Dovada că exploziile din Transnistria au fost o provocare planificată de către serviciile speciale ruse. Documentul secret interceptat de ucraineni

Luni, 25 Aprilie 2022, ora 22:26
14634 citiri
Dovada că exploziile din Transnistria au fost o provocare planificată de către serviciile speciale ruse. Documentul secret interceptat de ucraineni
Autoritățile din Transnistria susțin că așa-numitul Minister al Securității Statului de la Tiraspol a fost atacat cu lansatoare de grenade FOTO Twitter

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a făcut public luni, 25 aprilie, un document teoretic secret care indică implicarea Rusiei în exploziile din clădirea așa-numitului Minister al Securității de Stat al Transnistriei, sediu în realitate al direcției de informații dirijate de FSB.

Din document reiese că atacurile au fost o provocare organizată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei pentru a alimenta panica și sentimentul anti-ucrainean.

Serviciul de Informații din Ucraina a intrat în posesia unei scrisori trimise de secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Republicii Autonome Transnistrene, Vadim Șmalenko, către șefului raionului rusesc Kamenskii, Volodimir Bychkov, în 22 aprilie, cel mai probabil un om de legătură din partea decidenților ruși.

Oficialul transnistrean cerea furnizarea de urgență de informații privind disponibilitatea și amplasarea „punctului protejat de apărare civilă al orașului”. În lipsa unui astfel de spațiu, s-a pus problema creării lui urgente, potrivit hromadske.ua

Era vorba, practic, despre un loc cu profil de buncăr în care liderii transnistreni să se adăpostească în eventualitatea unui atac militar.

Potrivit informațiilor, cu trei zile înainte de explozie, liderii „regiunii transnistrene” se pregăteau deja pentru aceasta și s-au ocupat de instalarea unui buncăr confortabil și bine protejat.

„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a alimenta panica și sentimentele anti-ucrainene”, a subliniat Ministerul Apărării din Ucraina.

Potrivit sursei citate, provocările au scopul de a justifica războiul din Ucraina sau implicarea regiunii transnistrene în ostilități - ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare sau unul din care trupele ruse pot ataca teritoriul ucrainean.

Anunțul autorităților din Transnistria și a propagandei pro-ruse

Luni, mass-media de propagandă rusă și autoritățile din regiunea separatistă Transnistria au susținut că așa-numitul Minister al Securității Statului de la Tiraspol a fost atacat cu lansatoare de grenade. Pe rețelele de socializare au fost postate fotografii care arată lansatoare de grenade și urmările bombardamentelor.

Transnistria este controlată de trupele ruse.

Anunțul privind atacul vine în contextul în care, pe 22 aprilie, comandamentul militar rus a anunțat începutul celei de-a doua etape a războiului din Ucraina, în cadrul căreia va încerca să cucerească complet regiunile Donețk și Lugansk, precum și să anexeze sudul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria nerecunoscută.

Reacția Chișinăului

Guvernul Republicii Moldova a condamnat luni atacul cu lansatoare de grenade asupra clădirii așa-zisului Minister al Securității din Transnistria și a susținut că scopul lui este „crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”

”Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, a transmis executivul de la Chișinău într-un comunicat.

Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
#razboi Ucraina, #explozii transnistria, #ministerul securitatii tiraspol, #provocare rusia , #Transnistria