Oportunitățile zărite prin ”fereastra” războiului din Ucraina

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 17 Mai 2022, ora 13:35
5367 citiri

Mi s-a întâmplat o singură dată în viață să încerc să trec printr-o ușă de sticlă închisă, doar pentru că era de sticlă și eu o credeam deschisă.

Fiind o tentativă de trecere în pas normal, nu s-a întâmplat nimic, decât șifonarea părerii bune pe care o nutrisem despre mine, până atunci.

Dar cunosc unele cazuri în care asemenea încercări de trecere prin uși de sticlă închise s-au transformat în accidente, unul dinte ele destul de serios, cu urmări de spitalizare.

Nu am auzit însă nimic despre evenimente similare privind trecerea prin ferestre. Probabil deoarece trecerile propriu-zise prin fereastră nu sunt frecvente.

Cu toate astea, se vorbește despre „ferestre de oportunitate” și nu despre „uși de oportunitate”.

De ce? Tot probabil, deoarece oportunitatea aceea trebuie să fie de fiecare dată transparentă și foarte rară, așa cum sunt trecerile prin ferestre. În condițiile în care, în orice reprezentare spontană, ușa conceptuală va fi una opacă și nu transparentă, indiferent de materialul din are e făcută.

Și ar mai fi imaginea plastică a deschiderii ferestrei, ca să intre oportunitatea în casă, ca un aer curat și benefic, fără ca noi să facem altceva decât să deschidem acea fereastră.

De aceea putem asemui cu trecerea cu capul național printr-o fereastră de oportunitate de la început închisă agresiunea Rusiei lui Putin asupra Ucrainei.

Asta fiind singura explicație cât de cât inteligibilă pentru faptul că Rusia a pornit acum 83 de zile un război apreciat universal ca fiind irațional (ca să nu mai zicem că era și neprovocat, nejustificat și ilegal) mai ales pentru că nu are nicio noimă prin care să justifice costurile sale imense, plătite nu numai de Ucraina agresată și de comunitatea internațională, ci și de Rusia agresoare.

Ar fi că Putin (el însuși format intelectual doar până la nivelul micului spion de provincie și înconjurat de supuși fără gândire independentă și critică, needucați și mai ales necultivați în materia păcii și războiului) să fi avut impresia că, la începutul anului 2022, i s-ar fi deschis Rusiei sale o fereastră istorică și strategică de oportunitate pentru a-și completa ambițiile de anexări teritoriale din Ucraina vecină.

Astfel încât Mama-Rusia să devină fericita proprietară a unui coridor terestru, care să lege Peninsula Crimeea, anexată cu 8 ani în urmă la Federația Rusă, de teritoriile așa-ziselor republici populare independente din estul Ucrainei, care abia așteaptă aprobarea de la Kremlin ca să fie anexate la Federație, dar și de Rusia însăși.

Fereastră de oportunitate în care, în ochii și mintea moscoviților, ar fi fost transparente anumite stări și realități, cum ar fi slăbiciunea militară a Statelor Unite, cum s-a văzut în august trecut, cu fuga americanilor din Afganistan, slăbiciunea militară a NATO prin lipsa de coeziune consensuală între decidenții politici din Alianță, slăbiciunea Germaniei, prin plecarea cancelarului Merkel și prin înlocuirea ei cu un guvern de coaliție, fără autoritate morală, slăbiciunea Franței, rămasă singura putere nucleară în Uniunea Europeană, după ieșirea Marii Britanii, slăbiciune dată de modestul președinte Macron, care mai avea de înfruntat și alegeri anul acesta, ceea ce îi îngusta foarte mult spectrul răspunsurilor posibile la orice criză ce ar fi afectat Franța și Europa, slăbiciunea prin populismul guvernanților a unor națiuni mai recent europene, Polonia și Ungaria, slăbiciunea prin corupție a altor națiuni și mai recent europene, Bulgaria și România (care mai este slabă și prin impostură, inadecvare și iresponsabilitate guvernamentale), dar mai ales slăbiciunea de cultură și civilizație occidentală, la nivel euro-atlantic, în care banul ar fi stăpânul real al omului și în care plăcerile vieții sunt mai valoroase decât libertatea individuală și colectivă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Oportunitatea de tip fereastră consta, în aceeași minte moscovită, în alinierea în manifestare a tuturor acestor slăbiciuni în același început al anului 2022.

Altfel, celelalte avantaje în favoarea unei intervenții militare, construite cu migală de Kremlin, cum erau dependența Europei de gazul și petrolul rusesc, ori mentalitatea colectivă euro-atlantică despre excepționalismul moscovit, personificat de Putin, care trebuie admirat dar și menajat de orice supărare, fiind avantaje de natură cronică și nu de oportunitate temporară.

Problema nu este că fereastra asta de oportunitate a fost deschisă doar în mintea și imaginația kremlinezilor, cu Putin în frunte, la începutul anului 2022.

Problema este că kremlinezii s-au năpustit cu capetele lor înainte, să treacă prin acea fereastră de oportunitate ca și când ar fi fost deschisă.

Ceea ce a dus la căderea unor asemenea capete, dar și la un dezastru al întregii „operații militare speciale”, lansată de Putin, pornind de la premisele de oportunitate complet false.

De unde și costurile disproporționat de mari pe care le suportă Federația Rusă, pentru decizia de a invada Ucraina și mai ales pentru decizia de a continua agresiunea armată, în condiții complet defavorabile internațional Rusiei, care și-a pierdut de facto statutul de membru al comunității internaționale, urmând ca să pățească același lucru și de jure.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Vladimir Putin, #Kremlin, #NATO , #Razboi Ucraina