Klaus Iohannis a cerut accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă NATO în România. Concluziile summitului după invazia Rusiei în Ucraina

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 21:07
3531 citiri
Klaus Iohannis a cerut accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă NATO în România. Concluziile summitului după invazia Rusiei în Ucraina
Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri, 25 februarie, în sistem de videoconferinţă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din statele NATO.

La reuniune au mai participat Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile au vizat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Liderii aliați au discutat despre poziționarea și răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă amenințare la adresa securității europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. A fost adoptată o Declarație a Summitului.

În intervenția sa, Iohannis a subliniat că, în acest moment, ”afirmarea clară și fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unității și solidarității aliate.”

Președintele României a reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial.

De asemenea, Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politica externă și de securitate.

”Președintele Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice”, se mai arată în comunicat.

Șeful statului le-a mulțumit partenerilor aliaților pentru deciziile luate de a trimite trupe și echipamente militare în România.

”Totodată, șeful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

NATO cere retragerea trupelor ruse din Ucraina

În cadrul Summitului, liderii aliați au solicitat retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomației și a dialogului oferită în mod repetat de către NATO și aliați. De asemenea, au subliniat că atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent și pașnic a încălcat prevederile dreptului internațional și principiile Cartei ONU.

Liderii aliați au reafirmat faptul că NATO este pe deplin solidară cu Ucraina, autoritățile ucrainene și curajosul popor ucrainean.

De asemenea, șefii de stat și de guvern participanți au reiterat angajamentul Alianței Nord-Atlantice pentru principiile securității europene, inclusiv al celui prin care fiecare națiune are dreptul de a își alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliați au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic și practic Ucrainei.

În lumina acțiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare și apărare. Aliații au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianța Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile și măsurile solicitate pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor statelor aliate.

Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat și au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid, se mai arată în comunicat.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #Summit NATO, #presedintele klaus iohannis, #grup lupta nato romania, #Rusia , #stiri Klaus Iohannis