Cruciada lui Putin împotriva NATO a primit o nouă lovitură: Un prieten al președintelui rus i-a tras clapa

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 00:37
12420 citiri
Cruciada lui Putin împotriva NATO a primit o nouă lovitură: Un prieten al președintelui rus i-a tras clapa
Erdogan i-a tras clapa lui Putin FOTO: Newsweek

Paranoia lui Putin începută cu invazia din Ucraina acum 700 de zile are ținte îndepărtate, precum refacerea Uniunii Sovietice de către liderul de la Kremlin. Dar cruciada președintelui rus împotriva NATO a primit o nouă lovitură, după ce Turcia a îndepărtat un obstacol cheie pentru aderarea Suediei la alianța nord-atlantică. Recep Erdogan i-a tras clapa prietenului său de la Moscova și a dat undă verde acordului.

Parlamentul turc a aprobat marți, 23 ianuarie 2024 aderarea Suediei la NATO printr-un vot de 287 la 55, potrivit Associated Press. Patru membri s-au abținut, în timp ce mulți alții nu au votat din corpul legislativ de 600 de membri, scrie Newsweek.

Putin și aliații săi s-au opus cu fermitate extinderii NATO, argumentând că aceasta reprezintă o amenințare pentru Rusia și invocând-o drept unul dintre motivele pentru care Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

O breșă reușită de Ucraina deschide drumul spre înfrângerea lui Putin: Nimeni nu se aștepta la lovitură

În ciuda dorințelor președintelui rus, alianța își mărește granițele și s-a extins anul trecut pentru a include Finlanda. În timp ce Suedia a solicitat și ea aderarea, opoziția Turciei și Ungariei au lăsat intrarea sa oarecum îndoielnică.

Aderarea Suediei ar pune NATO în control aproape complet asupra Mării Baltice, cu excepția exclavei rusești Kaliningrad, care se află lângă Marea Baltică, între Lituania și Polonia.

Planul sinistru al lui Putin de a câștiga în Ucraina: ”Putrezește și degradează”, tactica ascunsă de a răpune Occidentul

Dr. Erwan Lagadec, profesor asociat de cercetare la Institutul pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice al Universității George Washington, a declarat că reacția lui Putin la aderarea Finlandei – pretinzând că „nu a fost mare lucru” – se va repeta probabil dacă aderarea Suediei se va finaliza.

Marea Baltică va deveni un ”lac NATO”

"Aderarea Finlandei este un autogol atât de evident pentru Kremlin", a spus Lagadec. „Putin este, de asemenea, pe deplin conștient de faptul că nu poate face mare lucru în practică pentru a riposta, deoarece armata sa este deja supraîncărcată în Ucraina”.

„Contextul viitoarelor alegeri din Rusia face și mai probabil ca Putin să respingă știrile și să-și lase „câinii de atac” să facă treaba murdară de a le semnala naționaliștilor ruși că el este la conducere”, a adăugat el.

Lagadec a continuat spunând că „consecințele aderării Suediei la NATO sunt într-un fel și mai grave pentru Rusia” decât aderarea Finlandei, deoarece „mișcarea ar finaliza transformarea Mării Baltice într-un „lac NATO”.

Putin ”a săpat” groapa economiei Rusiei: Prăbușire colosală a țării

Votul Turciei de marți înseamnă că singurul membru NATO care nu a aprobat încă intrarea Suediei este Ungaria, o țară cu un lider, premierul Viktor Orbán, care este adesea descris ca un aliat al lui Putin.

„Contez, de asemenea, pe Ungaria să finalizeze ratificarea națională cât mai curând posibil”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declarație. „Suedia și-a îndeplinit angajamentele. Aderarea Suediei ne face NATO mai puternică și ne face pe toți mai siguri”.

Nu este clar când problema aderării Suediei ar putea fi abordată de parlamentul ungar, care este în vacanță până la jumătatea lunii februarie.

Președintele turc Recep Erdogan s-a opus inițial cererii Suediei de aderare la NATO, dar a inversat cursul după ce a ajuns la un acord în iulie. La începutul acestei luni, Stockholm s-a angajat să trimită „unități de luptă la sol” la granițele NATO cu Rusia, unde tensiunile continuă să crească.

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Este posibil ca rușii să își concentreze ofensiva în zona Avdiivka, deoarece aici este posibil să obțină succese tactice mai rapide, în ciuda valorii strategice scăzute a acestor...
#razboi Ucraina, #aderare suedia nato, #turcia suedia nato, #Putin Erdogan, #Rusia NATO, #Suedia NATO, #NATO Suedia , #NATO