Florin Cîțu, despre plata în ruble a gazului rusesc: ”Nu aș plăti. E o opinie personală, nu ca preşedinte al Senatului”

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 23:32
2326 citiri
Florin Cîțu, despre plata în ruble a gazului rusesc: ”Nu aș plăti. E o opinie personală, nu ca preşedinte al Senatului”
Florin Cîțu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev FOTO Facebook / Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a vorbit joi, 8 aprilie, despre decizia Rusiei de a impune plata în ruble pentru gazul rusesc și despre sancțiunile adoptate de Occident după invazia în Ucraina.

Fostul lider al PNL a precizat că, ”personal”, nu ar plăti niciodată gazul în ruble.

”Eu personal, şi vorbesc în nume personal, nu aş plăti niciodată gazul în ruble. Dar este o opinie personală, nu ca preşedinte al Senatului, ci ca cetăţean al României”, a spus, joi seară, la Digi 24, Florin Cîţu.

Acesta a precizat că, atât timp cât există un contract, el trebuie respectat şi, cel mai probabil, contractul nu prevede plata în ruble.

”Sunt sigur că va lua cea mai bună decizie pentru populaţia României Guvernul în perioada următoare”, a adăugat Cîţu.

Kremlinul a anunţat marţi că Gazprom pune în aplicare decretul prezidenţial privind impunerea plăţiilor în ruble pentru livrările de gaze.

De miercuri, Rusia a oprit livrările de gaz către Bulgaria şi Polonia, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apreciind că decizia este ”nejustificată şi inacceptabilă”, fiind ”încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj”.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, România importă din Rusia între 20 - 28% din gazul pe care-l foloseşte.

Florin Cîțu cere sancțiuni mai dure pentru Rusia

În ceea ce privește sancțiunile impuse Moscovei, președintele Senatului consideră că ar trebui să fie și mai aspre, astfel încât Rusia să nu mai aibă capacitatea să atace altă țară.

Sancţiunile împotriva Rusiei sunt un element foarte important ca să ne asigurăm că pe viitor Rusia nu are capacitatea de a ataca o altă ţară, din nou. E adevărat că pentru noi va fi un disconfort pe termen scurt. S-ar putea să avem preţuri mai mari la un anumit produs, dar, dacă ne uităm la imaginea de ansamblu şi vedem ce putem câştiga în timp, câştigăm această securitate a faptului că Rusia nu va mai avea forţa să atace din nou”, a declarat Florin Cîţu.

Preşedintele Senatului a propus oprirea comerţului cu Rusia.

”Acest lucru se poate face doar prin sancţiuni economice. Dacă Rusia câştigă 600 milioane de euro pe zi din tranzacţii cu Europa (...) poate să reconstruiască. S-a văzut ce poate face după 1998, 2014. Îşi reconstruieşte armata, îşi ţine rezervele pentru că Rusia clar a programat acest lucru. Avea datorie publică de 16% din PIB, era pregătită pentru un război de lungă durată, doar că nu luase în calcul că Europa, NATO vor fi unite şi imediat au venit sancţiuni importante, dar ele trebuie să urmeze. Cred că oprirea comerţului cu Rusia, total, sută la sută poate să oprească”, a mai spus fostul lider al PNL.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#razboi Ucraina, #Florin Citu, #gaze rusesti, #plata ruble gaz, #sanctiuni Rusia , #stiri Florin Citu