Kievul și Moscova neputincioase: De ce diplomațiile lui Putin și Zelenski nu pot pune capăt războiului

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 19:46
4592 citiri
Kievul și Moscova neputincioase: De ce diplomațiile lui Putin și Zelenski nu pot pune capăt războiului
Putin și Zelenski nu pot pune capăt războiului în acest moment FOTO: ABC

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a ajuns la o durată de 9 luni, iar sfârșitul conflictului este în continuare imprevizil.

Însă, tot mai mulți lideri politici internaționali, analiști și experți au venit cu propunerea unei păci negociate între cele două părți. Cu toate astea, în acest moment, diplomația nu poate pune capăt războiului pentru că interesele Kievului și Moscovei nu se suprapun.

În diversele faze ale războiului, începând de la apărarea cu succes a Kievului, odată cu retragerea Rusiei spre est, în timpul verii și al progresului anevoios al armatei lui Vladimir Putin, după eliberarea Harkovului și acum a Hersonului, mulți experți au propus negocieri de pace, potrivit unei analize din Foreign Policy.

Cu cât contraofensiva armatei ucrainene a obținut mai multe câștiguri pe câmpul de luptă, cu atât apelurile către Kiev de a negocia cu Rusia au devenit mai puternice. Și astăzi, nu mai sunt doar experții care fac eforturi pentru o înțelegere negociată.

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, a promis că va analiza cu atenție ajutorul militar acordat Ucrainei și va face eforturi pentru încheierea războiului. Chiar și șeful de Stat major american, Mark Milley, a făcut presiuni ca Ucraina să negocieze, deși ulterior a precizat că decizia ar trebui să aparțină numai Kievului.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Și de ce să nu negociezi? se întreabă mulți. Nu este soluția diplomatică cea mai bună – singura opțiune pentru orice fel de reglementare pe termen lung între Rusia și Ucraina? În conflictul din Ucraina, problemele legate de un impuls pentru diplomație sunt deosebit de evidente. Beneficiile probabile ale negocierilor sunt minime, iar costurile viitoare ar putea fi semnificative.

În primul rând, argumentul că majoritatea războaielor se încheie cu diplomație și, prin urmare, războiul din Ucraina este înșelător în cel mai bun caz. Unele războaie, cum ar fi Războiul Civil din SUA și cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost purtate până la capăt. Altele – precum Revoluția Americană, Războiul Hispano-American, Primul Război Mondial sau Primul Război din Golf – au fost câștigate pe câmpul de luptă înainte ca părțile să se îndrepte spre masa negocierilor.

În acest moment special, diplomația nu poate pune capăt războiului din Ucraina, pur și simplu pentru că interesele rusești și ucrainene nu se suprapun încă. Ucrainenii își vor țara înapoi, un lucru de înțeles.

Va veni și ziua diplomației în Ucraina

Ei doresc reparații pentru daunele pe care le-a făcut Rusia și răspundere pentru crimele de război ruse. Rusia, dimpotrivă, a arătat clar că încă intenționează să îndrepte Ucraina spre Moscova.

A anexat oficial mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei, așa că retragerea ar echivala acum, pentru ei, cu cedarea unor părți din Rusia. Economia Rusiei este în ruine, așa că nu poate plăti despăgubiri.

Propunerea tentantă a Occidentului care a stârnit interesul lui Putin. Ce s-ar întâmpla cu regiunile ocupate și Crimeea

Iar responsabilitatea deplină pentru crimele de război rusești poate duce la președintele rus Vladimir Putin și la alți oficiali de rang înalt, care să fie aduși în fața justiției. Oricât de mult și-ar dori observatorii occidentali acest lucru, astfel de contraste nu oferă nicio cale diplomatică viabilă în acest moment.

Începerea prematură a negocierilor implică alte costuri. După cum a remarcat Biden în iunie: „Fiecare negociere reflectă faptele de pe teren”. Biden are dreptate. Ucraina se află acum într-o poziție de negociere mai puternică pentru că a luptat, mai degrabă decât a vorbit. Întrebarea de astăzi este dacă Ucraina va recăpăta în cele din urmă controlul asupra Donbasului și Crimeii, nu doar asupra Harkovului și Hersonului.

În cele din urmă, va veni un timp pentru negocieri. Atunci Rusia va recunoaște probabil că a pierdut și vrea să pună capăt războiului. ”Pentru orice există un anotimp”, se spune în Eclesiast, în Biblie, inclusiv ”un timp de război și unul de pace”. Va veni și ziua pentru diplomație în Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#razboi Ucraina, #Ucraina razboi, #Putin Zelenski, #razboi Rusia, #Rusia razboi, #Putin razboi, #Rusia Ucraina, #diplomatie , #Razboi Ucraina