Pariul lui Putin pe Europa e total. Un fost prim ministru britanic le dezvăluie rușilor secretul președintelui lor

Luni, 18 Martie 2024, ora 03:30
16351 citiri
Pariul lui Putin pe Europa e total. Un fost prim ministru britanic le dezvăluie rușilor secretul președintelui lor
O femeie s-a fotografiat lângă portretul uriaș al lui Putin de la alegeri FOTO: The National

La mai bine de doi ani de la începutul invaziei din Ucraina de către Rusia, weekendul acesta va fi martor la încă o etapă sumbră: realegerea aproape sigură a celui mai responsabil, Vladimir Putin. În continuare, liderul de la Kremlin pariază total pe slăbiciunea Europei, însă un fost prim-ministru britanic Boris Johnson a dezvăluit poporului rus în limba sa maternă, secretul fostului spion KGB: „Președintele tău știe că, dacă ai putea vedea ce se întâmplă, nu i-ai sprijini războiul”.

Dacă va îndeplini încă un mandat de șase ani ca președinte, Putin va deveni cel mai longeviv lider rus de la Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea, potrivit The Telegraph.

După umilirea inițială a armatei ruse la porțile Kievului la începutul anului 2022, mulți credeau că reputația lui Putin în țară și în străinătate nu își va reveni niciodată. În luna aprilie a acelui an, prim-ministrul britanic de atunci, Boris Johnson, a adresat poporului rus un mesaj extraordinar în limba sa maternă. „Președintele tău știe că, dacă ai putea vedea ce se întâmplă, nu i-ai sprijini războiul”, a spus el.

Putin se confruntă cu o problemă gravă: Orașul din Rusia unde a venit războiul din Ucraina VIDEO

Cu toate acestea, acum, având în vedere că Putin este pregătit să câștige printr-un vot manipulat cu atenție, toată opoziția internă aflată împotriva lui zdrobită și progresele treptate ale Rusiei pe câmpul de luptă, puțini ar fi de acord că Moscova a respins inițiativa strategică.

Crizele de muniție, dezacordurile dintre aliații occidentali ai Kievului și eșecul Washingtonului de a promova un pachet vital de ajutor militar au dus la situația periculoasă în care – după cum a spus consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan – Putin ar putea fi aproape de o străpungere a frontului.

Europa pare să fie izbitor de mulțumită de toate acestea sau nu găsește soluții? Acolo unde odată Marea Britanie a fost cel mai vocal campion al luptei Ucrainei pentru supraviețuire, Ministerul de Externe pare acum mai interesat să critice conduita Israelului în războiul său împotriva Hamas. Consumată de îndoiala de sine, Germania pare să fi renunțat cu totul.

Putin se dezlănțuie în țară: Ia o măsură dură în Rusia, sugrumă ultima portiță de libertate

Desigur, Emmanuel Macron ne-ar face să credem că a suferit o convertire damaschină. El era anterior îngrijorat că Putin nu ar trebui să fie „umilit”, în timp ce acum refuză să excludă cizmele occidentale pe terenul din Ucraina.

Dar s-ar putea să nu aibă credibilitatea pentru a galvaniza hotărârea continentului, care rămâne cel mai puternic în Europa Centrală și de Est, așa cum demonstrează inițiativa cehă de a procura noi muniții pentru Ucraina.

Pe măsură ce America se întoarce spre interior și lumea în general își pierde interesul, ar trebui să fie clar pentru toți că aceasta este acum lupta Europei. Având puterea consolidată acasă, Putin își va juca pariul său total pe Europa, care dovedește că este slabă și deocamdată nu poate să-l învingă.

Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au spart apărarea forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov
Rușii au străpuns apărarea ucraineană, sâmbătă, 27 aprilie, în sectorul Kupiansk, în apropiere de Kislivka și au cucerit satul, informează Institutul american pentru Studierea...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #putin europa, #putin nato, #Boris Johnson, #prim ministru britanic, #slabiciune occident, #sprijin Ucraina , #Razboi Ucraina