Lovitura primită de Putin de la SUA, ce întoarce războiul: Mutare dură făcută de China, Emirate și Turcia contra Rusiei

Joi, 28 Martie 2024, ora 00:32
7968 citiri
Lovitura primită de Putin de la SUA, ce întoarce războiul: Mutare dură făcută de China, Emirate și Turcia contra Rusiei
Putin primește o grea lovitură de la țări prietene, care se tem de sancțiunile SUA FOTO: Politico

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările din Occident au impus mai multe pachete de măsuri împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum Putin primește o lovitură din partea Statelor Unite, care strâng șurubul sancțiunilor secundare pentru țări care au înlesnit afacerile Rusiei. Astfel, China, Emiratele Arabe Unite și Turcia intensifică controalele la băncile proprii și opresc fluxurile de bani spre Rusia, de teama represaliilor americane și acest lucru poate întoarce soarta războiului.

Rusia se luptă să încaseze plățile de petrol, deoarece aceste trei state au început să pună bariere plăților spre Moscova. Companiile petroliere ruse se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni pentru a fi plătite pentru țițeiul și combustibilul exportate, pe măsură ce băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin mai precaute față de sancțiunile secundare ale SUA, potrivit Reuters.

Întârzierile la plată reduc veniturile către Kremlin și le fac neregulate, permițând Washingtonului să-și atingă obiectivele duale de sancțiuni politice - să perturbe banii care merg către Kremlin pentru a-l pedepsi pentru războiul din Ucraina, fără a întrerupe fluxurile globale de energie.

Putin simte că îi fuge pământul de sub picioare: Ordin neașteptat dat companiilor rusești, plus un aranjament cu arabii

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia și-au sporit cerințele de respectare a sancțiunilor în ultimele săptămâni, ducând la întârzieri sau chiar respingerea transferurilor de bani către Moscova, potrivit celor opt surse bancare și comerciale.

Băncile, precaute cu sancțiunile secundare ale SUA, au început să le ceară clienților să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate din lista SDN (Special Designated Nationals) din SUA nu este implicată într-o tranzacție sau nu este beneficiară a unei plăți.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat mai multe conturi legate de tranzacționarea cu mărfuri rusești, au declarat două surse.

Banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China încă procesează plățile, dar durează săptămâni sau luni pentru a le procesa, au spus patru surse financiare.

Descoperirea care îngrozește oamenii: Ceva din aer pătrunde în organism și provoacă infarct și atac cerebral

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că există probleme de plată când a fost întrebat despre rapoartele conform cărora băncile din China au încetinit plățile. „Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov într-o conferință de presă.

Băncile din China, EAU și Turcia încep aplicarea sancțiunilor SUA

„Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”, a spus Peskov. Occidentul a impus Rusiei o multitudine de sancțiuni după ce a invadat Ucraina în februarie 2022. Tranzacțiile cu petrolul rusesc nu sunt ilegale atâta timp cât acesta este vândut sub limita de preț impusă de Occident de 60 de dolari pe baril.

Exporturile rusești de petrol și plățile pentru acesta au fost perturbate în primele luni de război, dar ulterior s-au normalizat, deoarece Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa. „Problemele au revenit din decembrie după ce băncile și companiile și-au dat seama că amenințarea cu sancțiuni secundare din SUA este reală”.

Acestea se referea la un ordin executiv al Trezoreriei SUA publicat pe 22 decembrie 2023, care avertizează că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului de preț rusesc asupra băncilor străine.

Amenințare a Rusiei către o țară cu 125 de milioane de locuitori: ”Veți suporta represalii, dacă livrați o armă Ucrainei” VIDEO

În urma ordinului SUA, băncile din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia care lucrează cu Rusia au sporit controalele, au început să solicite documente suplimentare și au instruit mai mult personal pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț, au spus surse comerciale.

Documentele suplimentare pot include, de asemenea, detalii despre proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacție și datele personale ale persoanelor care controlează entitățile, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista SDN. La sfârșitul lunii februarie, băncile din Emiratele Arabe Unite au trebuit să sporească controlul plăților, deoarece li s-a cerut să furnizeze date băncilor corespondente din SUA și trezoreriei SUA dacă au tranzacții care merg în China în numele unei entități rusești.

„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia”, a spus una dintre surse. "A devenit greu și nici măcar pentru tranzacțiile în dolari. Uneori sunt necesare săptămâni pentru ca o tranzacție directă în yuani-ruble să fie executată", a spus unul dintre comercianți.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
#razboi Ucraina, #sanctiuni SUA Rusia, #china sanctiuni, #sanctiuni banci rusesti, #Emiratele arabe rusia, #turcia rusia , #China