NATO trage un serios semnal de alarmă: Cel mai mare pericol din istoria recentă vine din 3 direcții

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 00:12
6444 citiri
NATO trage un serios semnal de alarmă: Cel mai mare pericol din istoria recentă vine din 3 direcții
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg Foto: Captură video/YouTube/NATO News

Noile evaluări ale amenințărilor la adresa securității NATO au condus la un ritm tot mai mare de avertismente din partea guvernelor occidentale și la presiuni tot mai mari pentru a face investiții mari în domeniul Apărării. Alianța trage un serios semnal de alarmă privind escaladarea unui conflict pe scară largă împotriva Rusiei, cel mai mare pericol din istoria recentă. Iar acesta vine din 3 direcții principale: forțele aeriene, navale și nucleare ale lui Putin.

Personalitățile occidentale din Apărare avertizează asupra capacităților Moscovei și a amenințării sporite dincolo de Ucraina, potrivit Financial Times.

„Trăim vremuri cu adevărat periculoase [și] într-un moment în care un conflict pe scară largă este mai probabil decât a fost în istoria recentă”, a spus un oficial britanic din Serviciul de informații militare.

Coșmarul se apropie de Putin: Noua fotografie a unei super arme americane cu însemnele Ucrainei VIDEO FOTO

„Intenția belicoasă a Rusiei este încă acolo”, a spus un al doilea oficial al apărării din Regatul Unit. „Forțele sale terestre au fost degradate în Ucraina, dar forțele sale aeriene și navale sunt în mare parte intacte, iar Rusia este încă o putere nucleară majoră”.

Acest avertisment planează asupra Conferinței de Securitate de la München, care începe vineri, o reuniune anuală a oficialilor și experților din domeniul securității, armatei și de informații, care oferă un instantaneu al imaginii globale a apărării într-un moment de instabilitate record.

Un motiv alarmant pentru oficialii occidentali este renașterea de către Rusia a mașinii sale industriale de apărare în ultimul an, care a avut loc cu o viteză pe care mulți din vest o credeau imposibilă.

Rusia a produs 4 milioane de obuze de artilerie și câteva sute de tancuri în cursul anului. Moscova va recruta încă 400.000 de bărbați în acest an fără a recurge la mobilizare pe scară largă, prognozează oficialii ucraineni.

Rusia și China se ciocnesc cu SUA și Marea Britanie: Un nou război înfierbântă lumea

În același timp, viitorul NATO a fost pus la îndoială de perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Trump a spus săptămâna trecută că va „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO, care nu a reușit să atingă ținta alianței de cheltuieli pentru apărare de 2% din produsul intern brut.

Visul lui Putin de a reînvia Uniunea Sovietică

Statele membre europene ale NATO și-au mărit cheltuielile pentru apărare cu aproximativ o treime în ultimul deceniu, unele țări crescând semnificativ cheltuielile de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

În timp ce armata Rusiei este puternic desfășurată în Ucraina și a suferit pierderi uriașe în doi ani de conflict, majoritatea oficialilor occidentali se așteaptă că își va putea reconstitui forțele în termen de cinci până la șase ani.

„Știm că adversarii caută mereu noi modalități de a conduce războiul”, a declarat joi secretarul britanic al apărării Grant Shapps reporterilor. „De aceea trebuie să fim puternici. Trebuie să fim pregătiți.”

Noul plan militar al lui Putin din 2024, dezvăluit: Are 3 etape pentru victorie și o concesie Ucrainei

Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea testa clauza de apărare reciprocă a NATO „într-o perioadă de trei până la cinci ani”. Acest lucru a urmat avertismentelor similare din partea colegilor din Suedia, Marea Britanie, România, Germania și înalți oficiali ai NATO încă de la începutul anului.

„Va trebui să ne obișnuim cu ideea că este realist că președintele rus Vladimir Putin va ataca o țară NATO în 5-8 ani”, a declarat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele Comitetutlui de Apărare din Bundestag.

„Este o amenințare credibilă și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a spus un diplomat senior al NATO despre avertismentele privind un potențial atac rusesc asupra unui membru al alianței. „Nu găsesc astfel de predicții fanteziste. Nu avem luxul să credem că Rusia s-ar opri în Ucraina.”

Putin a spus că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea și a făcut declarații repetate despre dorința Moscovei de a proteja populațiile de limbă rusă în afara granițelor sale. Acest argument a fost unul dintre multele anunțate de Kremlin pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #NATO amenintare Rusia, #NATO Rusia, #pericol Rusia, #Rusia NATO conflict, #Rusia Ucraina , #NATO