Ce opțiuni au elevii și studenții ucraineni care vor să studieze în România. Facilitățile anunțate de statul român

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 23:33
3355 citiri
Ce opțiuni au elevii și studenții ucraineni care vor să studieze în România. Facilitățile anunțate de statul român
Copiii din Ucraina își pot continua studiile în România FOTO Unsplash

Aproximativ trei milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, iar o bună parte dintre ei s-au îndreptat către România. Majoritatea doar tranzitează țara noastră, dar există și persoane care își doresc să se stabilească aici, măcar până când trupele ruse se vor retrage din Ucraina pentru a se putea întoarce în siguranță în căminele lor.

Atât copiii din preuniversitar, cât și studenții, își pot continua studiile în România, iar autoritățile au anunțat o serie de facilități puse la dispoziția lor, astfel încât procedurile de înscriere și integrare să fie cât mai simple.

Cum se pot înscrie copiii la școală

Părinții din Ucraina care vor să își înscrie copiii la grădinițele, școlile și liceele de stat din România o pot face printr-o cerere trimisă inspectoratelor școlare. În plus, cererea se poate completa în limba ucraineană, engleză sau română.

Ulterior, comisia de repartizare constituită la nivelul inspectoratului școlar transmite solicitările de înscriere unităților de învățământ desemnate de aceasta.

De menționat că procedura prevede că elevii vor fi înscriși ca ”audienți”.

„Prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată în ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.

Dacă se solicită pentru minorii audienți „școlarizarea și înmatricularea în cadrul sistemului de învățământ preuniversitar românesc, în vederea dobândirii calității de elev în România, aceasta se realizează în conformitate cu prevederile legale, în vigoare”. În acest caz, înscrierea „se face pe baza unor documente, urmând să vină din țara de proveniență cu studii care să ateste nivelul la care ajuns copilul: a făcut învățământ de clasele I-VI și vrea să se înscrie în România în clasa a VII-a. Acele documente complete se depun la inspectoratul școlar unde se echivalează studiile”, mai prevede documentul.

În plus, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în 3 martie că în România există 45 de școli și 10 licee în care se poate preda în limba ucraineană, în opt județe.

"Este foarte important să le putem asigura acces la educaţie în momentul în care vor dori acest lucru. În acest sens, în România, avem 45 de şcoli şi 10 licee în care se predă în limba ucraineană. Este vorba de opt judeţe ale României: Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş. În aceste şcoli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană”, a spus Cîmpeanu.

Școlile private s-au implicat de asemenea. În 10 martie, Asociația Școlilor Particulare a anunțat că membrii săi au pregătit, în colaborare cu instituțiile private de învățământ, 160 de centre de zi, pe teritoriul întregii țări, în care pot fi acomodați peste 1.300 de copii și tineri refugiați din Ucraina.

„Copiii și tinerii au dreptul la educație indiferent cine sunt, indiferent de rasă, gen sau dizabilități. Astfel, copiii din toată lumea, indiferent de statutul lor juridic, ar trebui să beneficieze de acest drept și să fie înscriși în școli. Copiii ucraineni au dreptul la un viitor”, subliniază Asociația Școlilor Particulare.

În cele 160 de centre, copiii ucraineni vor beneficia și de asistență psihologică și lecții de limba română.

Lista celor 160 de centre este pusă la dispoziție în descrierea postării de pe Facebook a asociației.

Cum se pot înscrie studenții la facultate

Tinerii din Ucraina se pot înscrie ca studenți la programe de licență, master sau doctorat, la facultățile din România chiar și fără acte de studii, pe locuri bugetate de Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru semnat în 2 martie.

„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile.

Studentul sau studentul doctorand aflat în situația menționată mai sus „va prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat”, prevede ordinul de ministru.

Înscrierea și școlarizarea studenților se va face pe locuri bugetate de minister sau de universități. „În anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, prin excepție de la prevederile alineatului 3, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”.

În 8 martie, Sorin Cîmpeanu anunța că doar în ultimele 4 zile numărul studenților ucraineni ajunși în România ajunsese la 10.000. Cîmpeanu a mai declarat în 10 martie că capacitatea maximă de școlarizare pentru programele de studii universitare va putea fi depășită cum maximum 20% pentru a putea fi înmatriculați studenți refugiați din Ucraina.

Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Artileria, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană Patriot sunt tipurile de arme de care are cea mai mare nevoie armata ucraineană. La șase luni după ce a blocat propunerea...
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe loviturile cu bombe cu planare pentru a lovi apărarea ucraineană, păstrând în același timp aeronavele sale de atac în mare parte departe de pericol....
#razboi Ucraina, #scoala, #inscriere, #facultate, #refugiati Ucraina , #stiri invatamant