Avertismentul unui om de afaceri rus: Două mutări ale lui Putin ce vor dărâma ceea ce Occidentul a ridicat în 400 de ani

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 00:30
11409 citiri
Avertismentul unui om de afaceri rus: Două mutări ale lui Putin ce vor dărâma ceea ce Occidentul a ridicat în 400 de ani
Putin încearcă să dărâme libertatea Occidentului FOTO: Andy Wong/AP

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 22 de luni trece printr-o nouă fază, iar Kievul se află într-o situație dificilă după impasul sprijinului venit de la Washington și Bruxelles. Un om de afaceri rus, Mihail Hodorkovski avertizează lumea că două mutări ale lui Putin pot dărâma ceea ce Occidentul a ridicat în 400 de ani.

Succesul Occidentului din ultimii 300 până la 400 de ani se bazează pe libertate: libertatea individuală și libertatea comerțului, de exprimare și de idei. Astăzi, libertatea este atacată din exterior și din interior de către forțele lui Putin, el neputând fi liniștit în niciun fel, ci doar învins, susține afaceristul rus, care a stat 10 ani în închisoare la Moscova, potrivit Washington Post.

În octombrie 2003, forțele speciale ruse au luat cu asalt un avion în Siberia și l-au arestat pe Mihail Hodorkovski. Următorii 10 ani i-a petrecut în închisoare la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, pentru acuzații false, motivate politic. Pe 20 decembrie 2013, Putin l-a eliberat – dar el continuă să țină ostatici Rusia și lumea până astăzi.

O mare putere occidentală dă o grea lovitură lui Putin: Renunță la afacerile cu Rusia și apelează la o țară de 5 milioane

Putin a trecut de la un autocrat corupt la un dictator fascist expansionist, vestind o ascensiune globală a tiraniei și populismului și o lume mai periculoasă, mai puțin liberă. Putin nu poate fi liniștit. El trebuie învins.

Puterile occidentale au înarmat Ucraina suficient pentru ca aceasta să nu piardă, dar nu suficient pentru a câștiga decisiv. Președintele Biden a recunoscut insuficiența acestei abordări atunci când a anunțat un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina în octombrie.

Când Congresul american a intervenit pentru a juca politica cu securitatea globală, amânând pachetul de ajutor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Putin își vede „visele împlinite”. Iar visul lui Putin de astăzi va fi mâine coșmarul Occidentului.

Un fost expert CIA atrage atenția: Putin poate șoca lumea printr-o mutare cataclismică contra NATO

Unii care vorbesc dur despre a pune interesele interne ale Americii pe primul loc vor rămâne în istorie ca liniștitori ai lui Putin. Cei care susțin discuțiile de pace cu Putin sunt fie naivi, fie necinstiți.

Înfrângerea lui Putin în Ucraina este esențială

Ei ar recompensa agresiunea unui dictator expansionist împotriva vecinului său. Ar folosi negocierile pentru a câștiga timp, astfel încât să poată relua lupta în propriile condiții la un moment viitor pe care îl alege. Iar următorul stat pe care îl atacă ar putea fi un membru NATO.

Succesul Occidentului în ultimii 300 până la 400 de ani se bazează pe libertate: libertatea individuală și libertatea comerțului, de exprimare și de idei. Astăzi, libertatea este atacată din exterior și din interior. Din exterior, dictatorii, bătăușii și teroriștii au fost încurajați de lipsa de voință a Occidentului de a le rezista. Din interior, populiștii și demagogii au jucat rapid și liber cu normele democratice.

Succesul Occidentului, între timp, a devenit călcâiul lui Ahile: viața confortabilă de care se bucură societățile occidentale duce la lipsa apetitului pentru sacrificiile necesare pentru a apăra libertatea de care depinde acea calitate a vieții.

După Ucraina și Israel o nouă criză zguduie lumea: Șocul ce blochează globul, pierderi de 9 miliarde de dolari pe zi

Libertatea devine de la sine înțeleasă, ceea ce duce la atacuri la adresa libertății de exprimare și de gândire. Dar libertatea și drepturile omului nu sunt ceva care, odată date, nu pot fi pierdute niciodată. Dacă puterile occidentale refuză să plătească prețul pentru a proteja libertățile și regulile care susțin prosperitatea lor astăzi, prețul va fi mult mai mare mâine.

Învingerea lui Putin în Ucraina este esențială și îi va asigura înfrângerea acasă, afirmă afaceristul rus. Rușii trebuie să se pregătească pentru ceea ce urmează. Aceia dintre noi din opoziția democratică suntem etichetați „agenți străini” de către Kremlin. În Rusia, suntem închiși în mod obișnuit - o abordare a justiției pentru care am fost cobai.

”Prietenul și colegul meu Vladimir Kara-Murza, care a fost vicepreședintele Rusiei Deschise, o organizație pe care am co-fondat-o, este în închisoare, condamnat la o pedeapsă absurdă de 25 de ani”, spune Hodorkovski. Alexei Navalnîi se confruntă cu procese în curs de desfășurare, deși la momentul scrierii, starea lui și locul în care se află sunt necunoscute.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Putin razboi, #Mihail Hodorkovski, #Mihail Hodorkovski Putin, #Putin Ucraina, #sprijin Ucraina , #Razboi Ucraina