Armata rusă ar fi pierdut "momentumul" în ofensiva din Ucraina. Primarul Kievului avertizează că ”noaptea şi dimineaţa vor fi dificile” LIVE TEXT

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 23:11
74835 citiri
Armata rusă ar fi pierdut "momentumul" în ofensiva din Ucraina. Primarul Kievului avertizează că ”noaptea şi dimineaţa vor fi dificile” LIVE TEXT
Soldați din Garda Națională a Ucrainei în dispozitiv de luptă pe un pod din Kiev FOTO Telegram/ Nexta Live

Kievul este sub atac vineri, 25 februarie, cu rachete de croazieră sau balistice. Forţele ruseşti au intrat în jurul orei 10.00 în capitalei Ucrainei.

IMAGINI LIVE din Kiev:

UPDATE 0.10 Mai multe explozii s-au auzit la Kiev și în jurul capitalei. Sirenele de raid aerian au fost pornite.

UPDATE 23.00 Vitali Kliciko, primarul Kievului: ”Noaptea şi dimineaţa vor fi dificile”.

UDPATE 20.30 Armata rusă ar fi pierdut "momentumul" în ofensiva din Ucraina. Moscova nu s-a așteptat la o rezistență atât de puternică.

UDPATE 18.30 Rusia a mobilizat mii de soldați ceceni pentru a-i trimite la luptă în Ucraina. Militarii strigă "Allahu akbar!" în piața centrală din Groznîi.

UPDATE 17.20 Fostul preşedinte al Ucrainei, fotografiat cu arma în mână pe străzile Kievului. Mesaj despre Putin: "E pur şi simplu nebun”.

UPDATE 16.09 Oficialii ruși spun că sunt pregătiți să trimită o delegaţie în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri, 25 februarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă asupra statului vecin

UPDATE 15.15 UE se pregătește să înghețe activele președintelui Rusiei Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov, ca parte a celei de-a treia runde de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Financial Times.

UPDATE 14.20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească decesele. "Vreau să fac apel încă o dată la președintele Federației Ruse. Luptele au loc în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor", a spus Zelensky.

UPDATE 13.30 Momentul în care un tanc trece peste o mașină din Ucraina. Mai mulți oameni s-au mobilizat și au reușit să scoată șoferul din autoturism.

UPDATE 13.00 Peste 1.800 de manifestanţi împotriva războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei au fost arestaţi joi, 24 februarie, în Rusia.

UPDATE 11.22 Agenția nucleară a Ucrainei a anunțat că înregistrează niveluri crescute de radiații de la locul centralei nucleare de la Cernobîl.

UPDATE 11.05 Forţele ruseşti au intrat în cartierul Obolon din Kiev. În prezent, armata ucraineană luptă cu aceste forţe. Totodată, într-un cartier din Kiev (Minsk Masiff) se aud schimburi de focuri de armă şi mitralieră.

UPDATE 10.30 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urmări să împartă Ucraina în două, după deja cunoscutul model al Germaniei de Vest şi de Est sau al Coreei, de Nord şi de Sud, relatează vineri presa ucraineană.

UPDATE 10.02 Președintele Emmanuel Macron a declarat vineri, 25 februarie, la Bruxelles, că Franța va trimite militari în România, în cadrul NATO, în urma atacului Ucrainei de către Rusia. Acesta a dat asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei.

UPDATE 09.22 Oligarhii ruși au pierdut 39 de miliarde de dolari într-o singură zi după atacarea Ucrainei, mai mult decât cele 32 de miliarde de dolari pe care le-au pierdut de la începutul anului şi până miercuri, transmite Bloomberg.

UPDATE 09.07 Un soldat ucrainean de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră nu s-a putut abține să nu-i înjure pe rușii de pe o navă de război rusesc când i s-a cerut să se predea altfel vor fi bombardați.

UPDATE 09.00 Un avion rusesc a fost doborât vineri dimineață, 25 februarie, de apărarea antiaeriană a Kievului. Acesta a căzut lângă o clădire de locuinţe din oraş, a precizat consilierul Ministrului de Interne ucrainean Anton Gheraşcenko.

UPDATE 08:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a reluat atacurile cu rachetă în zorii zilei de vineri, la ora locală 04.00, dar că trupele ruse au fost oprite din avansul lor în majoritatea direcţiilor, relatează Reuters.

UPDATE 07:45 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski crede că grupuri inamice de sabotori au intrat deja în Kiev şi că el este ţinta numărul 1 şi afirmă că ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara. Cel puţin 137 de ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei ruseşti, iar 316 au fost răniţi.

UPDATE 7.25 Consiliul Europei a anunţat că planifică să adopte vineri sancţiuni la adresa Rusiei după agresiunea armată asupra Ucrainei, transmite AFP.

Știrea inițială

”Atacul cu rachete de croazieră sau balistice asupra Kievului a continuat”, a transmis vineri dimineaţă, jurnaliştilor, printr-un mesaj text, Anton Gerashenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne.

O echipă CNN din teren a anunţat că a auzit vineri dimineaţă două explozii puternice în centrul Kievului şi o a treia la o oarecare distanţă.

Forţele mecanizate ruseşti care au intrat în Ucraina prin Belarus se află la aproximativ 30 de kilometri de Kiev, au declarat oficiali ai administraţiei Biden, conform CNN.

Alte forţe, care au intrat în Ucraina din Rusia, sunt ceva mai departe, însă ambele se îndreaptă spre Kiev, cu obiectivul de a încercui oraşul şi posibil să îndepărteze Guvernul ucrainean.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor "grupuri de sabotori ruşi" şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac în urma căruia, conform sursei citate, au rezultat morţi şi răniţi.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
#razboi Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #kiev, #rachete , #Razboi Ucraina