Masacrul continuă, obiectivele raționale lipsesc cu desăvârșire

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Joi, 12 Mai 2022, ora 12:10
4013 citiri

Declanșarea în 24 februarie 2022 a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, așa neprovocat, nejustificat și ilegal cum este el, a fost irațională, deoarece au lipsit obiectivele raționale, de factură politică, care să poată fi transpuse în misiuni operative și tactice pentru trupele rusești.

Astfel încât, de la general la soldat, nu a putut fi găsit nici măcar un militar rus care să răspundă onest și rațional la întrebările ce caută în Ucraina, ce misiune are de îndeplinit și dacă știe cum ar arăta victoria rușilor în teatrul de război din Ucraina?

Au încercat ei, occidentalii, atât la nivel guvernamental cât și la cel al comentatorilor mai mult sau mai puțin avizați, să speculeze, să presupună asemenea obiective și asemenea misiuni, poate doar-doar s-ar face ordine ideatică în completa iraționalitate a crimelor împotriva civililor necombatanți și a distrugerilor de obiective civile, care au reprezentat caracteristica acestei „operații militare speciale” putiniste.

La 75 de zile după declanșarea agresiunii, de la tribuna instalată în fața mausoleului care adăpostește vitrina cu ce a mai rămas pe lumea asta din Lenin, de sub zidul Kremlinului, președintele rușilor Putin, criminal de război cu acte în regulă, deși nedus încă la tribunal, a menținut confuzia intenționată, privind cea mai vagă rațiune a războiului de agresiune anti-ucrainean, vorbind despre nu s-a înțeles ce amenințări cu „invazia pământurilor istorice” ar fi perceput el din partea NATO și despre nu știu ce umilințe ar fi suferit „întreaga lume”, din partea Statelor Unite și ar fi „înghițit sateliții” americanilor.

Așa că, la 75 de zile de la declanșarea ei neprovocată, nejustificată și ilegală, agresiunea rusă asupra Ucrainei a devenit, în scurtul discurs putinist, o „contră (de sancționare) preemtivă a agresiunii”, adică o „decizie oportună și decisivă”, a unei „țări suverane, puternice și independente”.

Adresându-se direct forțelor armate ruse și milițiilor din Dombas, Putin le-a dezvăluit în premieră că invadarea Ucrainei și valul masiv și irațional de crime și distrugeri, precum și alungarea de acasă și din școli a milioane de copii ucraineni, împreună cu alte multe milioane de femei și bătrâni, din familiile lor, săvârșite de aceste forțe armate, sub comanda și autoritatea lui, a lui Putin, ar fi fost doar „lupta pentru patria-mamă, pentru viitorul ei, astfel încât nimeni să nu uite lecțiile războiului doi mondial”.

Cu toată iraționalitatea delirantă a unor asemenea „argumente” pentru crime de război și pentru distrugeri masive asupra unei națiuni europene, independente și suverane, trebuie să menționăm că agresiunea Rusiei în Ucraina nu a fost posibilă decât în condițiile cântărite foarte precis de Putin și generalii săi.

Sunt condiții de naturi diferite, unele oferite de americani, prin retragerea dezastruoasă din Afghanistan, altele oferite de schimbarea de conducere executivă în Germania, ori de tendințele centrifuge din Uniunea Europeană, generate de populismul cu care a fost abordat cel de-al treilea an al pandemiei Covid-19 în unele state din Centrul Europei. Altele sunt oferite de perioada anului în care 40 la sută din gazul rusesc este ars pentru încălzirea locuințelor germanilor care ar tremura de frica întreruperii livrărilor rusești. Sau condițiile de șantaj, oferite de explozia prețurilor la petrol și la gaze, pe piețele internaționale, explozie de prețuri în parte generată de grăbirea măsurilor pentru „salvarea Planetei” de efectele poluării, prin conversia surselor de energie de la cele tradiționale la cele noi, mai ales în America administrației Biden.

Dar și mai importante în decizia de declanșare a agresiunii trebuie să fi fost condițiile interne din Federația Rusă.

Este evident că Putin a luat în calcul faptul că trei din patru cetățeni ai Federației prezidată de el, deși nu au „încredere” în guvernanți și în autoritățile publice (cum are doar un cetățean rus din patru), se pronunță totuși pentru „stabilitate” și mărturisesc în sondajele din ultimii doi-trei ani că nu au de gând să facă nimic pentru vreo schimbare în modul în care este condusă Rusia.

Menționarea acestor aspecte de iraționalitate, dar și de condiții calculate cu suficientă istețime cinică, este importantă doar în măsura în care s-ar face o ierarhizare a cursurilor posibile de evoluție a atitudinii noastre, a europenilor, față de Rusia și față de cum va arăta securitatea noastră continentală, de acum înainte, pentru zeci de ani.

Ar trebui să ne fie clar de pe acum că, în oricare evoluție posibilă, pe Federația Rusă nu se poate conta ca să contribuie la pacea și securitatea continentală decât dacă Rusia este izolată complet de restul lumii civilizate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#razboi Ucraina, #putin, #Rusia, #NATO, #trupe americane , #Razboi Ucraina