FMI va reduce previziunea de creştere globală din cauza războiului din Ucraina

Vineri, 11 Martie 2022, ora 08:58
1766 citiri
FMI va reduce previziunea de creştere globală din cauza războiului din Ucraina
Kristalina Georgieva, sefa FMI FOTO newsmaker.ro

Efectele economice ale războiului din Ucraina devin tot mai vizibile. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să reducă previziunile privind creşterea globală luna viitoare din cauza războiului, a anunţat directorul său, Kristalina Georgieva.

Șefa FMI a avertizat că intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este "un eveniment improbabil", notează AFP.

FMI şi Banca Mondială îşi vor ţine reuniunile de primăvară prin videoconferinţă în săptămâna 18 aprilie.

"Pentru a rezuma, avem un impact tragic al războiului asupra Ucrainei. Avem o contracţie semnificativă în Rusia şi vedem impactul probabil asupra perspectivei noastre pentru economia globală", a spus ea în timpul unei mese rotunde cu câţiva jurnalişti.

"Vom veni luna viitoare cu o revizuire în scădere a previziunilor noastre de creştere globală", a adăugat ea.

În timp ce economia mondială nu şi-a revenit încă din pandemia de COVID-19, "o criză ca nicio alta", acum trece printr-un "teren şi mai şocant", a subliniat Kristalina Georgieva.

"Se întâmplă ce era de neconceput, avem un război în Europa", a spus ea.

În ceea ce priveşte impactul asupra Rusiei, şefa FMI a subliniat că sancţiunile "fără precedent" impuse de ţările aliate duc la "o contracţie bruscă a economiei ruse şi o recesiune profundă".

Ea a descris efectele în Rusia: de la deprecierea masivă a monedei, care conduce la creşterea inflaţiei, până la scăderea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai al unei mari majorităţi a populaţiei ruse.

"Efectele asupra ţărilor vecine sunt, de asemenea, semnificative, în special pentru ţările care sunt mai strâns integrate cu economia ucraineană şi rusă", a spus ea, citând ţările din Asia Centrală, Moldova, ţările baltice.

Intrarea Rusiei în incapacitate de plată "nu mai este un eveniment improbabil", a continuat Kristalina Georgieva, menţionând în acelaşi timp că problema nu este disponibilitatea banilor, ci incapacitatea de a-i folosi, deoarece ţara a fost izolată de sistemul financiar mondial.

"Nu voi specula cu privire la ceea ce se poate întâmpla sau nu, ci doar să spun că nu mai vorbim despre un default din partea Rusiei ca un eveniment improbabil", a spus ea.

Kristalina Georgieva a insistat asupra faptului că instituţia de la Washington nu are niciun program cu Moscova. Ea a subliniat că FMI este pregătit să ajute în continuare Ucraina. Miercuri, instituţia a aprobat un ajutor de 1,4 miliarde de dolari, reaminteşte AFP

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#razboi Ucraina, #fmi, #Kristalina Georgieva, #crestere globala, #incapacitate de plata , #FMI