai mari din Europa de Est.

Din februarie 2022, baza și-a dovedit utilitatea: acolo au ajuns mii de soldați de elită, dotați cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă și de acolo sunt operate misiuni de poliție aeriană lângă frontierele României.

Putin își pierde răbdarea, după umilința provocată de Ucraina: Ordin brusc dat lui Șoigu într-o zonă cheie

Declanșatorul avertismentului oficialilor ruși împotriva „acțiunilor ostile” ale României a fost o știre de la Euronews România publicată pe 16 martie și actualizată pe 18 martie, care relatează lucrările în desfășurare la bază. Povestea creează impresia că proiectul este nou și va fi finalizat rapid.

„Lucrările de extindere sunt în plină desfășurare, dar odată terminate, această bază de la Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare din Europa. O va depăși pe cea a lui Ramstein în Germania și va putea găzdui peste 10 mii de soldați, care vor putea veni aici cu familiile lor”, se arată în relatarea de la Euronews.

În iunie 2022, au fost atribuite primele contracte de 1,4 miliarde lei pentru prima etapă a proiectului. Un contract de 1,4 miliarde de lei (280 de milioane de euro) fără TVA, din valoarea totală a proiectului, de 12 miliarde de lei, a fost semnat cu termenul de finalizare în 46 de luni (aproape patru ani). În aprilie 2023 au început lucrările la prima etapă.

Operațiunea secretă a Ucrainei ce poate lovi Rusia: Totul depinde de 3 factori decisivi
Operațiunea secretă a Ucrainei ce poate lovi Rusia: Totul depinde de 3 factori decisivi
Războiul lui Putin continuă într-un ritm alert, dar ultimele evoluții de la Washington îi dau o grea lovitură președintelui rus. Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)...
Cel mai mare coșmar al lui Putin devine realitate, anunță un diplomat occidental: Indiciul exploziv care anunță ”ziua judecății” VIDEO
Cel mai mare coșmar al lui Putin devine realitate, anunță un diplomat occidental: Indiciul exploziv care anunță ”ziua judecății” VIDEO
Războiul îndelungat al Rusiei din Ucraina este într-o continuă dinamică, iar în spatele ușilor închise se concep planuri secrete. Ambasadorul occidental Linas Linkeviius dezvăluie că cel...
#razboi Ucraina, #baza Mihail Kogalniceanu, #baza militara Romania, #baza militara Mihail Kogalniceanu, #Rusia Romania, #Putin Romania , #Razboi Ucraina