SUA, Marea Britanie și Australia încep cooperarea în domeniul armelor hipersonice. Ce prevede parteneriatul AUKUS

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 22:15
2354 citiri
SUA, Marea Britanie și Australia încep cooperarea în domeniul armelor hipersonice. Ce prevede parteneriatul AUKUS
SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la mijlocul lunii martie FOTO CNN

Guvernul britanic a anunțat marți, 5 aprilie, că va începe cooperarea cu SUA și Australia în domeniul cercetării armelor hipersonice şi al modului de apărare împotriva acestora.

Programul va face parte din parteneriatul AUKUS, un pact de securitate anunţat de cele trei ţări anul trecut.

Anunţul a venit după ce China şi Rusia au dezvoltat rachete hipersonice şi după presupusa utilizare a acestora de către Rusia în Ucraina, luna trecută.

Armele hipersonice depăşesc de cinci ori viteza sunetului şi apărarea împotriva lor este mai dificilă din cauza vitezei, precum şi a faptului că zboară la altitudini joase - dincolo de linia vizuală a radarelor de la sol - şi pot executa manevre în timpul zborului.

Marea Britanie nu deţine în prezent rachete hipersonice.

SUA şi Australia au un program comun existent de dezvoltare a armelor, dar, potrivit guvernului Marii Britanii, noua direcţie a programului se va concentra pe apărare.

Marea Britanie nu are în plan să îşi dezvolte propriile arme hipersonice, dar noul program o va ajuta să evalueze dacă va trebui să facă acest pas în viitor.

Guvernul britanic a comunicat că decizia nu are legătură cu utilizarea armelor de către Rusia în Ucraina, însă faptul că alte naţiuni investesc în rachete hipersonice înseamnă că Marea Britanie trebuie să se gândească la modalităţi de apărare împotriva lor.

Pe 19 martie, Rusia a anunţat că ar fi folosit o rachetă hipersonică pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei, iar serviciile de informaţii militare americane au sugerat că forţele ruse le-au folosit în mod repetat de atunci.

Atacurile ar marca prima utilizare a rachetelor hipersonice în luptă.

Parteneriatul AUKUS, anunţat în septembrie 2021, este un pact de securitate trilateral din zona Indo-Pacific. Scopul principal al acordului este ca SUA şi Marea Britanie să ajute Australia să achiziţioneze submarine cu propulsie nucleară.

Acordul urmăreşte, de asemenea, să aprofundeze cooperarea cu privire la capabilităţile cibernetice, inteligenţa artificială, tehnologiile cuantice şi capacităţile submarine suplimentare.

După anunţul de marţi, consilierul pe probleme de securitate naţională al Regatului Unit, Stephen Lovegrove, a declarat: ”Când aducem laolaltă cunoştinţele tehnice şi capacităţile celor trei ţări, putem obţine o cantitate uriaşă pentru a ne menţine în siguranţă pe noi înşine şi pe aliaţii şi partenerii noştri.

”În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, este mai important acum ca niciodată ca aliaţii să lucreze împreună pentru a apăra democraţia, dreptul internaţional şi libertatea în întreaga lume”, a mai subliniat oficialul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
#razboi Ucraina, #rachete hipersonice, #Marea Britanie, #SUA, #Australia, #parteneriat aukus , #stiri internationale
Comentarii
K
kgbro
rank 1
SUA, Marea Britanie și Australia coopereaza în domeniul armelor
Poza KINTUK
KINTUK
rank 1