Dronele Ucrainei devin din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce Rusia își intensifică războiul electronic și apărarea aeriană

Luni, 04 Iulie 2022, ora 23:13
31109 citiri
Dronele Ucrainei devin din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce Rusia își intensifică războiul electronic și apărarea aeriană
Drone Bayraktar TB2 FOTO: Biroul de presă al Președintelui Ucrainei

În primele zile ale războiului din Ucraina, dronele au apărut ca o sursă neașteptată de victorie împotriva forțelor ruse.

Poveștile despre succes au dominat ciclul știrilor, au fost difuzate mai multe clipuri video distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare care arătau cum dronele Ucrainei decimează forțele Rusiei.

Forțele aeriene ad-hoc de drone din Ucraina, de la drone mici de consum utilizate în mod obișnuit pentru supraveghere până la faimoasele drone Bayraktar TB2 proiectate în Turcia, au fost creditate cu eviscerarea tancurilor și blindajelor lui Putin.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Dar Rusia a învățat din umilirea provocată de drone în primele luni ale invaziei. Experții au declarat pentru Insider că armele minune ale dronelor devin din ce în ce mai ineficiente, deoarece Rusia și-a îmbunătățit sistemele de apărare și doboară și blochează multe dintre dronele Ucrainei.

„Ceea ce se întâmplă acum este că războiul electronic și apărarea aeriană a Rusiei au devenit mai bine organizate în comparație cu lunile anterioare de război”, a declarat Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate, la Centrul de Analiză Navală. 

Forțele ruse folosesc radare de avertizare timpurie pentru a identifica dronele și sistemele de război electronic pentru a le bloca și a întrerupe comunicarea, a spus Bendett.

Ei folosesc, de asemenea, diverse arme, cum ar fi mitraliere și sisteme de apărare aeriană, cum ar fi sistemul de rachete Tor, pentru a doborî dronele. Filmări recente de la Ministerul rus al Apărării susțin că arată un sistem de război electronic Krasukha-S4 în acțiune, eliminând d o dronă ucraineană.

Potrivit lui Mark Cancian, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Ucraina a putut anterior să folosească dronele atât de eficient, deoarece Rusia nu și-a organizat sistemele de apărare.

„Dronele au fost capabile să joace un astfel de rol, deoarece rușii au întârziat să pună în aplicare un sistem de apărare aeriană. Au întârziat să stabilească operațiunea de armament combinat pe care o cerea doctrina lor," a explicat el.

Rusia și-a organizat și poziționat mai bine apărarea aeriană de la sol în regiunea Donbas, unde centrul războiului s-a schimbat. Forțele ucrainene își limitează acum utilizarea dronelor, deoarece trupele ruse le elimină mai ușor, iar pierderea dronelor poate fi costisitoare.

În timp ce dronele de unică folosință, cum ar fi Switchblade și Phoenix Ghost, costă câteva mii de dolari fiecare, dronele TB2 pot costa undeva între 1 și 2 milioane de dolari fiecare.

Ucraina a primit aproximativ 50 de drone TB2 de la compania turcă de arme Baykar de când a început invazia rusă. Eficient de nemiloase în primele zile ale războiului, TB2-urile au început să fie doborâte de Rusia, iar armata ucraineană reduce utilizarea lor.

Au apărut recent rapoarte că SUA intenționează să vândă drone înarmate General Atomics MQ-1C Grey Eagle Ucrainei, care au capacități mai mari decât TB2.

Cu toate acestea, doi piloți ai Forțelor Aeriene ucrainene au declarat pentru The War Zone că nu pledează pentru drone din cauza prețului lor ridicat de 10 milioane de dolari fiecare, deoarece este probabil că vor fi doborâte în prima lor misiune.

Potrivit lui Cancian, apărarea antiaeriană a Rusiei este aproape în întregime scurtă, iar rachetele și dronele cu rază medie de acțiune sunt deosebit de vulnerabile, deoarece zboară jos și încet.  „Piloții ucraineni cu care am discutat spun că rolul dronelor este acum limitat, ca urmare”, a spus el.

În schimb, forțele ucrainene au pledat pentru avioane de luptă moderne din partea aliaților săi occidentali.

În timp ce dronele Ucrainei devin mai puțin eficiente în această nouă fază a războiului, Rusia zboară la fel de multe, dacă nu mai multe dintre dronele lor, în special pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere, a spus expertul CNA Bendett.

Ucrainenii nu au armamentul necesar pentru a le doborî, iar un soldat a declarat pentru  The Sunday Times: „Nu putem vedea dronele rusești, dar ei ne pot vedea. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne ascundem”.

Bendett a spus că următoarele câteva săptămâni vor implica probabil ca armata rusă să caute să se organizeze mai bine și să continue să avanseze în ofensiva sa.

„Încearcă să prindă ucrainenii în buzunare în jurul anumitor orașe și orașe și încearcă doar să împingă și să macine apărarea ucraineană în general. Dronele joacă un rol esențial în furnizarea de informații, supraveghere și capabilități de recunoaștere transmis înapoi rușilor, astfel încât aceștia să poată efectua lovituri de la sol și din aer”, a spus Bendett.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #Bayraktar, #drone militare , #Razboi Ucraina