Putin are o problemă majoră: Eroarea președintelui rus se repetă și criza se intensifică

Marti, 26 Martie 2024, ora 05:29
4565 citiri
Putin are o problemă majoră: Eroarea președintelui rus se repetă și criza se intensifică
Putin a fost prins într-o situație de criză de atacul de la Moscova FOTO X/Nexta

Cel mai grav atac terorist care a lovit Rusia în ultimii 20 de ani de vineri, 22 martie 2024 de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, a dus la moartea a cel puțin 137 de persoane. Un expert de la Carnegie Center afirmă că Putin a fost prins într-o ”situație de criză”, arătând încă o dată că ”în momentele dificile președintele rus dispare întotdeauna”.

„Regimul lui Putin își arată slăbiciunea în astfel de situații critice, la fel cum a făcut-o în timpul revoltei lui Prigojin”, a declarat Andrei Kolesnikov, un analist de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, potrivit The Washington Post.

Când Vladimir Putin a vorbit în sfârșit despre cel mai grav atac terorist care a lovit Rusia în ultimii 20 de ani, el a trecut cu vederea eșecul flagrant al statului său de securitate de a preveni atacul, care a făcut cel puțin 137 de morți, în ciuda unui avertisment clar din partea Statelor Unite dat pe 7 martie 2024, că un atac terorist ar putea fi iminent.

Informațiile pe care Putin le ascunde cu grijă: Americanii dezvăluie pierderile reale ale rușilor în Ucraina

De asemenea, nu a făcut nicio referire la Statul Islamic, care a revendicat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall și pe care Putin l-a denunțat în mod repetat ca inamic pe parcursul lungii intervenții militare a Rusiei în Siria. În 2017, Putin a declarat victoria asupra Statului Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS.

Putin a folosit în schimb discursul său televizat de cinci minute de sâmbătă pentru a sublinia că cei patru făptași direcți „se îndreptau spre Ucraina” când au fost reținuți și că „le-a fost pregătită o fereastră din partea ucraineană pentru a trece granița de stat”.

Duminică, Rusia a marcat o zi de doliu în timp ce oamenii au lăsat flori la un memorial în afara sălii de concert, pe care compania care deține instalația distrusă a promis că o va reconstrui. Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că 62 dintre victime au fost identificate, testele ADN fiind folosite pentru a identifica pe alții recuperați de pe locul incendiat.

Mutarea inteligentă a Ucrainei pentru a-l opri pe Putin: Scutul nevăzut conceput pe 2.000 de kilometri

Videoclipul difuzat de Comitetul de Investigație a arătat că suspecții din atac sunt duși cu ochii legați într-un tribunal din Moscova duminică seara. Patru bărbați – numiți Dalerjon Mirzoev, Saidakrami Rachabalizoda, Muhammadsobir Fayzov și Shamsidin Fariduni – au fost acuzați de comiterea unui act terorist și riscă închisoare pe viață, a informat agenția de presă rusă Ria Novosti.

În ciuda retoricii lui Putin care încearcă să implice Ucraina, analiștii, foștii oficiali ai securității din SUA și membrii elitei ruse au spus că atacul a subliniat vulnerabilitățile regimului lui Putin din timpul războiului, care au fost, de asemenea, evidente atunci când Evgheni Prigojin și-a condus mercenarii Wagner într-o scurtă revoltă, menită să înlăture conducerea de la Moscova în iunie.

„Regimul își arată slăbiciunea în astfel de situații critice, la fel cum a făcut-o în timpul revoltei lui Prigojin”, a declarat Andrei Kolesnikov, un expert de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia. Deși Prigojin a abandonat revolta, pagubele au fost clare. Apoi, ca și în timpul evenimentelor din acest weekend, Putin nu a apărut ore întregi înainte de a aborda în sfârșit situația de urgență. „În momentele dificile, Putin întotdeauna dispare”, a spus Kolesnikov.

Momentul care va schimba soarta războiului din Ucraina: Britanicii anunță venirea coșmarului pentru Putin VIDEO

Cu doar trei zile înainte de atacul din Crocus City, Putin a respins avertismentul SUA cu privire la un potențial atac terorist iminent drept „șantaj deschis” și „o încercare de a speria și de a destabiliza societatea noastră”.

Când Rusia a fost lovită de atacuri teroriste în trecut, Putin a acuzat adesea Occidentul că le-a alimentat, mai ales după asediul școlii din Beslan din 2004, care a lăsat morți peste 330 de ostatici. Apoi, el a susținut că atacul a fost conceput de cei care au vrut să slăbească Rusia și au urmărit „dezintegrarea” acesteia.

„Rușii nu au acordat prioritate amenințării din partea ISIS, care include mulți teroriști din Asia Centrală”, a spus Douglas London, un fost ofițer senior al CIA. „Organizația din Asia Centrală a ISIS a vizat întotdeauna Rusia”, a adăugat London. „Nu cred că există șoc și surpriză în informațiile rusești că a existat o problemă. Pur și simplu nu era suficient de important pe agenda lor.”

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #Putin criza presedinte, #atacuri teroriste rusia, #atac terorist Rusia, #Putin razboi, #teroristi rusia , #Razboi Ucraina