Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Concluzie ciudată a unui expert american: Washingtonul și NATO au greșit mult în Ucraina

Sambata, 04 Martie 2023, ora 02:22
9549 citiri
Concluzie ciudată a unui expert american: Washingtonul și NATO au greșit mult în Ucraina
Războiul din Ucraina a necesitat un sprijin masiv militar pentru Ucraina FOTO: Mises

Un expert american pe nume Ryan McMaken, editor senior al unui think tank din SUA intitulat Mises Institute, crede că Washingtonul și NATO au greșit atunci când au evaluat conflictul din Ucraina drept ”un război pe scară largă”.

"Rușii nu sunt nici măcar aproape de a ocupa vreo zonă din Europa dincolo de estul Ucrainei. Sancțiunile economice ale Occidentului nu au paralizat regimul rusesc, iar cea mai mare parte a lumii rămâne ambivalentă cu privire la acest conflict. Acesta se va încheia probabil cu o soluționare negociată", consideră expertul american, într-o analiză în Mises Institute, un think tank din Statele Unite.

"Se pare că cea mai mare parte a lumii nu este interesată să facă sacrificii pentru a duce la îndeplinire politica americană în Ucraina și că mulți văd ipocrizia inerentă din spatele discursului american despre respectarea suveranității naționale", susține McMaken.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

"Există, de asemenea, o lecție importantă aici cu privire la ascultarea maximaliștilor de război care promovează neîncetat războiul la scară largă ca "soluție" la fiecare criză internațională. Statele Unite doresc în mod clar să lupte până la ultimul ucrainean, în ceea ce SUA prezintă ca o cruciadă globală în stilul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar, se pare că acum gânditorii mai pragmatici - de exemplu, francezii și germanii - recunosc faptul că negocierile sunt soluția mai umană.

Rusia nu a fost niciodată o amenințare globală. A fost clar de la bun început că Rusia nu a avut niciodată capacitatea de a susține o ocupație a vreunei zone care să nu conțină deja un număr considerabil de etnici ruși sau simpatizanți ruși.

Acest lucru nu seamănă deloc cu capacitățile militare ale celui de-Al Treilea Reich. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că ocupația Rusiei rezistă doar în sud-estul Ucrainei și în Crimeea. În acest moment, Rusia încearcă să împingă granițele zonei sale de ocupație cât mai adânc posibil în zonele cu o minoritate rusă considerabilă.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, contribuțiile de ajutor militar din partea Germaniei, a Regatului Unit și a Franței au totalizat, împreună, un mizilic de 5 miliarde de euro. Aceasta reprezintă 6,00 la sută din dimensiunea bugetului militar al Rusiei și un minuscul 0,05 la sută din produsul intern brut (PIB) combinat de 10 trilioane de dolari care provine din Marea Britanie, Germania și Franța la un loc" susține expertul.

Pierderile Ucrainei ar putea deveni insuportabile

Iar ajutorul militar american nu depășește 50 de miliarde de dolari până la începutul anului 2023. Aceasta reprezintă 6,00 la sută din bugetul militar al SUA și 0,20 la sută din PIB-ul SUA.

"Victoria totală" pentru Ucraina, definită ca fiind retragerea totală a Rusiei, nu a fost niciodată probabilă. Realitatea este mai degrabă în conformitate cu ceea ce diplomații francezi sunt dispuși să admită în privat. După cum a relatat Wall Street Journal săptămâna trecută, liderii francezi și germani îi spun acum regimului ucrainean că trebuie să ia în considerare discuții de pace.

"Tot repetăm că Rusia nu trebuie să câștige, dar ce înseamnă asta? Dacă războiul continuă suficient de mult timp cu această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni insuportabile", a declarat un înalt oficial francez. "Și nimeni nu crede că vor putea să recupereze Crimeea".

Pentagonul, o nouă evaluare: Putin nu mai poate câștiga în Ucraina în urma unei situații apărute

Sfârșitul jocului se profilează și este o înțelegere negociată. Din nefericire, este o înțelegere care va veni doar după o pierdere imensă de vieți omenești atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși, și cu prețul unor pierderi enorme de capital și infrastructură. O înțelegere ar fi putut fi probabil obținută mai devreme și cu aceleași pierderi teritoriale în Ucraina, care ar fi rezultat probabil în orice caz. SUA ar fi putut renunța la obsesia de a face din Ucraina un avanpost al NATO.

Regimul ucrainean ar fi putut renunța la încercarea de a transforma Ucraina într-un etno-stat în care vorbitorii de limbă rusă sunt cetățeni de mâna a doua. SUA și Ucraina ar fi putut admite că nu vor primi Crimeea înapoi. În schimb, au ales să prelungească conflictul, iar rezultatul a fost poate sute de mii de morți inutili.

În schimb, SUA și Ucraina au ales să facă filozofii despre corectitudinea morală, în timp ce liderii NATO își recită punctele de vedere despre schimbarea regimului, victoria totală, München și o "ordine bazată pe reguli". Nimic din toate acestea nu ajută la salvarea de vieți.

Cei care au promovat necesitatea unui ”război pe scară largă” și "nicio pace până la victoria totală" s-au înșelat în mod uimitor, iar acest lucru s-a dovedit a fi foarte costisitor" este părerea expertului.

SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #sua razboi, #SUA Ucraina, #SUA Rusia, #Rusia Ucraina, #ucraina rusia, #razboi Rusia, #NATO Ucraina , #Razboi Ucraina