Un academician și diplomat analizează războiul din Ucraina: Cum au lovit lumea răul și binele acestui conflict

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 00:49
3576 citiri
Un academician și diplomat analizează războiul din Ucraina: Cum au lovit lumea răul și binele acestui conflict
Profesorul Tim Wilsey de la King College din Londra analizează războiul FOTO: The Victorian Web

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a dezvăluit lumii că liderul de la Kremlin este ”noul Hitler”, iar Zelenski ”un erou modern”, consideră Tim Willasey-Wilsey, academician la King College din Londra și fost diplomat britanic. Dar conflictul a scos la iveală pe scena globală, binele și răul, aflate într-un echilibru incert, ”într-o epocă în care nimic nu pare clar”.

În spatele scenelor înălțătoare ale rezistenței ucrainene există câteva întrebări îngrijorătoare, deoarece războiul de agresiune al lui Putin continuă să devină din ce în ce mai brutal, potrivit analizei profesorului britanic din Scotsman.

Fostul diplomat, cu misiuni timp de 27 de ani în Africa, America Centrală și Asia, în Ministerul de Externe al Marii Britanii, crede că Ucraina a fost o revelație în acest război pornit de Putin, pe care îl descrie ca ”noul Hitler, un maniac obsesiv fără respect pentru viața umană”.

În schimb, președintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, este considerat ”un erou modern, iar armata sa a dat dovadă de un curaj remarcabil, iar refugiații de o demnitate extraordinară”.

Autorul își pune întrebarea: care este echilibrul dintre bine și rău, în această etapă a războiului Rusiei din Ucraina?

Binele

În această categorie, profesorul Tim Willasey-Wilsey de la King College, include performanța Ucrainei. Unii analiști se așteptau ca Ucraina să opună o bună rezistență în lupte, dar nimeni nu credea că ar putea învinge armata rusă, așa cum a făcut-o la nord de Kiev.

Unitatea NATO este un alt element al binelui din acest război. Dacă în 2019, președintele Franței, Emmanuel Macron a descris NATO ca fiind în ”moarte cerebrală”, iar Donald Trump, liderul de la Casa Albă, submina constant coeziunea acesteia.

Fostul director al CIA a descifrat tactica lui Putin: Ce captură vrea să facă în noul plan B VIDEO

Dar, contrar așteptărilor, NATO și alianța occidentală mai largă au dovedit că par mai unite decât oricând, de la Războiul Rece și până acum.

La capitolul bine, au punctat armele occidentale, care au transformat radical câmpul de luptă din Ucraina ș incompetența rusă, în care regimul lui Putin a arătat că este disfuncțional.

În plus, tot aici se situează sancțiunile dure luate de Occident contra Rusiei, măsuri atât de dure și extinse, cum Putin nu s-a așteptat, dar și țările baltice, Letonia, Lituania și Estonia, care acum sunt mai siguranță din cauza invaziei Ucrainei, datorită slăbiciunilor militare și economice ale Moscovei.

Răul

Reziliența rusă este un prim aspect al răului acestui război. Moscova are o tradiție de a-și pune armata și populația în dificultăți îngrozitoare, pentru perioade lungi. Putin se așteaptă încă să câștige în estul Ucrainei și posibil în sud.

Indecizia occidentală este trecută în această categorie, ea referindu-se la momentul București din 2008, când NATO a ezitat și nu a deschis ușa alianței pentru Ucrainei. La fel și asigurările și garanțiile Statelor Unite și ale Marii Britanii, care nu au fost onorate, în privința Memorandumului de la Budapesta din 1994, când Ucraina a renunțat la armele nucleare, în schimbul unor promisiuni.

Arsenal militar uriaș trimis Ucrainei pentru a înfrânge Rusia: Ce arme au ajuns la Kiev din fiecare stat occidental VIDEO

Lacunele de sprijin la nivel global fac parte din capitolul ”răul” războiului. Deși 141 de țări au votat la ONU împotriva invaziei Rusiei din Ucraina, se observă în mod îngrijorător că state importante din lume, precum China, India, Pakistan, care au aproape 40% din populația globului nu susțin demersul occidental contra Moscovei. Plus, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, țări importante pentru resursele globale de energie, rămân și ele în expectativă.

Dependența energetică continuă să rămână în categoria ”răului”. Europa și-a permis să devină dependentă de petrolul și gazele Rusiei, în ciuda avertismentului flagrant din 2014, când Moscova a anexat Crimeea. Iar în prezent, gazul și petrolul rusesc continuă să curgă spre Occident, iar 1 miliard de dolari plătit zilnic de Europa Rusiei, îi permite lui Putin să susțină războiul.

Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și...
Noi atacuri ale Rusiei în Odesa şi Nikolaiv. Pagubele anunțate de armata ucraineană FOTO/VIDEO
Noi atacuri ale Rusiei în Odesa şi Nikolaiv. Pagubele anunțate de armata ucraineană FOTO/VIDEO
Ucraina anunță că drone kamikaze, lansate de Rusia la primele ore ale dimineţii de luni, 25 martie, au lovit reţeaua de electricitate în regiunile Odesa şi Nikolaiv (Mikolaiv) din sudul...
#razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #diplomat britanic, #academician, #Putin Hitler, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina