Putin și-a umplut cufărul cu o comoară scumpă de 2,5 miliarde de dolari: Cum a pus mâna pe ea din trei state sărace VIDEO

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 01:08
6260 citiri
Putin și-a umplut cufărul cu o comoară scumpă de 2,5 miliarde de dolari: Cum a pus mâna pe ea din trei state sărace VIDEO
Grupul Wagner i-a adus lui Putin aur din Africa de 2,5 miliarde de dolari FOTO: Express

O organizație internațională de cercetare și de activități privind drepturile omului, cu sediul în Colorado, Statele Unite, denumită Blood Gold Report, a efectuat o amplă investigație. Ancheta a dezvăluit că Vladimir Putin și-a umplut cuferele de război cu aur de 2,5 miliarde de dolari, o adevărată comoară, de la începutul invaziei Ucrainei, din minele situate în 3 țări sărace din Africa.

Toate acestea au fost realizate cu ajutorul mercenarilor din grupul Wagner din Rusia, fondat de către Evgheni Prigojin, omul care a condus o revoltă împotriva lui Putin. Moartea sa s-a produs într-un accident aviatic misterios, despre care se crede că a fost pus la cale chiar de către președintele rus, potrivit Express.

Mercenarii Grupului Wagner livrează cantități mari al așa-numitului „aur sângeriu” din Africa, sporind cufărul de război al lui Vladimir Putin cu 2,5 miliarde de dolari de la începutul războiului său cu Ucraina, a arătat un nou studiu efectuat de către Blood Gold Report din Statele Unite și publicat pe 12 decembrie 2023.

Mutarea lui Putin care îngrozește Occidentul: Rusia revendică noi teritorii internaționale VIDEO

Raportul Blood Gold, care a fost publicat astăzi de o echipă de militanți pentru drepturile omului, urmărește activitățile destabilizatoare și încălcările drepturilor omului comise de mercenari susținuți de Kremlin, inclusiv Grupul Wagner, în sprijinul schemelor de extracție a resurselor din mai multe țări diferite.

Unul dintre autorii acestuia a acuzat Grupul Wagner – condus anterior de Evgheni Prigojin până la moartea sa într-un accident de avion la începutul acestui an – că „răspândește violența și instabilitatea pe tot continentul”. Între timp, un altul a spus că companiile occidentale complice „trebuie să fie trase la răspundere”.

Fuga miliardarilor ruși și americani din Elveția și Cayman: Noul paradis din deșert, un refugiu nou inedit

Raportul identifică trei modele distincte de extracție a aurului sângeriu legate de trei națiuni africane. În Republica Centrafricană, o companie-paravan Wagner a primit drepturi exclusive asupra minei Ndassima, care este cea mai mare mină de aur din țară, în schimbul susținerii unui regim autoritar.

În Sudan, „compania rusă” controlează o rafinărie majoră, care i-a permis lui Wagner să devină cumpărătorul dominant de aur sudanez neprelucrat, cu mai multe avioane de transport militare rusești care expediază aur prelucrat în afara țării.

În Mali, mercenarii ruși sunt plătiți în numerar - 8,6 milioane de lire sterline pe lună, potrivit serviciilor de informații americane - de o juntă militară care se bazează pe un număr mic de companii miniere internaționale pentru majoritatea veniturilor sale fiscale. Barrick Gold din Canada - cel mai mare contribuabil al țării - a plătit 164 de milioane de lire sterline juntei doar în prima jumătate a anului 2023.

Un candidat rus știe lucruri ascunse: Rezultate de necrezut ale lui Putin la alegerile din 2024 și boala lui

Raportul recomandă o serie de măsuri care, dacă sunt luate în mod colectiv, au potențialul de a perturba operațiunile lui Wagner privind exploatarea aurului din Africa de către Rusia și să ofere o lovitură financiară considerabilă Kremlinului, benefici atât pentru securitatea africană, cât și pentru apărarea Ucrainei.

Aceste măsuri includ: extinderea sancțiunilor; introducerea unor controale stricte ale lanțului de aprovizionare; solicitarea unei responsabilități reale din partea companiilor miniere internaționale; desemnarea lui Wagner ca grup terorist; eliminarea decalajelor în cadrul actual de sancțiuni; și creșterea sprijinului acordat statelor democratice africane amenințate de operațiunile Wagner.

Menționăm faptul că cele trei țări africane sunt sărace, ele situându-se pe locuri modeste în topul mondial al produsului intern brut (PIB) în anul 2022: Sudanul – locul 86, Mali – poziția 119-a, iar Republica Centrafricană – treapta 158-a.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #aur rusesc, #rusia aur tezaur, #grupul wagner, #exploatare aur Africa, #evgheni prigojin, #Putin razboi, #aur Rusia , #razboi