Cel mai bun cumpărător al Rusiei schimbă tactica: Putin primește o grea lovitură după măsura SUA

Sambata, 16 Martie 2024, ora 01:22
5014 citiri
Cel mai bun cumpărător al Rusiei schimbă tactica: Putin primește o grea lovitură după măsura SUA
Putin primește o grea lovitură de la cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei FOTO: PBS

După începerea invaziei declanșată de Putin în Ucraina acum peste 2 ani, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, India a refuzat să mai cumpere țiței premium de două luni, dând o grea lovitură visteriei lui Putin.

Înainte de războiul Rusiei din Ucraina, India cumpăra rar petrol rusesc. Dar după ce Moscova a pierdut cumpărători europeni din cauza sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la conflict, Moscova și-a impulsionat comerțul cu China, India și Turcia, oferindu-le reduceri, potrivit Newsweek.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat în decembrie 2023 că India a devenit un cumpărător major de petrol rusesc, livrările către această țară crescând cu aproximativ 40%.

Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO

Kommersant, un ziar național rus, a raportat joi că India – cel mai mare cumpărător de transporturi maritime de petrol rusesc – a refuzat să cumpere ulei rusesc de calitate ESPO premium, care are un conținut scăzut de sulf – de aproximativ două luni. Importurile s-au oprit în ianuarie și februarie, se arată în publicație.

Mișcarea va fi o lovitură grea pentru Moscova, care depinde de exporturile sale de petrol și de industria energetică; ele reprezintă aproximativ 30 la sută din veniturile bugetare ale țării și finanțează războiul aflat în desfășurare în Ucraina.

Rusia este al treilea producător mondial de petrol, reprezentând mai mult de 12% din producția globală de țiței, potrivit Statista, iar industria energetică este considerată un element crucial de salvare pentru economia președintelui rus Vladimir Putin.

Ce se întâmplă dacă un lider occidental e ucis de ruși în Ucraina: Reacția NATO neștiută, dezvăluită de un expert

Când președintele Joe Biden a anunțat o interdicție a importurilor de petrol rusesc în martie 2022, la câteva săptămâni după războiul pe scară largă, el a spus că mișcarea va viza „artera principală” a economiei ruse. G7, UE și Australia au impus, de asemenea, un plafon de preț, interzicând firmelor să asigure, să finanțeze și să expedieze exporturile rusești de petrol pe mare vândute peste 60 de dolari pe baril.

India a redus, de asemenea, transporturile de Sokol, un alt tip de petrol premium rusesc, parțial din cauza dificultăților de plată.

Miliarde de dolari din profiturile petroliere rusești sunt blocate în băncile indiene din cauza restricțiilor impuse de Reserve Bank of India, care împiedică companiile rusești să transfere în Rusia rupii stocate în conturile bancare din India și să le transforme în ruble. Acest lucru a zădărnicit încercările lui Putin de a dedolariza comerțul bilateral cu India.

Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%

Marți, Amos Hochstein, consilierul pentru energie și infrastructură globală al lui Biden, a declarat pentru Reuters că SUA încearcă să ajute India să negocieze prețuri mai scăzute pentru petrolul rusesc, după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni asupra petrolierelor care transportau combustibil peste limitele de preț din Occident.

„La finalul zilei, scopul meu nu este să-l scot de pe piață, nu caut să iau aceste tancuri, să scot țițeiul, produsul, de pe piață”, a spus Hochstein. „Încerc să-i fac pe indieni să negocieze prețuri mai bune, forțând tancurile într-o altă direcție. Cred că indienii înțeleg ce încercăm să facem”.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#razboi Ucraina, #India petrol, #Rusia India, #petrol Rusia, #exporturi petrol, #importuri petrol, #sanctiuni SUA Rusia , #stiri Vladimir Putin