Americanii și-au băgat coada și îl lovesc pe Putin: Vechi prieteni ai Rusiei au făcut o mutare neașteptată

Marti, 06 Februarie 2024, ora 02:39
6678 citiri
Americanii și-au băgat coada și îl lovesc pe Putin: Vechi prieteni ai Rusiei au făcut o mutare neașteptată
Armatorii greci nu mai vor să transporte petrol rusesc de teama sancțiunilor SUA FOTO / captură Travel

După începerea războiului din Ucraina provocat de Putin în urmă cu 2 ani, Occidentul a trecut la impunerea de sancțiuni Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea militară. Acum, Statele Unite au intensificat interdicțiile asupra armatorilor și companiilor de transport maritim din Grecia, care nu mai vor să transporte petrolul rusesc.

Această mutare neașteptată a vechilor prieteni ai Kremlinului, care au făcut afaceri cu Moscova multă vreme pe timpul conflictului cu Kievului, pune în dificultate exporturile de țiței ale firmelor din Rusia.

Decizia armatorilor greci a survenit și după pericolul apărut în Canalul Suez asupra tranzitării tancurilor petroliere, în urma atacurilor militanților Houthi asupra navelor care treceau prin Marea Roșie, potrivit Bloomberg.

Numărul tancurilor deținute de eleni care transportau țiței rusesc a scăzut la doar opt în ianuarie, arată datele de urmărire a navelor. Acest lucru arată o scădere de la peste 40 în mai și aproximativ 20 până în cea mai mare parte a doua jumătate a anului trecut.

Frica diabolică a lui Putin. Filmat în Ucraina, pe ascuns: Poartă cu el tot timpul ceva foarte periculos VIDEO

Armatorii greci evită țițeiul rusesc, iar numărul exporturilor de țiței rusești transportate cu nave grecești s-a prăbușit de când Trezoreria SUA a început să înăsprească sancțiunile.

Exodul vine după ce Trezoreria SUA i-a speriat pe proprietarii de tancuri occidentali, cerându-le să explice ce au făcut pentru a respecta un plafon de preț al petrolului rusesc de 60 de dolari pe baril. Oficialii a două companii cu sediul în Atena au declarat la scurt timp după că au fost avertizați, că vor evalua situația.

Notificările au fost trimise în noiembrie companiilor din aproximativ o duzină de țări și au fost urmate de sancțiuni impuse firmelor care comercializează petrol rusesc și proprietarilor de nave care ajută la transportul acestuia.

Germania aruncă la coș relația cu Putin: Liderii de la Berlin sună alarma de război cu Rusia

Navele deținute de eleni au dispărut complet din comerțul cu țiței rusesc încărcat la terminalele țării din Pacific și transportat către cumpărători din China și India. Vestul implicat în achiziționarea sau transportul petrolului rusesc trebuie să obțină atestări documentate care să arate că încărcăturile s-au conformat.

Datele despre prețuri furnizate de Argus Media arată că ESPO se tranzacționa la prețuri cu aproximativ 13 dolari pe baril peste plafonul de preț în primele patru săptămâni ale anului 2024. Petrolul Ural încărcat la terminalele din Marea Baltică a fost de aproximativ 1 dolari pe baril peste plafon.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

Pierderea flotei grecești va pune și mai multă presiune asupra tancurilor rusești și a unei flote umbră de nave care a crescut de când trupele Moscovei au invadat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Odată cu pierderea pieței sale europene, care a luat aproape toți cei 1,6 milioane de barili pe zi de țiței transportați din porturile rusești de pe Marea Baltică, Marea Neagră și Arctica, Moscova a fost nevoită să se bazeze aproape exclusiv pe cumpărători din China, India. și, într-o măsură mai mică, Turcia. Asta implică călătorii mult mai lungi și multe nave.

Livrarea a fost complicată de atacurile asupra transporturilor maritime din sudul Mării Roșii și din Golful Aden de către militanții Houthi din Yemen. Tot țițeiul rusesc trimis din porturile vestice în India și China a trecut prin Canalul Suez și cel puțin un tanc a fost lovit, în ciuda asigurărilor de la Houthi că navele rusești și chineze vor fi în siguranță.

Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#razboi Ucraina, #petrol Rusia, #Rusia petrol, #sanctiuni Rusia SUA, #canalul suez, #Grecia, #petroliere, #Rusia sanctiuni SUA , #stiri afaceri