SUA atacă dur un lider al unei țări NATO: Servește intereselor lui Putin

Sambata, 27 Ianuarie 2024, ora 02:04
10208 citiri
SUA atacă dur un lider al unei țări NATO: Servește intereselor lui Putin
David Pressman îl atacă pe Orban că face jocul lui Putin FOTO: Wiki

În contextul războiului din Ucraina provocat de către Vladimir Putin acum peste 700 de zile și a impasului în care se află sprijinul militar pentru Kiev, unii conducători importanți fac jocul Moscovei. Un oficial american, David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, l-a atacat dur pe premierul Viktor Orban, a cărui ”politică externă fantastică” servește Kremlinului și dăunează unității alianței NATO.

Într-un interviu acordat Financial Times, David Pressman a spus că abordarea guvernului maghiar asupra afacerilor internaționale se bazează pe „invadatorii imaginați” și pe o „ungarofobie imaginată”.

De asemenea, el l-a criticat pe Orban pentru „participarea activă” la campania electorală din SUA cu sprijinul său deschis pentru Donald Trump și pentru că îi cere președintelui Joe Biden să demisioneze, spunând că „nu este ceva ce ne așteptăm de la aliați”.

NATO, amenințări duble: ”Până acum toți vorbeau de Ucraina, acum discută despre un bărbat de 77 de ani”

Decizia guvernului ungar de a-și politiza relațiile bilaterale cu aliații, inclusiv cu SUA, l-a lăsat „mai izolat și mai singur decât a fost într-o perioadă foarte lungă de timp”.

Comentariile neobișnuit de sincere ale trimisului SUA au scos la iveală frustrarea din capitalele NATO și ale UE cu privire la eforturile lui Orban de a zădărnici continuarea ajutorului UE pentru Ucraina și amânarea nejustificată a aderării Suediei la alianța atlantică, precum și slăbirea politicii standardelor sale democratice și a statului de drept în Ungaria.

Marți, Ungaria a rămas ultimul stat care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, după ce parlamentarii Turciei au votat pentru aceasta. Orban spune că este angajat în aderarea țării scandinave, dar l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta pentru a „negocia”.

Războiul lui Putin îi doboară pe rușii din țară: Sunt loviți grav de un fenomen, pentru prima dată în ultimii 10 ani

Între timp, liderii UE se vor reuni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a încerca să încheie un acord privind finanțarea Kievului, după ce Orban a refuzat luna trecută un plan de sprijin pe patru ani de 50 de miliarde de euro.

Pressman a spus: „Când te uiți la politica externă a Ungariei, fie că sugerează ridicarea întrebărilor cu privire la aderarea Ucrainei la UE, împiedicarea eforturilor de a oferi sprijin financiar Ucrainei, întâlnirea cu Vladimir Putin, rezistența eforturilor de diversificare a energiei rusești, rezistența eforturilor susținute de a închid platformele Kremlinului din interiorul Ungariei, toate acestea au ceva în comun.

Și este ceva care lasă Ungaria mai izolată de partenerii săi din NATO și de partenerii săi din UE”.

Cea mai puternică femeie din Rusia se răstește la Putin: Cum l-a înfruntat pe președintele rus?

„Aceste alegeri de politică, fără îndoială, sunt utile lui Putin și dăunează eforturilor atente de a menține alianța și partenerii noștri împreună pentru a se ridica în fața agresiunii sale”.

Ambasadorul a adăugat că „propaganda și dezinformarea de la Kremlin” erau „de rutină” răspândite de mass-media maghiară controlată sau susținută de guvern.

Operațiunea Ucrainei de eliberare a teritoriului său: Totul depinde de 3 centre de forță aflate într-un triunghi
Operațiunea Ucrainei de eliberare a teritoriului său: Totul depinde de 3 centre de forță aflate într-un triunghi
Războiul lui Putin continuă într-un ritm alert, dar ultimele evoluții de la Washington îi dau o grea lovitură președintelui rus. Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)...
Cel mai mare coșmar al lui Putin devine realitate, anunță un diplomat occidental: Indiciul exploziv care anunță ”ziua judecății” VIDEO
Cel mai mare coșmar al lui Putin devine realitate, anunță un diplomat occidental: Indiciul exploziv care anunță ”ziua judecății” VIDEO
Războiul îndelungat al Rusiei din Ucraina este într-o continuă dinamică, iar în spatele ușilor închise se concep planuri secrete. Ambasadorul occidental Linas Linkeviius dezvăluie că cel...
#razboi Ucraina, #victor orban, #Orban Putin, #ambasador SUA Ungaria, #Putin Orban Ungaria, #Ungaria Rusia , #Razboi Ucraina