UPDATE Negocieri Rusia-Ucraina. Kuleba: "Rusia caută o predare din partea Ucrainei" / Lavrov spune că Occidentul se comportă periculos

Joi, 10 Martie 2022, ora 11:14
20844 citiri
UPDATE Negocieri Rusia-Ucraina. Kuleba: "Rusia caută o predare din partea Ucrainei" / Lavrov spune că Occidentul se comportă periculos
O primă rundă de negocieri între șefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană are loc joi

Şefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit joi, 10 martie, în Antalia, Turcia.

Imediat după încheierea discuțiilor, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a transmis pe contul său de Telegram că Rusia nu este în acest moment în situația să decidă o încetare a focului. "Ei caută o predare din partea Ucrainei. Acest lucru nu este ceea ce vor primi. Ucraina este puternică, Ucraina luptă", a transmis Kuleba.

Acesta mai scrie pe Telegram: ”Am venit aici cu un scop umanitar, cu gândul să ies din ședință cu o soluție privind amenajarea unui coridor umanitar spre și de la Mariupol. Mesajul de bază de la Lavrov a fost că își vor continua agresiunea până când Ucraina le va satisface cerințele”.

Omologul său, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, 10 martie, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Dimitro Kuleba, în Antalia, că Rusia nu plănuieşte să atace alte ţări.

"Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina", a declarat Lavrov răspunzând unei întrebări, potrivit news.ro. El a precizat că cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie conştienţi că răspund pentru acţiunile lor, ca şi cei care trimit merecenari în Ucraina.

Lavrov a mai precizat că Occidentul se comportă periculos şi că operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului, transmite Reuters.

Acesta a spus că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi mercenarilor de acolo ar trebui să înţeleagă pericolul acţiunilor lor.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus "orice fel de dependenţă viitoare de Occident" a Rusiei, pe motiv că "ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori". Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Oficialul rus mai spune că „au discutat în cea mai mare parte despre inițiativa prietenilor noștri turci în ceea ce privește chestiunile umanitare”.

El a repetat afirmațiile rusești că „civilii sunt folosiți ca ostatici” de ceea ce el a descris drept „așa-numitele forțe de apărare teritorială”. Ele sunt folosite „ca scuturi umane”, afirmă el.

Lavrov spune că Rusia continuă să opereze coridoare umanitare pentru civili. El a mai precizat că Putin nu a refuzat să se întâlnească cu Zelenski și, într-o zi, va apărea o astfel de nevoie, arată Twitter Nexta.

La întâlnire a participat și ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, scrie agenția Interfax. Cavusoglu se întâlnise anterior cu Lavrov și Kuleba separat.

Prezența jurnaliștilor în sala în care au loc negocierile nu a fost permisă. Lavrov și Kuleba sunt așteptați să susțină conferințe de presă separate după întâlnire.

Kuleba menţionează într-un video pe Facebook că aşteptările sale de la această întrevedere sunt „limitate”, întrucât Rusia menţine o campanie de bombardamente brutale şi asediază marile oraşe ucrainene.

Oficialii de la Kiev și Moscova au purtat mai multe runde de discuții în Belarus, dar întâlnirea de acum dintre ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și omologul său rus Serghei Lavrov este prima în care Rusia trimite un ministru pentru discuții despre război.

Știrea inițială

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba se întânesc pentru prima dată pentru a discuta despre războiul din Ucraina și pentru a căuta soluții de aplanare a conflictului.

Dmitro Kuleba a sosit la Antalia (sud) ”la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, miercuri noaptea, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Un oficial turc a confirmat AFP sosirea lui Serghei Lavrov.

Negocierile de până acum între Kiev şi Moscova au condus la mai multe armistiţii locale şi la deschiderea unor culoare umanitare în vederea evacuării civililor, însă Rusia a fost acuzată de încălcarea acstor acorduri.

Kuleba a anunţat într-o înregistrare video, postată pe Facebook, că are aşteptări ”limitate”, deoarece Rusia îşi continuă campania bombardamentelor brutale şi asedierea marilor oraşe.

El a declarat că succesul negocierilor depinde de ”instrucţiunile şi directvele date lui Lavrov de Kremlin”.

”N-am speranţe mari de la ei, dar vom încerca să obţinem maximul” de la aceste negocieri, printr-o pregătire eficientă, a declarat el.

Aceste negocieri ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator, de la începutul crizei.

”Acţionăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a declarat miercuri Erdogan.

”Sper ca întâlnirea între miniştri să deschidă calea unui armistţiu permanent”, adăuga el.

Miniştrilor rus şi ucrainean de Externe urmează să li se alăture ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Turcia, un stat membru NATO vrea să menţină relaţii solide cu ambele părţi, în pofida războiului dintre ele.

Aceasta este prima ieşire în străinătate a lui Lavrov de când Rusia a fost vizată de lumea occidentală cu sancţiuni fără precedent, care-l vizează în mod personal.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#razboi Ucraina, #negocieri Rusia Ucraina, #Serghei Lavrov, #dmitro kuleba , #Razboi Ucraina