Putin primește o lovitură puternică de la Ucraina: Un aliat al Rusiei trece de partea Kievului

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 02:11
14076 citiri
Putin primește o lovitură puternică de la Ucraina: Un aliat al Rusiei trece de partea Kievului
Putin și prim-ministrul Armeniei, Pahinyan, au luat-o pe drumuri diferite FOTO / captură Newsweek

Odată cu declanșarea invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin, foarte multe țări din întreaga lume și-au scăzut nivelul relațiilor cu Rusia și în același timp au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, un stat aliat al Kremlinului, Armenia, îi dă o nouă lovitură președintelui rus, trecând de partea Ucrainei, întărindu-și cooperarea cu Kievul.

Tensiunile dintre Rusia și un aliat cheie continuă să se accentueze în urma întâlnirii de săptămâna aceasta a principalului diplomat al Armeniei și a omologul său din Ucraina, potrivit Newsweek.

Odată, relațiile solide între Rusia și Armenia, ambele foste părți din Uniunea Sovietică, au fost din ce în ce mai instabile, de când Azerbaidjanul a preluat controlul militar deplin asupra teritoriului disputat din Nagorno-Karabah, în septembrie.

Statele Unite lovesc puternic două țări partenere de afaceri: Ele îi trimiteau lui Putin ceva letal

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat ca alianța de securitate a națiunii sale cu Moscova este „inadecvată” în urma victoriei Azerbaidjanului, guvernul lui Vladimir Putin nu a reușit să-și sprijine țara pe fondul războiului în curs din Ucraina.

Ministrul armean de Externe Ararat Mirzoyan s-a întâlnit luni cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba la Bruxelles, Belgia, unde se presupune că au discutat despre „avansarea” relației lor.

„Omologul meu armean Ararat Mirzoyan și cu mine ne-am întâlnit pentru a discuta despre avansarea dialogului Ucraina-Armenia în beneficiul popoarelor noastre”, a spus Kuleba într-o declarație însoțită de o fotografie a diplomaților zâmbind în timp ce stau unul lângă altul.

„Ucraina reprezintă pacea în Caucazul de Sud, bazată pe respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional, precum și pe dezvoltarea comerțului regional și a proiectelor culturale de la Marea Neagră până la Marea Caspică”, a adăugat el.

Rusia nu mai sprijină militar Armenia

Mirzoyan și Kuleba s-au aflat la Bruxelles pentru a participa la o reuniune ministerială a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene (UE), unde liderii au discutat despre eforturile pentru ca Ucraina și Moldova vecină să adere la UE, lucru căruia guvernul lui Putin s-a opus ferm.

În cadrul întrevederii, Mirzoyan a spus că guvernul său „salută cu căldură decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European deschiderea discuţiilor de aderare cu Moldova şi Ucraina”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luna trecută că Moldova este „destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid dezlănțuit de Occident împotriva Rusiei”, dacă se alătură alianței europene.

Fuga miliardarilor ruși și americani din Elveția și Cayman: Noul paradis din deșert, un refugiu nou inedit

Dmitri Polyanski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, a declarat anul trecut că nu există nicio „diferență mare” între aderarea Ucrainei la UE și aderarea la NATO, o mișcare despre care unii au sugerat că ar putea declanșa începutul unui nou război mondial.

După ce Azerbaidjanul a luat Nagorno-Karabah, Pashinyan a deplâns că alianța Armeniei cu Rusia a fost „ineficientă când vine vorba de protecția securității noastre și a intereselor naționale ale Armeniei”.

Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns printr-o declarație în care îl acuză pe Pașinian că a încercat să-și explice „eșecurile în politica internă și externă, transferând vina pe Moscova”.

„Suntem convinși că conducerea de la Erevan face o greșeală masivă încercând în mod deliberat să distrugă legăturile multiforme și vechi de secole ale Armeniei cu Rusia, în timp ce face țara ostatică a jocurilor geopolitice ale Occidentului”, se arată în comunicat.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#razboi Ucraina, #Rusia Armenia, #Ucraina razboi Rusia, #Armenia Azerbaidjan Rusia, #Armenia Nagorno Karabah, #Putin razboi , #Ucraina